Snart kan du betale alt på én strømregning

Strømselskapene og nettselskapene må tilby én fellesregning for strøm og nettleie.

<b>NETTLEIE <i>OG</i> STRØM:</b> Lei av alle strømregningene? Tidligere har fellesfaktura vært forbeholdt de store selskapene som leverer både nett og strøm - men snart blir dette kravet til alle. Da vil du slippe unna med én fellesregning, fra både strømleverandør og nettselskap - uansett strømselskap.  Foto: KRISTIN SØRDAL
NETTLEIE OG STRØM: Lei av alle strømregningene? Tidligere har fellesfaktura vært forbeholdt de store selskapene som leverer både nett og strøm - men snart blir dette kravet til alle. Da vil du slippe unna med én fellesregning, fra både strømleverandør og nettselskap - uansett strømselskap. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange må i dag betale to strømregninger: Én for nettleie og en for strøm. Det er nettselskapet som krever inn penger for bruk av strømnettet, og strømleverandøren (kraftselskapet) som skal ha penger for strømmen du bruker. Du står fritt til å velge hvem du vil kjøpe strøm av, men du er fastlåst til nettselskapet.

Alle som i dag kjøper strøm fra nettselskapet, kan få alle strømutgifter på én fellesregning.

Som Dinside tidligere har skrevet, ønsker Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at det ikke bare er disse selskapene som skal kunne fakturere på denne måten.

LES OGSÅ: Vil lovfeste fellesregninger

Kommer tidligst i juli

Å få alle strømutgifter på én regning anses som et konkurransefortrinn for de store selskapene som selger både strøm og er netteiere, og NVE har derfor foreslått en endring i lovverket som gjør at alle må tilby en felles strømregning til kundene sine - slik at alle strømselskapene skal få likere konkurransevilkår, og er noe de håper kan føre til økt konkurranse.

Opprinnelig ble det sagt at dette skulle trå i kraft allerede ved nyttår i år.

I forbindelse med høringsrunden til forslaget, kom det imidlertid mange innspill som førte til at et revidert forslag måtte på bordet - og en ny høringsrunde.

Dermed har innføringen av kravet om én felles regning, blitt utsatt.

- NVE jobber fremdeles med vedtak om gjennomfakturering, og tar sikte på publisering i løpet av 1. kvartal 2016 med ikrafttredelse tidligst 1. juli 2016, forteller Runa Haave Andersson, rådgiver i Elmarkedstilsynet hos NVE.

Inntil da må du finne deg i å fremdeles betale to regninger.

LES OGSÅ: Disse strømavtalene bør du si nei til

Én faktura for strøm og nettleie: Hvordan blir det egentlig?

Din mening

Alt på én strømregning: Bra eller likegyldig? (Avsluttet)
Det blir supert!(72%) 2194
Spiller ingen rolle om jeg må betale én eller to(25%) 748
Ingen mening(3%) 98
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«Gjennomfakturering» betyr at du får én felles regning for nettleie og strøm - og det innebærer at nettselskap som tilbyr dagens løsning for felles fakturering via nettselskap, også må tilby gjennomfakturering til alle de frittstående strømleverandørene som ønsker det.

NVE ønsket opprinnelig å pålegge nettselskapene at de måtte tilby fellesregninger med alle strømselskaper som ønsker det.

Under den første høringsrunden fikk de imidlertid mange innspill på at tiden var for knapp til at selskapene ville greie å gjennomføre det - og at det ville medføre store investeringer fra aktørene.

I tillegg er det mange endringer hos energiselskapene på vei, blant annet med overgangen til smarte strømmålere, som koster mye både i arbeid og i penger.

LES OGSÅ: Nå kommer det nye regler for strømregninga: Den skal bli enklere å skjønne - og strømselskapet skal ikke kunne kreve deg for store forskuddsbetalinger

Opp til strømleverandøren å tilby felles faktura

Det ble foreslått en enklere modell som skulle være lettere å gjennomføre - og det er den som nå ligger på bordet:

Forslaget går ut på at dersom et strømselskap (kraftleverandør) ønsker å tilby fellesregninger i et nettområde, dette gis til alle strømleverandørens private kunder i det samme området.

Det vil altså ikke være opp til den enkelte kunden å be om dette, men det er opp til strømselskapet (kraftleverandøren).

Nettselskapet vil da sende ut fellesregningen, på vegne av seg selv og det aktuelle kraftselskapet.

Men målet er fremdeles at alle skal få det:

- NVEs prioritet er å få på plass en løsning med fellesfakturering for alle, understreker Andersson overfor Dinside.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!