Det er et flust av leieboliger på markedet akkurat nå. Foto: Hybel.no / DinSide.no
Det er et flust av leieboliger på markedet akkurat nå. Foto: Hybel.no / DinSide.noVis mer

Snart skal leieprisene ned

Rekordmange utleieboliger presser prisene ned. Men prisnedgangen kan være kortvarig.

Den dramatiske nedgangen i boligsalget har ført til at mange har lagt ut boligene sine til leie. Veksten i tilbudet ser nå ut til å påvirke leieprisene.

- Vi hadde en økning i leieprisene fram til og med november, men etter det har vi hatt en utflatning og en liten tilbakegang i prisene, sier Geir Chr. Nielsen, daglig leder i Utleiemegleren til DinSide.

EIE ELLER LEIE? Finn ut her!

- Kortvarig blaff

Men leieboere bør vente med å sprette champagnen, for prisnedgangen kan bli kortvarig.

- Det er riktig det er mange ledige leieboliger på markedet. Folk får ikke solgt, og de velger å leie ut i stedet. Det er veldig hyggelig om det bidrar til å presse prisene ned, men jeg er overbevist om at det bare er et kortvarig blaff, sier daglig leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.

Han begrunner dette med at mange av boligene som ligger ute til leie akkurat nå, er boliger som vil forsvinne når salgsmarkedet tar seg opp igjen.

- Dette dreier seg stort sett om leiligheter som er til utleie for en kort stund, for å bli solgt når situasjonen blir bedre. Det er ikke noe varig tilskudd, sier Aasen til DinSide.

AKTUELT: Har du problemer med å betale husleien? Nå skal det bli lettere å få hjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort press

Aasen er redd for hva som kommer til å skje med prisene når boligeierne begynner å selge leieboligene. For de store trekkene i markedet peker mot at det vil fortsatt bli et økende antall leietakere.

- Det er en del underliggende ting som tyder på at det vil være et stort trykk på leiemarkedet fremover. Det er mange ungdommer som vil inn på markedet, vi har mange arbeidsinnvandrere som trenger leieboliger, samtidig som det er et stort press mot de store byene, forklarer Aasen.

Leieprisene
RegionPrisvekst
i 2008
Oslo9,1 %
Bergen5,9 %
Trondheim6,0 %
Tallene baserer seg på tall fra Hybel.no. Tallene viser veksten i de gjennomsnittlige leieprisene fra 2007 til 2008.


Verre utsikter for et år siden

En nedgang i leieprisene, om enn kortvarig, bør likevel komme som en god nyhet for folk som har vært inne i leiemarkedet en stund. For de siste årene har leieprisene skutt i været.

Leiemarkedsundersøkelsene fra Statistisk sentralbyrå har kvartal etter kvartal vist en voldsom prisvekst på leieboliger. Fra tredje kvartal 2007 til samme kvartal året etter steg leieprisene på ettromsleiligheter med 9,6 prosent.

Lars Aasen sa til DinSide i fjor vinter at situasjonen i leiemarkedet var svært dramatisk.

- Nå er det boligkrise i leiesektoren, sa han allerede i februar i fjor.

Fortsatt prisnedgang?

I disse finanskrisetider er det vanskelig å spå hva som kommer til å skje med prisene i leiemarkedet fremover.

To måneder på rad har omsetningen av boliger gått voldsomt ned, ifølge tall fra eiendomsmeglerbransjen. Hvis nedturen fortsetter, og flere legger boligene sine ut på leiemarkedet, kan vi få en ytterligere prisnedgang.

- Vi er spente. Det er spesielle tilstander, og mange er skeptiske til å kjøpe, og det er flere og flere som ikke får solgt. Vi får nok en liten prisnedgang hvis situasjonen vedvarer, sier i Geir Chr. Nielsen i Utleiemegleren.

- Ufattelig ubehagelig

Les om Tormod som ville ha "behagelige tjenester" istedenfor leie