Snart slutt for Kenwood Major

Snart vil alle Kenwoodmaskinene hete Chef. Men inni er de like. Nesten.

SLUTT FOR MAJOREN: Disse maskinene fases ut, men nesten identiske maskiner vil fortsatt produseres under merkenavnet Kenwood Chef XL. Foto: ELISABETH DALSEG
SLUTT FOR MAJOREN: Disse maskinene fases ut, men nesten identiske maskiner vil fortsatt produseres under merkenavnet Kenwood Chef XL. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange gode kjøkkenmaskiner på markedet, men få har en like stor tilhengerskare i Norge som Kenwood. Nordmenn elsker Kenwood, og aller helst vil vi ha den største og kraftigste: Kenwood Major.

Nå skal den imidlertid fases ut, men det betyr ikke at det er slutt for de populære maskinene:

- Det er merkenavnet Major som forsvinner. Chef XL vil være det nye navnet på det vi i dag kjenner som Major, sier Martin Vinje fra The Martin Vinje Company, importør av Kenwood, til Dinside.

ADAPTER: Nye Kenwood-maskiner vil få et adapter slik at de kan bruke utstyr tilpasset de gamle festene. Foto: KENWOOD
ADAPTER: Nye Kenwood-maskiner vil få et adapter slik at de kan bruke utstyr tilpasset de gamle festene. Foto: KENWOOD Vis mer


Ifølge Vinje er Norge i særklasse: Det er her Kenwood selger størst andel av Kenwood Major, men i resten av Europa er det Chef som selger best.

- I Storbritannia er Chef et like sterkt merke som Kenwood, forteller Vinje. Det er derfor betegnelsen nå endres.

Av Kenwoods kjøkkenmaskiner er KMix den enkleste og rimeligste, Chef er mellomstørrelsen og Major er den største og kraftigste.

Se vår test av Kenwood Major Titanium fra 2011

Dette blir endret

Det er ikke bare navnet som endres. Kenwood gjør også en endring på sine nye kjøkkenmaskiner:

- Festemekanismen foran blir endret, slik at det blir likt det som er på KMix-maskinene, forteller Vinje.

Enn så lenge vil du kunne få kjøpt tilbehør til både nye og gamle maskiner, men de som er tilpasset originalmaskinene skal fases ut over tid.

Ifølge Vinje er det ennå ikke fastsatt når dette vil skje, men på lang sikt vil alt tilbehøret til Kenwood-maskinene være tilpasset det nye festet.

Tilbyr adapter

ULIK HASTIGHET: Kjøkkenmaskiner fra Kenwood har tre ulike uttak til ekstrautstyr, med tre ulike hastigheter. Det er kun festet i uttaket foran som endres på nye maskiner. Foto: KENWOOD
ULIK HASTIGHET: Kjøkkenmaskiner fra Kenwood har tre ulike uttak til ekstrautstyr, med tre ulike hastigheter. Det er kun festet i uttaket foran som endres på nye maskiner. Foto: KENWOOD Vis mer


Det skal imidlertid ikke by på de aller største problemene. Har du en gammel maskin, med originalt feste, vil du få kjøpt en adapter, slik at du kan bruke både nytt og gammelt ekstrautstyr på maskinen.

Det vil også følge med et adapter til alle nye maskiner, slik at du vil kunne bruke eksisterende ekstrautstyr her.

Vinje presiserer også at det ikke er planlagt å stoppe produksjon av tilbehør til de gamle maskinene som passer til originalfestet, men at dette vil skje på sikt.

Se også vår test av Electrolux Assistent kjøkkenmaskin fra 70-tallet mot den nye, retroinspirerte versjonen.

Få mest mulig ut av den maskinen du har: Se hvilken visp du bør bruke når

Hvilken kjøkkenmaskin bør du velge?

Det er ikke sjelden vi får henvendelser fra lesere som lurer på hvilken kjøkkenmaskin de bøe velge. Hvilket råd vi gir, avhenger av leserens behov.

Vi pleier å anbefale Kenwood Major til alle som ofte skal lage store porsjoner med brød eller kaker. For når hele fotballaget eller skolekorpset skal få boller, er det vel egentlig bare denne som er stor og sterk nok.

LITEN OG NETT: På mindre kjøkken er KitchenAid et godt alternativ. Foto: PIA STRØMME
LITEN OG NETT: På mindre kjøkken er KitchenAid et godt alternativ. Foto: PIA STRØMME Vis mer


Den passer imidlertid ikke like godt for alle. På vårt lille bykjøkken ble den for stor. Vi kunne ikke åpne den uten å dunke borti lyslisten under overskapene. For dem som har lite kjøkken, og kanskje enda mindre skapplass anbefaler vi gjerne KitchenAids kjøkkenmaskin, som også fikk terningkast fem av oss. Denne er ikke like kraftig, har mindre kapasitet og bruker litt lenger tid enn Kenwoods maskin, men tar mindre plass. Et pent utseende er en bonus, som gjør at den godt kan stå fremme.

Men det koster å gå for toppmodellene. Heldgivis finnes det varianter til en langt rimeligere penge. Its kitchen-kjøkkenmaskinen imponerte ikke like mye, men den klarte det aller meste. Denne har forøvrig også blitt ny, og koster nå knappe tusenlappen - inkludert blender.

Det finnes også flere andre gode modeller: Se alle våre kjøkkenmaskintester her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer