Automatiske solseil kan fås fra 45.000 kroner og oppover, ifølge daglig leder i Solseil.no. Her vises et seil fra Sunsquare.  Foto: Produsenten
Automatiske solseil kan fås fra 45.000 kroner og oppover, ifølge daglig leder i Solseil.no. Her vises et seil fra Sunsquare. Foto: ProdusentenVis mer

Solskjerming fra 299 til 48.000 kroner

Fra parasoll til paviljong og pergola.

Det begynner å bli den tiden på året når lunsjpålegget svetter straks det kommer på terrassebordet. Sola er velkommen, den - men mange synes det er greit å ha en skyggeflekk å krype inn i når steken blir for intens - og det er kanskje langt til nærmeste eplehage med sin velsignende skygge.

Strekk sommeren litt lenger

Du har flere muligheter hva gjelder solskjerming i hagen, både hva gjelder produktvalg og priser. Alt fra den enkleste parasollen til 199 kroner og til avanserte, automatiske solseil med fra-priser på 45.000 kroner ... og oppover.

Parasoll fortsatt pop

Hva passer for ditt bruk, din hage og din lommebok? Vi guider deg gjennom mulighetene og prisene, og gir deg bilder med på veien for inspirasjon.

Din favoritt

Hvilken type solskjerming foretrekker du? (Avsluttet)
Markise(31%)
Solseil(28%)
Paviljong(25%)
Parasoll(12%)
Annet(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi gjør oppmerksom på at prisene oppgitt kun er ment som priseksempler. Vi har ikke gjennomført noen pristest på produktene, så prissjekken hos dine nærmeste forhandlere får du ta selv når du har bestemt deg for hvilken type solskjerming som vil kunne tilfredsstille dine behov og ønsker.

- Vi ser at det går mer og mer over i paviljonger, selv om parasoller fremdeles er veldig stort, sier Jan Eken, markedsansvarlig hos Plantasjen. Vi ser at det går mer i de dyrere modellene også - gjerne i aluminium og også i tre, sier Eken videre til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finn grillen for deg

Ferskingen

Solseil er det ferskeste tilskuddet på solskjermingsstammen her til lands, i motsetning til markiser, parasoller og paviljonger som har bestått en god tid. Du kan få skreddersydde seil eller seil i lagervare. Du kan få seil som lagervare hos Plantasjen for 599 kroner, eller enkle, lagerførte seil hos forretningen Solseil.no for fra 1180 kroner - da i flere forskjellige former og størrelser.

- Vi har hatt fabrikken siden 1987, men det er først i de senere årene at folk i Norge har fått øynene opp for dette, og interessen er økende, forteller Lars Eriksrud, daglig leder i IPP, som driver Solseil.no

Plantasjen har ett solseilprodukt i sitt sortiment. Det selger de ikke veldig mye av.

- Det har ikke tatt helt av i Norge per i dag, nei, sier markedsansvarlig Jan Eken i Plantasjen.

Sjekk de hagemøblene ...

For deg som ikke gidder å spenne opp og stramme seilet selv, kan en automatisk variant være løsningen - om du har rikelig med penger på bok ...

- Man kan også få automatiske seil som ruller seg inn selv når det blåser for mye, forteller Eriksrud. Disse koster fra 45.000 kroner og oppover.

Se for øvrig bilder i bildespesialen nedenfor.

Enkel parasoll fra Skeidar: 299 kroner. Foto: Forhandler
For deg med liten plass og rekkverk til å henge parasollen på: Balkongparasoll fra Plantasjen. Koster 199 kroner. Foto: Forhandler
Parasoller fra Europris: 299 eller 399 kroner - pluss parasollfot. Foto: Forhandler
Med en hengeparasoll er det litt enklere å sikte inn skyggeflekken. Denne modellen er fra Plantasjen og koster 1290 kroner. Foto: Forhandler
Viva parasoll fra Bohus: 699 kroner. Den er 2 meter i diameter. Foto: Forhandler
Parasoll med myggnetting - så får du nyte middagen din i fred. Koster 1199 kroner hos Skeidar. Foto: Forhandler
Eksempel på seil fra Solseil.no. Et trekantet solseil med to like kanter (2,5 x 2,36 x 2,36 meter) koster 2.139 kroner hos denne forhandleren. Seilene fåes i mange forskjellige former og størrelser. Foto: Forhandler
Solseil fra Plantasjen: 599 kroner, inkludert to rørstolper. Foto: Forhandler
Automatiske solseil kan fås fra 45.000 kroner og oppover, ifølge daglig leder i Solseil.no. Her vises et seil fra Sunsquare. Foto: Produsenten
Automatisk solseil fra Sunsquare. Foto: Produsenten
Solseil fra svenske Brafab. Classic Møbler forhandler Brafab i Norge, blant annet. Foto: Produsenten
Romantisk paviljong fra Bohus: Solado med vanntett tak og myggnett. Koster 2.999 kroner for pavoljong i størrelse 3x3 meter, og 3.699 kroner for størrelse 3x4 meter. Foto: Forhandler
Paviljong med myggnett fra Skeidar. Koster 2.799 kroner for 3x3 meter, eller 4.499 kroner for 3x4 meter. Ekstra for fire sidegardiner: 349 kroner. Foto: Forhandler
Partytelt som paviljong? Stort lavere i pris kommer du i alle fall ikke. Eksempel fra Europris. Foto: Forhandleren
Hov heter denne paviljongen fra svenske Brafab.
Paviljong i hvitlasert furu, fra Skeidar. Koster 10.995 kroner (3,5 x 3,5 meter).Tak i sort cancas koster 1695 kroner i tillegg, sidevegger koster 449 kroner per stykk - med eller uten vindu. Foto: Forhandler
Pergola overbygg fra Sundance Norge: 47.900 kroner.


Parasoll

Dette er en klassiker hva gjelder solskjerming på uteplassen som de fleste av oss har stiftet bekjentskap med på et eller annet tidspunkt - kanskje til og med etterfulgt av kul i hodet som følge av en parasoll tatt av vinden.

Parasoller kommer i flere varianter; de enkleste er de billigste, men selvsagt også de minst fleksible. Som du kan se av bildespesialen, kan du få de helt enkle parasollene for 299 kroner hos Coop Obs Bygg eller Europris. For en litt mer avansert parasoll, med tilt, må du eksempelvis betale 499 kroner hos Plantasjen. Hengeparasoll er hakket mer anvendelig, i og med at plasseringen blir lettere i forhold til bord, stoler etc - men da går også prisen opp: Hengeparasoll hos Plantasjen koster 1.290 kroner.

Vær også oppmerksom på at parasollfot ikke inngår i prisen; dette må du kjøpe til. De enkleste parasollføttene for bruk på de minste parasollene koster fra 50 kroner hos Europris. Dette er den typen man fyller vann i. Ulempen med disse, er at de ofte ikke blir tunge nok og at parasoller som står festet i slike ofte blir offer for vindkast. Da er det kanskje bedre å satse på en tyngre modell; 35 kilos fot koster fra 499 kroner hos Plantasjen.

Du kan selvsagt også lage din egen parasollfot ved hjelp av mørtel, kreativitet og fingerferdighet. Kjøp hjul hos byggevarehuset, Ikea e.l. og støp fast - og vips så har du din helt egne, suverene parasollfot.

Parasollene kommer i forskjellige størrelser og kvaliteter, husk dette når du sammenlikner prisene.

Solseil

Solseil seiler opp som det ferskeste tilskuddet på solskjerminsstammen, og nå kan du også få disse tidligere mer eksklusive skyggeleggerne i ferdigsydde størrelser hos hagesentrene. Plantasjen har eksempelvis et masseprodusert seil på 4x4x2,9 meter, inkludert to rørstolper til montering, til 599 kroner.

Solseil.no har flere størrelser og former på enkle, lagerførte seil til 1180 kroner - eksempelvis trekantet i forskjellige størrelser, firkantet i forskjellige størrelser, eller sommerfuglformet. Du kan også bestille spesialsøm etter hva som passer uteplassen din best, det blir selvsagt da litt andre priser. Solseil.no tar eksempelvis 918 kroner i startpris, i tillegg til 372 kroner per kvadratmeter markisestoff og 99 kroner per meter kant - i tillegg til maljer, ringer og annet man trenger for å spenne opp seilet.

Du kan også sjekke prisen hos din nærmeste seilmaker, eller andre som selger solseil.

Markise

Det finnes tre typer markiser; vindusmarkiser, terrassemarkiser og vertikalmarkiser. Vindusmarkisene skjermer selvsagt for sol inn i huset, mens terrassemarkisene skjermer for sol på uteplassen. Vertikalmarkiser er en slags vertiklal nedtrekkbar rullegardin, som kan skjerme for sol, trekk, innsyn mm. på uteplasser med fullt tak.

I denne sammenheng er det selvsagt terrassemarkiser og vertikalmarkiser som er det aktuelle. Når det gjelder terrassemarkiser, kan du få alt fra de helt enkle med sveiv, til de mer avanserte med motorstyring eller endog med sol- og vindautomatikk.

Det rimeligste er selvsagt med håndsveiv. Europris har terrassemarkise på tilbud denne uka til 1799 kroner (3 x 2,5 meter). Plantasjen selger markiser til 1990 kroner (3,6 x 2,5 meter).

Markiseguide

Paviljong

Pavoljonger er altså stadig økende, ifølge Plantasjen. Her kan man velge mellom mange forskjellige materialer, kvaliteter, størrelser og prisklasser. Europris selger såkalte "partytelt" til 299 kroner (3 x 3 meter). Du kan kjøpe til vegg for 70 kroner per stykk. Plantasjens billigste er en sammenleggbar paviljong til 799 kroner. Denne er like stor som partyteltet til Europris, altså med et areale på 9 kvadratmeter.

Den dyreste paviljongen hos Skeidar er i hvitlasert furu, måler 3,5 x 3,5 meter og koster 10.995 kroner. Du kan kjøpe til sidevegger med eller uten vindu (i canvas) dersom du ønsker det - koster 450 kroner per vegg.

Det er imidlertid også mulig å finne mer eksklusive (og dyrere) paviljonger for den som måtte ha behov for det. For eksempel har Sundance Norge et pergola overbygg til 47.900 kroner. Se bilder av denne og andre omtalte produkter, i bildeserien.