Den som søker har ansvaret. Ber du rørleggeren om hjelp, er det han som er ansvarlig om noe går galt.  Foto: Antimedia/Skikkeligrørlegger.no
Den som søker har ansvaret. Ber du rørleggeren om hjelp, er det han som er ansvarlig om noe går galt. Foto: Antimedia/Skikkeligrørlegger.noVis mer

Søk støtte i søknadsprosessen

Så slipper du å sitte med ansvaret om noe går galt.

Innskjerpinger og oppmykninger av reglene rundt oppussing av baderommet til tross: Det er fortsatt en stor bunke papirer som må fylles ut. Og vårt råd er klart: Ikke gjør det selv. For visste du at det er den som søker om å få pusse opp badet som står som ansvarlig byggherre dersom noe går galt?

Les også: Her er de vanlige baderomsfellene

Skader for milliarder

De kan ha ulike årsaker og utfall, men samlet representer de mer enn 100.000 vannskadene Finansnæringens Fellesorganisasjon registrerte i 2010 skader for 4,3 milliarder kroner.

Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS (NRL) applauderte derfor Teknisk forskrift (TEK10) som ble innført som en del av plan- og bygningsloven 1. juli 2010. Forskriften slår fast at det generelt er søknadsplikt til kommunen ved rehabilitering og nybygg av våtrom, og at slike arbeider skal gjøres av bedrifter som kan dokumentere kompetanse og innehar sentral eller lokal ansvarsrett.

I videoen under forteller rørleggermester Ben Schreier mer om søknadsprosessen, og du kan lese mer lenger ned.


Videoen er produsert av Antimedia for Skikkeligrørlegger.no og DinSide.

Innskjerping og oppmykning

I praksis ble følgende nytt da reglene ble endret 1. juli 2010:

  • Det ble krav om å bruke ansvarlige bedrifter ved arbeid på våtrom
  • Arbeidene ble søknadspliktige og tillatelse måtte gis før igangsetting
  • Det skal gjennomføres uavhengig byggekontroll av arbeidene (dette kravet er siden utsatt til 1. juli 2012)
Det gikk imidlertid ikke mer enn ett år før reglene igjen ble endret. Deler av våtromsarbeidene kan nå gjøres av tiltakshaver selv eller såkalte kompetente medhjelpere. Dette gjelder fram til ny ordning skal være på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpningen for at folk kan bygge våtrom selv – eller ved hjelp av såkalte "kompetente medhjelpere" – betyr ikke at kravene til hvordan jobben skal gjøres eller sluttresultatet er endret.

Les også: Dette må du vite om du vurderer å pusse opp badet selv

Fortsatt ansvarlig

Ifølge Tek 10 skal våtrom fortsatt prosjekteres slik at fuktbelastningen ikke fører til skade. Det følges opp med krav blant annet til kontinuerlig vanntette sjikt, omhyggelig tetting rundt gjennomføringer, sluk og fall i gulv samt tilstrekkelig ventilasjon.

Samtidig skal slike fortsatt søknadspliktige avsluttes med ferdigattest, som utstedes av kommunen når det foreligger nødvendig sluttdokumentasjon og erklæring om ferdigstillelse fra tiltakshaver eller ansvarlig søker.

Det betyr at du nå kan søke selv. Men det betyr også at det er du som står som juridisk ansvarlig – også den dagen det lekker gjennom taket til naboen under eller du har solgt et hus som senere rammes av lekkasje på grunn av konstruksjonsfeil.

Kjøpe bolig? De fleste som selger har eierskifteforsikring, kanskje du burde vurdere boligkjøperforsikring?

Juridisk trygghet

– Søknadsbunken du står overfor når du skal bygge nytt bad eller rehabilitere et gammelt, kan virke ganske uoverkommelig. Men rørleggeren kan gjøre dette for deg. Velger du en faglært rørlegger er han kjent med regelverket og kan lose deg gjennom saksbehandlingen. Samtidig som det er rørleggeren som ansvarlig søker som står juridisk ansvarlig for det ferdige produktet, mener rørleggermester Ben Schreier, talsmann for skikkelig rørlegger.

Det kan vise seg å være nyttig når du skal selge bolig. Ifølge en NOU-rapport fra 2009 er det nemlig ingenting som skaper så mange eierskiftekonflikter som feil og mangler ved badet. I rapporten fra Takstlovutvalget til Barne- og likestillingsdepartementet, viser tall fra Norwegian Broker AS at bad/våtrom utgjør 30 prosent av alle sakene.

– I slike tilfeller det greit å kunne ringe rørleggeren som står ansvarlig, sier Ben Schreier.