<b>Tidenes enkleste boligannonse?</b> Vi selger lys og koselig 2-roms på Grünerløkka med god planløsning. Gjennomgående leilighet med stort soverom. 35 kvm. Perfekt førstekjøp! Spre ordet. Gir rabatt om vi kan droppe megler:) Foto: Kim Jansson/Facebook
Tidenes enkleste boligannonse? Vi selger lys og koselig 2-roms på Grünerløkka med god planløsning. Gjennomgående leilighet med stort soverom. 35 kvm. Perfekt førstekjøp! Spre ordet. Gir rabatt om vi kan droppe megler:) Foto: Kim Jansson/FacebookVis mer

Solgte leiligheten på Facebook

- Det tok bare tre dager før noen ringte, forteller Kenneth Juul.

Å selge bolig er ikke bare en kostbar operasjon, det er også svært tidkrevende. Kenneth Juul brukte under en uke på å selge leiligheten - på Facebook.

– Jeg bestemte meg ikke på forhånd at "nå skal jeg kun bruke Facebook". Vi hadde kontaktet fire meglere for tilbud og prisvurdering, og da vi gikk igjennom de ulike tilbudene, sammenlignet priser og prøvde å bestemme oss, tenkte jeg at vi samtidig kunne prøve oss på Facebook, forteller Juul til DinSide.

Dermed gikk jungeltelegrafen. Da det kom opp i en samtale blant noen venner av paret at noen var på utkikk etter en bolig i området, kunne Juuls studievenn fortelle at han visste om noen som var interessert i å selge fort, uten megler.

- Det tok faktisk bare to-tre dager, før han som endte opp med å kjøpe leiligheten ringte for å si at han var interessert. Da hadde vi egentlig bestemt oss, men heldigvis ikke rukket å ta den bekreftende telefonen til megler.

I stedet avtalte de å vise frem leiligheten til han som var interessert, og da han fortsatt var interessert etter visning, var veien kort til salg.

Slik gjennomførte de salget

Én ting er å få noen på visning via Facebook. Noe helt annet var hvordan man skulle gjennomføre salget. Paret hadde tre meglere på besøk, og alle ga relativt like prisantydninger; to sa 1,8 millioner, mens én sa 1,85.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Meglerne skulle ha fra 65-100.000 kroner, litt avhenging av annonsepakker. Når vi tok utgangspunkt i at meglerne hadde rett, ville vi "gå i null" dersom vi fikk 1,765. Vi spilte med åpne kort, og fortalte hvor mye vi hadde gitt, hva meglerne trodde, og at vi kunne dele det det ville kostet med megler.

De valgte å møtes omtrent halvveis, og endte på en salgssum på 1,785. I dette lå også honorar til advokat som hjalp med gjennomføringen av salget, på omtrent 11.000 kroner.

– Vinn-vinn-situasjon

Boligmarkedet i Oslo sentrum er relativt hett om dagen, men likevel er ikke Juul engstelig for at de har gått glipp av en heftig budrunde.

– Meglertaksten vi fikk var mye høyere enn vi hadde trodd, og det var en god prisstigning siden leiligheten ble kjøpt for tre år siden. 51.000 kroner kvadratmeteren er langt over snittet i området. Vi fikk solgt fort, og kjøper fikk den for litt lavere pris. Det er en vinn-vinn-situasjon.

Solgte selv: Fikk 300.000 over takst

Resten av regnestykket

«- Man må ha litt flaks, og venner og kjente i en livssituasjon som passer med det man skal selge.Kenneth Juul»


Lønner det seg? Hundre prosent sikre på om man tar en riktig avgjørelse i forbindelse med et boligsalg kan man aldri være. Men at det lønte seg for dem, er ikke Juul i tvil om.

– Jo, vi går glipp av en budrunde, det er en tradeoff. Men det må sies at vi hadde kjøpt, skulle på ferie, og ønsket å kvitte oss med leiligheten så fort som mulig. Nå får vi ikke noen periode der leiligheten står tom.

Paret har kjøpt ny bolig, og det er kun en uke mellom overtakelsestidspunktene. Hadde de lagt ut boligen for salg i august, kunne de risikert lenger overtakelsesperiode, og de slipper nå de ekstra renteutgiftene.

– Rentenkostnadene på 1,8 millioner kroner i et par måneder utgjør jo en del, sier Kenneth.

I tillegg slipper de både mas - og utgifter man ikke tenker på i forbindelse med visning; for eksempel kjøp av blomster, eller for å fikse et par av de små løftene meglerne anbefalte dem å gi leiligheten.

– Jeg kan absolutt anbefale andre å gjøre det samme.

Lett å selge selv: De fleste er fornøyd med prosessen

Stive meglerhonorar

Juul peker også på at det er uforholdsmessig dyrt å selge små boliger.

– Jeg synes meglerne tar for mye. Store honorarer henger sammen med å selge et dyrt objekt, men for en bitteliten lettsolgt leilighet som denne synes jeg meglerne tar alt for mye.

Pristilbudene de fikk for å selge den 35 kvadratmeter store leiligheten, uten avisannonsering, gikk fra 60.000 til 80.000 kroner, inkludert alle utgifter.

– Dette er drøyt for en lettsolgt leilighet!

Juul peker på at det også er veldig vanskelig å sammenligne tilbudene fra meglerne, Noen gikk ut med totalsummen, andre med mange delsummer. De faste gebyrene heter det samme, men meglerne har ulike poster de tar betalt for.

– Vi regnet på det, og kom frem til at den billigste skulle ha 1,6 prosent av salgssummen og den dyreste 2,1.

Paret hadde i utgangspunktet bestemt seg for en megler, og da de kontaktet eiendomsmegleren for å si at de hadde solgt selv, fikk de en positiv overraskelse.

– Megleren forsto godt, og tilbød seg å ta seg av oppgjøret.

De gikk imidlertid for en annen løsning, fordi de kunne få en vennepris hos en advokat.

Selge boligen selv på Finn? Du betaler 4.710 kroner mer enn megleren

Gjør det gjerne igjen

Overtakelsen av leiligheten er om et par uker. Men det stopper ikke der. Juul har en egen leilighet som skal selges til vinteren, og han er ikke i tvil om at han gjerne gjentar stuntet.

– Jeg vurderer å selge selv, ved å legge den ut på Finn eller Facebook, sier Juul. – Kanskje prøve Facebook først?