Snart kan du selge strøm til strømselskapet

Med solcellepaneler eller vindmøller på taket kan du selge strøm, i tillegg til å kjøpe.

installerer du solcellepanel på taket, vil du ikke bare kutte strømregningen, du kan også selge strøm tilbake til strømselskapene i perioder du proudserer for mye.  Foto: ALL OVER PRESS
installerer du solcellepanel på taket, vil du ikke bare kutte strømregningen, du kan også selge strøm tilbake til strømselskapene i perioder du proudserer for mye. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prosument. En konsument som også produserer. Ikke bare for eget bruk, men også for videresalg.

Tyskland har etter beslutningen om utfasingen av atomkraft på et par år økt antall kraftprodusenter fra 450 til 1,2 millioner, og hver sekstiende tyske strømkunde er også prosument - og produserer egen strøm, hovedsaklig fra solceller.

I Norge er det per i dag kun et par entusiaster som gjør det samme, men det er bare et tidsspørsmål før det blir vanlig å lage og selge strøm selv, også her hjemme, ifølge strømprodusenten Lyse.

Selskapet forbereder seg på hvordan de skal håndtere denne nye dobbeltrollen.

Installerte varmepumpe, fikk høyere strømregning: Likevel er familien fornøyd

Strøm er ferskvare

Eirik Gundegjerde, konserndirektør for forretningsutvikling i Lyse Energi.  Foto: ESPEN MILLS
Eirik Gundegjerde, konserndirektør for forretningsutvikling i Lyse Energi. Foto: ESPEN MILLS Vis mer


Det er nemlig ikke slik at det du produserer av strøm på solrike sommerdager kan spares på til mørketiden.

Hovedutfordringen med solenergi er at vi produserer mest når vi trenger det minst, og privatkunder vil kunne produsere langt mer enn de trenger i sommerhalvåret. Da må strømselskapene stå klare til å ta imot.

− Denne kompleksiteten kan også få betydning for leveringssikkerheten, og vi i Lyse må tilegne oss mer kunnskap rundt dette, forteller Eirik Gundegjerde, konserndirektør for forretningsutvikling i Lyse Energi, i en pressemelding.

De ser på ulike muligheter og modeller for at forbrukerne kan selge strøm tilbake til distribusjonsnettet i de periodene de produserer mer enn de forbruker.

− Og det må gjøres så enkelt at kunden ikke opplever en masse hindre når hun skal sette opp et solcellepanel, sier Gundegjerde.

Så lang tid tar det å tjene inn ekstrainvesteringen i et passivhus

Elbilen som batteri

El-bilen kan potensielt brukes som et privat strømbatteri. Foto: KNUT MOBERG
El-bilen kan potensielt brukes som et privat strømbatteri. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


En løsning som skisseres er at elbilen kan brukes for lagring av overskuddsstrøm.

Bilen kan lades om natten når belastningen på strømnettet er lav og strømmen billig. Når dagen kommer og belastningen øker, kan den samme strømmen føres tilbake til boligen for bruk til varmtvann, oppvarming og dusjing.

Men dette er langt frem i tid.

− Teknologien her er under en enorm utvikling, og det blir spennende å se hva de neste årene bringer, forteller Gundegjerde.

Det er også verdt å merke seg at om alle hopper på denne løsningen vil strømprisene øke i takt med strømforbruket på odde tidspunkt av døgnet.

Les også: Lønner det seg å spare strøm om morgenen?

Lønner det seg?

Salg av egenprodusert strøm kan foreløpig ikke kalles et overskuddsforetak.

Trond Arvid Røsvik i Oslo har investert i solceller og plassert dem på hus- og bodtak. I juli solgte han dobbelt så mye som han kjøpte, melder Osloby.no.

Mens husstanden bruker drøye 10.000 kWh i året, produserte han i fjor 5.311 kWh. Litt under halvparten solgte han tilbake til strømselskapet. Med disse tallene til grunn regner han med å ha betalt ned anlegget i løpet av 20 år, gitt dagens prisnivå.

Les mer på Osloby.no (Ekstern lenke)

Dette trenger du

I Storbritannia selger Ikea solcellepanel, og kostnadene er nå drastisk kuttet.  Foto: IKEA.CO.UK
I Storbritannia selger Ikea solcellepanel, og kostnadene er nå drastisk kuttet. Foto: IKEA.CO.UK Vis mer


Nøyaktig hva man trenger og hvor mye det vil koste, vil variere endel, men du trenger i hovedsak solcellepaneler og en avansert strømmåler (AMS).

Slike smarte strømmålere rulles ut med museskritt, og foreløpig frist for strømselskapene er at alle norske strømkunder skal ha smarte strømmålere innnen 2019.

Innkjøpskostnadene til solcellepaneler er i dag på rundt 100.000 kroner, litt avhengig av hvor mange du har plass til. Dette er en langt høyere inngangspris enn i våre skandinaviske naboland, og ikke minst foregangslandet Tyskland, melder Osloby.no

Ikea selger solceller, men ikke i Norge

I Storbritannia har prisen på solcellepaneler falt drastisk de siste par årene, en av årsakene skal blant annet være at den svenske møbelkjeden Ikea har begynt å selge solcellepaneler. Dette selges i en pakke som inkluderer konsultasjon, installasjon og fremtidige reparasjoner for 5.700 pund, cirka 55.000 kroner.

Ikea Norge ser på solcellepaneler, men har ikke bestemt seg for om det blir aktuelt å selge, ifølge Jan Christian Thommesen. Foto: IKEA
Ikea Norge ser på solcellepaneler, men har ikke bestemt seg for om det blir aktuelt å selge, ifølge Jan Christian Thommesen. Foto: IKEA Vis mer


Ifølge Jan Christian Thommesen, kommunikasjonssjef i Ikea Norge, har ikke møbelkjeden noen umiddelbare planer om å gjøre det samme i Norge.

– Storbritannia er pilotmarked for salg av solcellepaneler, og dette vil bli analysert og oppsummert til høsten, sier Thommesen til DinSide.

Ikea Norge har sett på lokale muligheter og utfordringer, men vil ikke konkludere før det foreligger en rapport fra Storbritannia, så Thommesen tviler på det vil være aktuelt med solcellepaneler i de blå og gule varehusene før det har gått et par års tid.

Per i dag finnes det flere tilskuddsordninger for energiøkonomiserende tiltak, men solcellepanel er ikke blant dem.

Du kan imidlertid få støtte til solfanger, det vil si utstyr som bruker solenergi til å varme opp boligen.

Få støtte til å gjøre boligen mer energivennlig