Snøen ødela tak for 100 millioner

Snørike vintre koster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store snømengder i 2006 og 2007 førte til skader på hus, hytter og næringsbygg for 100 millioner kroner, ifølge forsikringsselskapet If. Nå truer igjen store og tunge snømengder mange steder i landet.

Det ble gjort om lag 1.000 skader som ble dekket av forsikringen på hus, hytter og næringsbygg i 2006 og 2007. De fleste skadene gjaldt hus og hytter, men de mest kostbare var skadene på næringsbygg, opplyser assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring til NTB.

Det er ikke bare taket som kan ta skade dersom du lar snø og is samle seg. Foto: Camilla Ursin Foto: Camilla Ursin
Det er ikke bare taket som kan ta skade dersom du lar snø og is samle seg. Foto: Camilla Ursin Foto: Camilla Ursin Vis mer


Les: Måk snøen nå

Ny snøvinter

- De store snømengdene disse to årene satte sine spor, og gjenspeiler de store utbetalingene, sier Vennesland, som nå advarer om at vinteren vi nå er inne i kan føre til nye store takskader.

Fagsjef Arne Lycke i If sier at det er kommet mye mer snø enn vanlig i visse strøk, spesielt i Sør-Norge.

- Det er viktig å rydde snøen av takene. I år har snøen blitt liggende over tid, uten de milde periodene som ofte kommer i etterkant. Derfor er det ekstra viktig å ta i et tak, sier fagsjefen.

Han ber hus- og hytteeiere være på vakt dersom vinduer eller dører begynner å gå tregt eller det høres knirk eller smell.

Les også: Fallende istapper og ras fra tak: Hvem sitt ansvar er det?

Egenandel

Eieren har plikt til å vise aktsomhet og sørge for å rydde tak der det kan være fare for skade.

Forsikringen dekker skader som skyldes snøtyngde, snøpress eller ras. Men hvis eieren har opptrådt grovt uaktsomt, kan det blir vurdert avkorting i erstatningen. Og egenandelen ved slike skader og ved andre naturskader er på 8.000 kroner, opplyser Arne Lycke.