<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer

Snart kan du selge boligen selv på Finn

Ikke før har bransjen ryddet opp i markedsføringen av boliger, foreslår Konkurransetilsynet at annonseportaler på nett skal la privatpersoner slippe til.

Publisert
Sist oppdatert
Tilgang til å annonsere boligen på nettportalene er viktig for å få solgt boligen sin.Eivind Stage, Konkurransetilsynet


I dag er det bare eiendomsmeglere og advokater som kan annonsere for boliger på nettportaler som Finn.no og Tinde.no.

Det er mange private boligselgere som har påklaget dette, og i juni ba fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys Konkurransetilsynet utrede om det er behov for en forskrift som kan bidra til sterkere konkurranse.

Konklusjonen er klar: Konkurransetilsynet ønsker å åpne for boligannonser fra privatpersoner. Formålet er å styrke konkurransen om tjenester knyttet til kjøp og salg av bolig.

Boligprisfallet bremset opp i desember

Større valgfrihet

Eivind Stage tror en åpning for private annonsører vil føre til lavere priser på meglertjenester.  Foto: Marit Hommedal
Eivind Stage tror en åpning for private annonsører vil føre til lavere priser på meglertjenester. Foto: Marit Hommedal Vis mer


Ifølge Eivind Stage, seksjonsleder i Konkurransetilsynet, vil dette bety både større valgfrihet og lavere priser på tjenester relatert til salg av bolig for forbrukerne.

- I dag er det slik at den som skal selge bolig i praksis er tvunget til å bruke tradisjonelle meglere eller advokater for å få tilgang til denne typen annonsering, sier Stage til DinSide.no.

- Det gjør at det blir begrensede valgmuligheter for dem som skal selge bolig.

Alt om å selge bolig finner du her

Økt konkurranse for eiendomsmeglere

I dag er forbrukere avhengig av å bruke en ordinær eiendomsmegler eller advokat, eller et av de selskapene som tilbyr en "gjør-det-selv"-pakke.

- Eiendomsmeglere møter nå mindre konkurranse enn de ville gjort om det var fritt frem for alle.

Stage tror vi først vil se virkningene av en endring nettopp i markedet for meglertjenester. - Formålet er å styrke konkurransen for de som tilbyr tjenester til boligselgere.

Å åpne for privat boligannonsering på nettsteder:

Er det en god idé? (Avsluttet)
Ja(85%) 501
Nei(11%) 65
Vet ikke(4%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Stage vil vi kunne få flere aktører som tilbyr tjenester og andre typer tjenester enn den tradisjonelle eiendomsmeglertjenesten, ved at de også kan få tilgang til denne typen annonser.

- Vi ønsker å legge til rette for å åpne markedet, og fjerne et hinder for å etablere seg som tilbyder av tjenester til boligselgere.

Selg boligen selv: Selvgjort er velgjort

Ryddet opp i bransjen

Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og eiendomsbransjen har i flere år samarbeidet med å rydde opp i meglerbransjen, noe som resulterte i en ny eiendomsmeglingslov i 2007. Men en forventet effekt dersom rubrikkstedene åpner for at privatpersoner kan selge boligen selv, skal altså være å åpne for nye tjenester og tilbydere. Er dette en bra ting?

- Det er i dag fullt lovlig å selge boligen selv, for eksempel gjennom annonser i avis. Men selv om forslaget blir vedtatt, vil det ikke bety at alle skal selge boligen selv. Skal en det, er det viktig å gi riktig informasjon til den som skal kjøpe. Det er regler om dette ansvaret i avhendingsloven og straffeloven, presiserer Stage, og legger til:

- Dette forslaget er laget for å åpne for flere valgmuligheter for forbrukerne. De står selvfølgelig fritt til å velge å bruke eiendomsmegler om de ønsker det.

Tør du selge boligen selv?

Kan gi nye utfordringer

- Vi er i utgangspunktet positiv til at markedet åpnes for privatpersoner, sier Jo Gjedrem.  Foto: Forbrukerombudet
- Vi er i utgangspunktet positiv til at markedet åpnes for privatpersoner, sier Jo Gjedrem. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Seksjonssjef i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, er i utgangspunktet positiv til at det åpnes for at privatpersoner skal kunne annonsere selv, og at konkurransen mellom dem som formidler boliger økes. - Samtidig kan det jo være utfordringer å sørge for at reglene for å markedsføre boliger blir fulgt.

Går ikke det å åpne for nye tilbydere midt i strupen på det arbeidet som har vært nedlagt i å rydde opp i bransjen?

- Det kan jeg ikke si noe om før jeg har fått sett nærmere på forslaget. Det skal ut på høring, og vi vil studere det nærmere i den forbindelse, sier Gjedrem.

Konkurransetilsynet har vært i dialog med Finn.no, Tinde.no, Zett.no og Ny.no, samt de to eiendomsmeglerforeningene Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). I tillegg har de mottatt skriftlig informasjon fra nettmeglerforetakene Egenmegler, Globus Eiendomsmegling, Advokatoppgjør og Nettsalgmegler.

Kilde: Konkurransetilsynet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer