Solcelle-produktene du har råd til

Miljøvennlig? Vi overlater diskusjonen til andre. Faktum er uansett at det finnes en masse morsomme og rimelige solcelleprodukter i norske butikker.

Det finnes i dag en hel masse mer eller mindre nyttige solcelle-baserte produkter på markedet. De svenske kjedene Biltema, Clas Ohlson, Ikea og Jula er blant aktørene som tilbyr mange rimelige produkter. Foto: Per Ervland
Det finnes i dag en hel masse mer eller mindre nyttige solcelle-baserte produkter på markedet. De svenske kjedene Biltema, Clas Ohlson, Ikea og Jula er blant aktørene som tilbyr mange rimelige produkter. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solbasert energi er opplagt et viktig teknologi i arbeidet med å skape en verden basert på fornybar energi. Likevel vil det nok ta svært lang tid før verdens husholdninger baserer seg på den fantastiske energikilden solen faktisk er. Og her i landet vil vi nok sannsynligvis aldri kunne basere samfunnets kraftbehov på solenergi - rett og slett fordi solen i stor grad er fraværende i den årstiden hvor energibehovet er størst.

I sommerhalvåret er det imidlertid få land som kan måle seg med Norge når det kommer til antall timer dagslys. Og dermed er det faktisk ikke helt idiotisk å selge solcelle-baserte produkter her i landet likevel.

Miljøvennlig?

Hvor miljøvennlige og klimavennlige solcelle-produktene egentlig er, er selvsagt åpent for diskusjon. Produktene må lages av noe - og dette "noe" vil til syvende og sist alltid bli hentet i naturen. Produksjonen av produktet vil nødvendigvis på den ene eller den andre måten føre til CO2-utslipp. Og i verste fall fører produksjonen til utslipp til og forurensninger av det lokale miljøet.

Les også: Solcellepanel på hytten

Panel og batteri

Hva med deg?

Hvor mange solcelle-baserte produkter eier du? (Avsluttet)
Ingen(45%) 397
3 eller flere(29%) 252
1(16%) 140
2(8%) 73
Vet ikke(2%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Uansett, det som i hvert fall er sikkert, er at solcelle-baserte produkter produserer sin egen energi. Dette gjøres ved hjelp av et lite solcellepanel, som vanligvis sender strømmen til et lite batteri. Deretter kan du - når du måtte ønske - slå på enheten, som så henter strøm fra batteriet for å drive seg selv. Og dermed har du faktisk hentet helt gratis og miljøvennlig energi fra den fantastiske stjernen vi kaller Solen.

Slipper kabling

Den kanskje største fordelen med solcelle-produktene, er imidlertid at du kan bruke dem på hytta, i hageboden, i båten og andre steder hvor du ikke har tilgang til et strømnett. Selvforsyningen av strøm innebærer også at du slipper å grave ned kabler hvis du ønsker å belyse inngangspartier, blomsterbed eller vakre trær om kvelden.

For eksempel finnes det en rekke hagelamper du rett og slett bare kan stikke ned i bakken. Lampen inneholder alt som trengs: Solcellepanel, batteri, dioder og skumringssensor.

I fotoalbumet finner du 34 solcelle-produkter med pris og forhandler. Artikkelen fortsetter under fotoalbumet.

Mange timer lys

Nettopp de nevnte diodene, også kalt LED (Light Emitting Diode), er hovedårsaken til at solcelle-baserte produkter har blitt langt mer interessante de siste årene. Dioder er svært energieffektive sammenlignet med tradisjonelle glødepærer, noe som innebærer at selv små solcellepanler og beskjedne batterier kan levere lys i mange timer. For eksempel oppgir Ikea at deres Solig "lyspåle" vil kunne levere hele 9 timer lys basert på 8 timer lading i direkte sollys.

Mye å velge blant

Bevegelsesaktivert lampe fra Biltema - 169 kroner
Bevegelsesaktivert lampe fra Biltema - 169 kroner Vis mer
Lader for telefoner, musikkspillere, kameraer osv fra Jula - 199 kroner
Lader for telefoner, musikkspillere, kameraer osv fra Jula - 199 kroner Vis mer
Bordlampe fra Ikea - 249 kroner per stykk
Bordlampe fra Ikea - 249 kroner per stykk Vis mer
Vi har blant annet kikket nærmere på hva den svenske "firerbanden" Biltema, Clas Ohlson, Ikea og Jula har å by på og fant en rekke kule og noen nyttige produkter - samt noen av det mer harry slaget.

Felles for samtlige aktører, er at de tilbyr ulike varianter av hagebelysning. De rimeligste produktene koster helt ned mot 50 kroner per stykk. Hagelampene finnes i både høye og lave varianter og mens flertallet retter lyskjeglen mot bakken, finnes det også varianter utstyrt med rettede spotpærer. Clas Ohlson har faktisk en variant som er innebygget i en kunstig stein. Atter andre er ment for delvis nedgraving.

Lamper og pynt

Biltema tilbyr en lampe som egner seg for montering i hageboder, garasjer, på utetoaletter, i campingvogner og lignende. Mens Ikea faktisk tilbyr både leselamper, taklamper, bordlamper og stålamper i flere ulike farver. Ikea har også satset på mer "unyttige" lamper, i form av dekorative lyslynger og lignende. Flere nettbutikker tilbyr også solcellebaserte husnummerlamper. Flere butikker selger ulike lommelykter, mens Clas Ohlson i tillegg tilbyr solcellebaserte sykkellykter.

Vifter og ladere

Det store flertallet av produkter er altså laget for å produsere en eller annen form for lys. Biltema og Jula tilbyr imidlertid også ulike former for vifter, noe som kan være nyttig nettopp når solen skinner på det sterkeste. Mange aktører selger også solcellebaserte ladere ment for lading av mobiltelefoner, MP3-spiller, digitalkameraer og lignende. Hos Jula fant vi også et eget produkt ment for opplading av ladbare batterier.

Mer eller mindre nyttig

Noe av det mer unyttige vi fant, er en såkalt Solar Rola Coaster som selges på Clas Ohlson. Denne bruker solenergi for å hjelpe en kule opp til en rutsjebane - hvorpå kulen triller ned til heisen igjen. Noe av det mest nyttige - men samtidig også det dyreste - vi fant, var mobiltelefonen Samsung S7550. Ifølge produsenten er denne telefonen produsert av gjenvunnet plast og lades ved hjelp av et solcellepanel på baksiden.

Ivrige telefonpratere som er glade i å sole seg, kan også vurdere det solcelledrevne Bluetooth-headsettet som selges hos Clas Ohlson.

Du finner et en rekke solcelle-produkter med oppgitt pris og forhandler i fotoalbumet.

Les også:

  • Solcellepanel på hytten
  • Lysende nyheter til uterommet
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer