Snart kan tv-boksen være historie

Mindre og mindre relevant i en verden der man vil se det man vil, hvor man vil, når man vil.

<strong>SNART HISTORIE?</strong> Flere TV-leverandører ser nå på mulighetene for å levere signalene via nettet slik at den klassiske tv-boksen/dekoderen ikke lenger blir nødvendig. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SNART HISTORIE? Flere TV-leverandører ser nå på mulighetene for å levere signalene via nettet slik at den klassiske tv-boksen/dekoderen ikke lenger blir nødvendig. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

De siste årene har det skjedd store forandringer i forhold til hvordan folk ser på TV.

Mens man tidligere ikke hadde stort andre muligheter enn å benke seg foran skjermen når TV-guiden befalte (eller sørge for å programmere opptakeren på forhånd), står man i dag langt friere til å se programmene når og hvor man vil.

Mye av årsaken til det er at de fleste av oss nå har så rask internettlinje at man fint kan strømme TV-sendinger i like god kvalitet som om man så dem på TV. Både hjemme og på mobiltelefonen.

For leverandørene har det i tillegg blitt enklere og billigere både å lagre og tilby innholdet i nettskyen.

LES OGSÅ: Derfor kastet jeg ut TV-boksen

Boksen blir en app

PÅ NETT: I løpet av 2017 regner Altibox med at man ikke lenger vil trenge en dekoder, men heller har tilgang til alt innholdet direkte fra nettskyen. Foto: TORE NESET
PÅ NETT: I løpet av 2017 regner Altibox med at man ikke lenger vil trenge en dekoder, men heller har tilgang til alt innholdet direkte fra nettskyen. Foto: TORE NESET Vis mer


Tidligere i år annonserte den norske fiber- og tv-leverandøren Altibox at de i løpet av et par år regner med at deres TV-tilbud kommer til å bli samlet i en app, som blir tilgjengelig for Apple TV, Xbox/PlayStation og lignende. Så fremt du har en moderne TV eller tilleggsutstyr, vil du ikke lenger trenge en dedikert boks for å se tv-sendingene.

I USA har den største kabeloperatøren, Comcast, de samme planene. Ifølge Washington Post jobber selskapet nå med å knytte til seg produsenter både av TV-er og TV-relaterte nettjenester til deres Xfinity-løsning.

Den skal frigjøre dem fra en fysisk boks, og heller være en tjeneste i form av en app som kan fungere flere steder.

Penger å spare

KOSTER EKSTRA: Med tv-bokser/dekodere følger det gjerne en månedlig avgift fra leverandøren.
KOSTER EKSTRA: Med tv-bokser/dekodere følger det gjerne en månedlig avgift fra leverandøren. Vis mer


Med andre ord ser det ut til at den tradisjonelle TV-boksen nå er i ferd med å dø ut. Det er gode nyheter for mange – slike bokser koster gjerne penger både i innkjøp i form av en månedlig leie til kabelselskapet. Dessuten er de tradisjonelt knyttet til en TV, mens en app-løsning gjerne er langt mer fleksibel og kan brukes på en rekke forskjellige enheter.

Amerikanernes svar på post- og teletilsynet, FCC, gikk tidligere år ut med et forslag om at slike tv-bokser burde konkurranseutsettes, slik flere aktører kunne bygge TV-bokser som kunne konkurrere med de kabelselskapene sendte ut som standard. Det ville i så fall innebære å åpne opp dataene for tredjeparter.

Skeptikere er imidlertid redde for at en slik liberalisering vil kunne ødelegge, for eksempel ved at reklame i TV-sendingene kan fjernes eller erstattes, og at det kan åpne for at kobibeskyttelser og den slags blir kompromittert.

Kan du kutte kabelen?

Et annet spørsmål er hva rollen til TV-tilbyderne vil bli når man i fremtiden ikke lenger trenger en boks og et abonnement.

Her til lands er det stadig flere som snuser på mulighetene for å kutte kabelen og heller se på tv-sendinger via nett. Dette kan du gjøre også om du plomberer TV-en din. Da slipper du å betale NRK-lisens, men kan ikke ta inn TV-kanaler på vanlig måte lenger.

LES OGSÅ: Slik slipper du NRK-lisens

Mange av TV-kanalene som typisk leveres av kanaltilbyderen lar seg strømme via nettet. Men totalprisen blir fort høy om du skal abonnere på flere slike tjenester.

Si din mening

Er det på tide at TV-boksen forsvinner? (Avsluttet)
Ja, har ikke bruk for den lenger likevel.(59%) 5449
Nei, jeg synes ikke streamingtjenestene fungerer like bra.(41%) 3721
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


NRKs TV-sendinger (og arkiv) kan du riktignok se gratis om du befinner deg i Norge, men du må brått ut med hundrelappene om du vil ha de andre kanalene også:

  • TV2-kanalene får du via deres Sumo-tjeneste, til 129 kroner per måned (uten norsk og engelsk fotball). Her kan du se gamle sendinger i opptak eller på kanalene direkte.
  • SBS Discovery-kanalene (TVNorge, Vox, Max, Fem, Discovery, Animal Planet osv) kan du se med deres strømmetjeneste Dplay, til 99 kroner per måned; også direktesendinger.
  • TV3-kanalenes programmer (inkludert Viasat 4 og TV6 Norge) kan sees på tv3play.no (uten abonnementskostnad), men her er det ikke direktesendinger.
I tillegg kommer eventuelt tjenester som Netflix, Viaplay, C More Play og lignende.

Sammenligner du det med TV-lisens + abonnement hos TV-leverandøren, er det ikke sikkert nettløsningen kommer så ille ut av det allikevel.

Det fordrer imidlertid at du har muligheten til å skille bredbånd og TV-abonnement, og det har vist seg ikke å være like lett.

Ellers blir det fort at man betaler dobbelt opp.