<b>Induksjon:</b> Induksjonstopper er raske og energibesparende. Og nå har nesten halvparten av norske kjøkken har slike koketopper. Foto: Siemens
Induksjon: Induksjonstopper er raske og energibesparende. Og nå har nesten halvparten av norske kjøkken har slike koketopper. Foto: SiemensVis mer

Snart har halvparten av oss induksjon

De dyre koketoppene er ikke lenger bare for de kresne få. Vi ser nærmere på fordeler og ulemper.

- Innen ett år har halvparten av oss induksjonstopper, sier Espen Vik, salgssjef i Bosch & Siemens Hvitevarer, til DinSide.

Induksjonstopper er ikke lenger bare for de privilegerte få. Ifølge hvitevareprodusenten er induksjonstopper i ferd med å ta over markedet for koketopper helt. Gasstopper har vist seg å være et kortvarig blaff, og flere og flere velger nå induksjon.

Elektrisk, gass eller induksjon? Her er en miniguide til de ulike koketoppene.

Hva er en induksjonsovn?

Ved første øyekast er induksjonstopper til forveksling like keramiske koketopper. De går på strøm, akkurat som de gamle støpejernstoppene og de kjeramiske koketoppene. Men der stopper likheten.

Induksjonstopper varmer kun opp gryten - ikke platen. Foto: Siemens
Induksjonstopper varmer kun opp gryten - ikke platen. Foto: Siemens Vis mer


Induksjonsovner går på strøm, og overfører varme ved hjelp av magnetisme. Selve prosessen overfører varme magnetisk - og vil ikke varme opp noe annet enn grytene. Det virker også mye hurtigere enn en vanlig elektrisk komfyr, noe som betyr at du bruker langt mindre strøm enn med en vanlig komfyr. Det er også langt lettere å regulere temperaturen. I så henseende er induksjon langt nærmere en gassovn i bruk enn en elektrisk komfyr. Men uten risikoen.

Du kan imidlertid ikke bruke alle typer gryter, blant annet vil aluminiumsgryter uten bunn beregnet for induksjon ikke virke. Induksjonplatene avgir ikke varme ved berøring, og er derfor populært blant mange barnefamilier. Du skal til og med kunne legge et papirark mellom gryte og komfyr, og det skal komme seg helskinnet gjennom opplevelsen. Det er imidlertid viktig at det kan oppstå varmeutvikling dersom du legger noen typer metall på platene når de står på, så man bør ikke være for uoppmerksom.

Les mer: Induksjonsovn startet brann

Effektiv energiutnyttelse


De fleste induksjonsovner har en funksjon som lar deg overfore energi fra ubenyttede kokesoner til den som er i bruk. Dette betyr at sonene blir langt mer effektive. For eksempel at en kokeplate som vanligvis har en effekt på 2.200 watt kan yte opptil 3.300 watt. Dette både øker hurtigheten, og gjør platen velegnet til woking. De ulike leverandørene bruker litt forskjellig betegnelse på denne funksjonen, det kalles blant annet "boost" funksjon.

Bytte ut gryter?

Mange lurer på om de må bytte ut alle grytene sine dersom de velger en induksjonstopp. Gamle aluminiumsgryter må nok byttes ut, men de fleste grytene som er produsert de siste årene er beregnet for bruk på de fleste koketopper. Du får gryter for induksjonsovner i alle prisklasser, fra Ikeas rimelige 365+ serie for et par hundrelapper per panne, til de eksklusive jerngrytene fra le Creuset.

Er el-anlegget ditt dimensjonert for det?

De fleste induksjonsovner krever 25 amp tilkobling, men dette er ikke mer enn de fleste vanlige innebyggingsovner en får kjøpt i dag. Er kjøkkenet ditt gammelt, kan det hende du må legge inn en ekstra og større kurs, men nyere boliger skal ha dette som standard.

Ikke bare positivt


Det er utvilsomt mange fordeler ved å velge induksjonstopper, men det er også noen minus det er greit å være klar over. Noen reagerer på støy/dur i oppvarmingsfasen. Det er også hakket dyrere enn andre ovner, selv om prisene nå er på stødig veg nedover for koketoppene. Dersom du trenger en frittstående komfyr, er disse fortsatt langt dyrere enn vanlige komfyrer.

Så mye koster det:

- Glem mytene om gass. Nå er det induksjon som gjelder, skrev Forbrukerrapporten i juni 2004. Men det høye prisnivået skremte nok mange

Du kan omtrent betale så mye du vil for en induksjonstopp, alt etter som hvor mange finesser du er ute etter. Men snittprisene har falt dramatisk de siste årene, og den aller billigste vi fant var Nutid HIN4T fra Ikea, som er satt ned til 2.800 kroner fra 3.000 kroner. Går du i ordinære elektrovareforhandlere starter prisen på induksjonstopper stort sett på rundt 7.000 kroner, men leter du på nett, kan du få det ned i rundt 5.000 på noen av modellene. Det finnes også tilleggstopper med to kokeplater du kan montere ved siden av din vanlige koketopp (eller bruke på et minikjøkken).

Induksjon, gass, keramisk eller støpegods? Har du andre erfaringer eller opplevelser med induksjon enn dem vi har med over? Del med oss og andre lesere i debatten