Snart kan du velge utsikt selv

Gjennomsiktig skjermer kan snart erstatte stuevinduene.

Om få år kan det bli vanlig å se slike ting på stuevinduene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Om få år kan det bli vanlig å se slike ting på stuevinduene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅSVis mer

i SEOUL, SØR-KOREA: LG Display er verdens største produsent av paneler til flat-TV-er, med en markedsandel på rundt 23 prosent. Den siste tiden har etterspørselen etter LCD-paneler gått ned, og selskapet legger derfor ned betydelige ressurser i å forske frem nye skjermtyper med nye bruksområder, for å skape ny fart i salget.

Du fikk vel med deg? Vi har testet LGs 65-tommer store Oled-TV

Gjennomsiktige skjermer

Vi har allerede fortalt om LGs forskning på ultratynne, bøybare og rullbare Oled-skjermer, men selskapet er også godt i gang med produksjon av transparente skjermer.

Under vårt besøk på selskapets produksjonsanlegg utenfor Seoul, fikk vi se noen av dem, og fikk også demonstrert hvilke bruksområder LG ser for seg for disse.

Aller først fikk vi se et kjøleskap med gjennomsiktig skjerm i døren. Dette er myntet på butikker, kafeer og lignende, og LG har allerede levert løsningen til enkelte bedrifter. På den gjennomsiktige skjermen kan det for eksempel vises produktutvalg, priser og lignende, eller levende (reklame)video.

Her ser du samme kjøleskapdør med noen sekunders mellomrom. Se også video nederst. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Her ser du samme kjøleskapdør med noen sekunders mellomrom. Se også video nederst. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Se video nederst i artikkelen

LES KLASSIKEREN: Hvem vinner TV-krigen?

Kan erstatte stuevinduene

Mer spennende var imidlertid den andre løsningen vi fikk se. Her hadde skjermene erstattet stuevinduene i en leilighet, og kunne for eksempel vise temperatur, værvarsel, huskelapper, beskjeder og lignende. Også dette kan du se i videoen nederst.

Skjermene var forbundet trådløst til en PC, som kjørte spesiallaget programvare. Siden skjermene også var berøringsfølsomme, kunne man sikre full interaktivitet.

Men bruksområdene stopper ikke der. LG demonstrerte hvordan skjermene kunne utstyres med virtuelle persienner, og ikke minst: Vise et bilde som gav en helt annen utsikt, riktig nok virtuell. Har du flyttet og lengter hjem, er det altså fullt mulig å ta med seg utsikten!

Virtuelle persienner stopper deler av lyset. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Virtuelle persienner stopper deler av lyset. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Nei, det er ikke natt - det er bare de virtuelle persiennene som dekker hele utsikten. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Nei, det er ikke natt - det er bare de virtuelle persiennene som dekker hele utsikten. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Skjermene har fortsatt ikke full gjennomsiktighet, noe som er nødvendig for denne typen bruk, mener LG. Det gjenstår derfor litt arbeid før dette kan bli en realitet, men selskapet er overbevist om at det kommer til å skje.

- Det vil bli mulig ved å bruke et Oled-panel i den gjennomsiktige skjermen, sier produktspesialist Epic Kim hos LG til Dinside.

LGs Epic Kim demonstrerer stuevinduskjermene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LGs Epic Kim demonstrerer stuevinduskjermene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Skjermer overalt

LG håper at slike skjermer også kan bli vanlig å se i alt fra bilvinduer (for eksempel for å vise instrumenter, speedometer og navigasjon) til briller (for eksempel automatisk solblending, navigasjon og søk på ansikter).

I videoen under kan du se skjermene i aksjon:

Les også: Se oss pakke ut Oled-skjermen til 100.000 kroner

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av LG. Les mer her