Velg riktig skrue

Solid eller vakkert? Velg rett skrue til rett formål

Se ekspertenes råd til valg av skruer

BREDT UTVALG: Det finnes skruer til alle formål. Noen er sterke, mens andre bidrar til det estetiske. Det er mange faktorer som spiller inn i valg av skrue. FOTO: Simen Søvik
BREDT UTVALG: Det finnes skruer til alle formål. Noen er sterke, mens andre bidrar til det estetiske. Det er mange faktorer som spiller inn i valg av skrue. FOTO: Simen Søvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å velge rett skrue kan virke enkelt, men det er mange faktorer som spiller inn. For eksempel er det blitt populært med ubehandlet fasade på nye hus. Det krever skruer som er godt behandlet på forhånd, slik at de tåler det utvendige klimaet.

– Målet til en skrue er å sikre konstruksjonen slik at den beholder sine egenskaper byggeteknisk og visuelt, definerer Bjarne Nordvik, Marketing og Produktsjef hos Christiania Spigerverk.

Han har fire spørsmål du bør stille deg før du skal kjøpe skruer. Les dem nederst i saken.

Det stilles i dag krav til skruer som skal brukes til bærende trekonstruksjoner. De skal ha en CE merking på esken. Slik dokumentasjon skal de fleste byggevareforretninger ha tilgjengelig.

Porøst og åpent

En skrue består av flere deler. Den har et hode som bestemmer hvilken bits du skal bruke og én del som skal skru sammen to elementer. Den delen består av gjenger – og her finnes det mange versjoner.

PORØST: En skrue med større avstand mellom gjengene trenger raskere inn i materialet. FOTO: Simen Søvik
PORØST: En skrue med større avstand mellom gjengene trenger raskere inn i materialet. FOTO: Simen Søvik Vis mer

– Tettheten i materiale avgjør hvilken gjenge skruen trenger. Stål har en høy tetthet, mens treverk er mer porøst og åpent. Derfor krever stålet tette gjenger, mens til treverk bør man ha større avstand mellom gjengene, sier Nordvik.

Leca er for eksempel veldig porøst og krever skruer med stor avstand mellom gjengene.

– Ved større avstand mellom gjengene vil også skruen trenge fortere inn i materialet. Samtidig tåler skruen mindre ved større avstand, sier Andreas Nilsson, produktsjef hos Motek.

Stålskruer har lav gjengstigning og trenger flere omdreininger for å gå hele veien inn. Samtidig sitter de bedre enn for eksempel gips- og treskruer som har større gjengstigning og krever færre omdreininger.

Solid eller vakkert?

En helgjenget skrue har gjenger hele veien opp til hodet, mens på en delgjenget stopper gjengene et stykke under hodet.

En helgjenget skrue tåler som regel større belastninger enn en som er delgjenget. Dette kommer av at gjengene er den delen av skruen som normalt tåler mest belastning.

Utfordringen ligger i å sørge for at det ikke oppstå en liten glip mellom f.eks. platen og bjelken ved bruk av helgjenget skrue. Man bør derfor sørge for å ha vekt/belastning på platen når man skrur.

En delgjenget skrue gjør at hodet på skruen presser delene sammen, slik at du lettere unngår mellomrom mellom de to ulike materialene.

DELGJENGET: En delgjenget skrue hjelper materialene til å trekke helt sammen. FOTO: Simen Søvik     
DELGJENGET: En delgjenget skrue hjelper materialene til å trekke helt sammen. FOTO: Simen Søvik      Vis mer

En ferskere løsning som er tilgjengelig er en dobbeltgjenget skrue. Den består av gjenger i begge ender og har en del i midten uten gjenger. Den hjelper skruen til å ta tak i begge elementene, samtidig som de kan presses sammen uten å skape en sprekk.

Stål eller tre?

På motsatt side av hodet finner man spissen av skruen. Også denne delen tilbyr ulike varianter.

Skruer til stål har et bor i spissen. En borwing freser bort trevirke før skruen treffer stålet, mens en borspiss er beregnet på stålprofiler opptil 2,5 millimeter. Du får også en redusert borspiss som hjelper gjengene til å få et bedre tak i stålet.

BEDRE TAK: En skrue med bor i tuppen hjelper gjengene å få bedre tak i stålet. FOTO: Simen Søvik
BEDRE TAK: En skrue med bor i tuppen hjelper gjengene å få bedre tak i stålet. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Det finnes også ulike skruespisser til trevirke. Fiberkutt reduserer innskruingsmomentet og faren for spekkdannelser, mens en spikerspiss forborer i trevirket og gir også en lav risiko for sprekkdannelsen.

Hva er en dårlig skrue?

Det er vanskelig å se forskjellen på en god og en dårlig skrue. På utsiden kan skruene virke like gode, men det er noen ting som avslører dårlige skruer.

– Det finnes mange ulike terrasseskruer av ulik kvalitet, både av de som er rustfri og de syrefast. Hvis skruen ryker når du treffer en kvist er den av dårlig kvalitet, sier Bjarne Nordvik.

Han anbefaler også å ta en test av syrefaste skruer.

– Klarer man å bøye skruen med hendene er den for myk, da vil bitssporet ryke når skruen møter motstand, sier han.

En vanlig herdet skrue klarer man ikke å bøye.

Skruer med belegg for utendørs bruk er ofte vanskelig se kvalitetsforskjeller på før de har stått noen år så der bør man spørre betjeningen i butikken om hvilke erfaringer de har med de ulike typene.

Tar den godt tak?

Det kan være fornuftig å legge litt mer penger i å velge en kvalitet man er trygg på fremfor å spare noen få kroner.

– Det er vanskelig å oppdage en skrue av dårlig kvalitet, men over tid vil man se forskjeller. Sitter skruen dårlig i bitsen, eller ikke tar tak i treverket er det en dårlig skrue, sier Nilsson.

Bruker man en god skrue skal man ikke trenge å holde i skruen, mener han.

– Må man legge mye trykk på skruen før den tar tak er ikke kvaliteten bra, sier han.

Velger du rett hastighet?

Hastigheten på drillen er spesielt viktig hvis du skal bore i stål. Går det for fort kan materialet gå varmt og da ødelegger man herdingen av skruen.

Når man skrur i tre får man gradvis mer motstand og vil stoppe naturlig når skruen er kommet helt inn.

Ved feste av stål til tre f.eks. et beslag, må man passe på redusere hastigheten før skruen treffet stålet. Ellers kan det oppstå en bråstopp som kan vri hodet av skruen.

– Det viktigste er å velge rett bits. Velg en som passer 100 prosent og ikke en som sitter 80 prosent fast, sier Nordvik.

RETT BITS?: De fleste esker med skruer inneholder en del informasjon. Til venstre på denne pakken står det TX 20, det forteller deg hvilken bits du skal velge til skruen. 
RETT BITS?: De fleste esker med skruer inneholder en del informasjon. Til venstre på denne pakken står det TX 20, det forteller deg hvilken bits du skal velge til skruen.  Vis mer

Dette bør du vite

Bjarne Nordvik har fire spørsmål du bør stille deg selv før du skal handle skruer.

  • Skal de brukes inne eller ute?
  • Hvilket materiale skal man skru sammen? Både det man fester og det man fester i.
  • Hva er tykkelsen på materialet?
  • Er det spesielle hensyn man må ta i forhold til: kapasitet, klima, senkehode eller panhode?

Når man har stilt seg de fire spørsmålene og funnet et svar bør en butikkansatt klare å finne de rette skruene til arbeidet.