Forbered deg på å ta farvel med FM-radioen din for godt. Foto: Al Nakib
Forbered deg på å ta farvel med FM-radioen din for godt. Foto: Al NakibVis mer

Snart må den skrotes

FM-radioen har ingen fremtid - DAB-nettet overtar.

Nå er den endelig bestemt - dødsdagen til FM-radioen.

Det har vært mye snakk om DAB-nettet de siste årene. DAB-hvafornoe? Det står for Digital Audio Broadcast og er altså et digitalt radionett. I 2017 overtar DAB-nettet for FM-båndet, som har vært den dominerende radioteknologien her til lands siden 70-tallet.

Grunnen er at FM-båndet er i ferd med å bli "fullt", altså at det ikke er plass til at flere radiostasjoner kan sende på det. I tillegg er det dyrere å drifte og vedlikeholde enn DAB-nettet. DAB-nettet har mye bedre kapasitet hva gjelder antall stasjoner som kan sende på det, og skal være veldig billig å drifte. Les mer i stortingsmeldingen Digitalisering av radiomediet og på DinSide Data:
DAB i praksis.

Hva skjer da med de 15 millioner FM-radioene som står rundt omkring i norske hus og hytter? De blir ubrukelige. Det er bare å kvitte seg med dem. Men du skal ikke kaste den gamle radioen din i søpla. Den klassifiserer som elektrisk avfall, og skal leveres på kommunens mottaksstasjon for avfall, eller i din nærmeste elektronikkbutikk. De er nemlig pålagt å ta imot ditt gamle el-utstyr, uten at det skal koste deg noe eller at du skal være nødt til å kjøpe noe nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om el-retur og gjenvinning av gamle elektriske produkter

Hva skal du kjøpe nå?

Dersom du trenger en ny radio i dag, kan du kjøpe en kombiradio som fungerer både som FM-radio, DAB-radio og som nettradio. Da er du uansett sikret, og har alle valgmuligheter. Aberet er at disse radioene er litt dyre.

DinSide har testet flere type kombiradioer og nettradioer. Her er våre vurderinger:

Squeezebox nettradio
Revo Axis kombiradio
Pinell Supersound II kombiradio

Et hett tema

Det er ikke bare grei skuring at FM-båndet skal droppes til fordel for DAB-nettet. Det har vært og er mye debatt rundt dette. Særlig protesterer de små lokalradioene mot at FM-båndet skal skrotes. For dem kan overgangen til DAB-nettet bli en kostbar affære.

Og håpet er kanskje ikke helt ute ennå, for Kulturdepartementet har satt som kriterie at innen 1. januar 2015 må tallene vise at minst halvparten av radiolytterne er innom en digital plattform daglig. I dag er tallet rundt 20 prosent, skriver Journalisten. Hvis ikke dette oppfylles, vil ikke FM-båndet stenges som planlagt i 2017.

Uansett går det nok ubønnhørlig mot slutten for FM-båndet. En trøst får være at lokalradioene innen den tid har klart å omstille seg. Det beste alternativet for dem er antageligvis å bli nettradiokanaler. Kostnadene for slik drift er minimale.

Se også hva omleggingen vil bety for deg som hører på radio i bilen.