<b>Pulverkaffe:</b> Selge det, ja, men drikke det, nei. Heldigvis har Friele mange andre kaffedrikker å velge mellom. Foto: Elisabeth Dalseg
Pulverkaffe: Selge det, ja, men drikke det, nei. Heldigvis har Friele mange andre kaffedrikker å velge mellom. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

– Som å røre ut vinpulver i vann

Herman Friele er ikke nådig i sin dom av pulverkaffe. Som han også selger.

Spør du nordmenn hva de forbinder med kaffe, vil du nok få omtrent like mange svar som det er kaffedrikkere. Spør du dem om hvem de forbinder med kaffe, vil nok Herman Friele toppe listen*.

Friele er syvende generasjon i kaffehuset med samme navn, og er også en kjent lokalpolitiker, blant annet som ordfører i Bergen fra 2003 til 2007. Men det er altså kaffeprodusent og -kjenner de fleste forbinder ham med. Hans nese for kaffe er viden kjent; og Frieles frokostkaffe like så. Men den berømte nesen som har gjort familiefirmaet til Norges største kaffeprodusent får skeptiske rynker når han kommer inn på temaet pulverkaffe.

En skulle nesten tro han var med da vi testet pulverkaffe et par år tilbake. For det er mye vondt. Friele Instant tapte testen så det sang.

Enkelt og godt?

Vi sakser fra Frieles nettsider: Instantkaffe: Enkelt og godt! Instantkaffe er perfekt å ha med på lesesalen, i sekken, på båt- og hyttetur eller hjemme på kjøkkenet. Med Friele Instant pulverkaffe kan du raskt og enkelt få en god og fersk kopp kaffe.

Selv illustrerer Friele det han mener om pulverkaffe slik:

– Det er som å si at det er to måter å ta med seg vin på hytten på. Du kan enten ta med deg en flaske, eller så kan du frysetørre vinen først, og røre ut en skje instantvin med litt vann når du kommer frem, sier Friele.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som kaffekjenner strever han rett og slett litt med det.

Heldigvis finnes det mange alternativer! Se hvordan du lager det mange sverger er verdens nest beste kaffe - og les mer om alle de nye kapselkaffemaskinene som blir lansert i år.

Papp er topp

Pulverkaffe

Drikker du pulverkaffe? (Avsluttet)
Bare om det er det eneste alternativet(48%) 1211
Noen ganger, synes det er praktisk(25%) 644
Nei, aldri!(16%) 399
Ja, synes det er best!(11%) 275
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om Friele tydelig ikke er tilhenger av instant kaffe, er han ikke så fin på det som en kanskje skulle tro etter utsagnet over. Der noen av kaffe-Oslos ledende baristaer fnyser når du ber om takeaway (– Du drikker vel ikke vin av papp?) er ikke lenger Friele med en pappkopp i hånden et usannsynlig syn. Det er lenge siden den tiden kaffe måtte inntas av det fineste porselen.

– Før synes jeg kaffen burde være presentert på en fin måte. Men nå drikker jeg gjerne av papp, sier Friele.

Han gir amerikanske Starbucks æren for kaffe på veien-trenden.

– Starbucks har vært drivende bak "grab and go"-trenden. Tenk, nå kjøper vi kaffe på bensinstasjonen og tar den med oss i bilen i en pappkopp. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle kjøpe kaffe på bensinstasjon!

Les også: Lag jålekaffen selv, spar tusener

*(Det er mulig Friele får konkurranse fra Nespresso-hunk George Clooney. Han har vi dessverre ikke fått møte, så vi velger å ignorere ham akkurat her.)