<strong><B>RULLE-TV</B>:</strong> Oled-skjermer kan nå lages så tynne at de kan rulles bort når de ikke er i bruk. Foto: LG
RULLE-TV: Oled-skjermer kan nå lages så tynne at de kan rulles bort når de ikke er i bruk. Foto: LG Vis mer

Snart blir TV-en usynlig når den ikke er i bruk

Gigantiske TV-er som kan rulles bort, kan være på markedet allerede om et par år, sier en av LGs designsjefer.

Publisert
Sist oppdatert

i SEOUL, SØR-KOREA: Folk vil ha større og større TV-er, men dette ønsket representerer også et stort problem: TV-en stjeler mer og mer plass i stua. Men dette problemet er forbigående, i hvert fall hvis det går slik LG forventer.

- TV-er blir stadig større og tynnere, men de tar plass og når de er avskrudd blir de til store, svarte monstre i stuen, sier Kangheu Cha til Dinside. Han er nestsjef i en av LGs designlab-er i Seoul, som totalt sysselsetter mer enn 500 designere.

LES OGSÅ: Blir det Samsung eller LG som vinner TV-krigen?

Teknologien er klar

- Hvis de i stedet kunne rulles sammen, har vi løst problemet. Noe av det vi jobber mest med akkurat nå, er slike rullbare Oled-TV-er, sier han.

<strong><B>VIL RULLE BORT TV-EN DIN</B>:</strong> Designsjef Kangheu Cha i LG. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
VIL RULLE BORT TV-EN DIN: Designsjef Kangheu Cha i LG. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Og han er ikke alene om å forske på rullbare skjermer. Også konkurrenten Samsung har jobbet med dette i flere år, der tanken blant annet har vært å benytte dem i bøyelige mobiler. I det siste er det likevel LG som har tatt en ledende rolle på Oled-fronten.

Cha ser for seg at vi om få år vil kunne få TV-er som kan rulles ned og opp som et lerret fra taket, eller som rulles opp fra TV-benken, og ned igjen når den ikke er i bruk.

Det er kanskje bare å lære seg begrepet «rulle-TV» med det samme.

LES OGSÅ: Test av LGs første Oled med 4K-oppløsning!

Om et par år

- Vi har allerede på plass teknologien, men det gjenstår fortsatt litt før produktene er klare for markedet, sier Cha.

Når tenker du at vi vil se rullbare TV-er i butikkene?

- Kanskje så tidlig som om et par-tre år. Med all teknologien som alt er på plass, er det faktisk ikke så veldig komplisert å få til. Men markedet må være modent for det, prisene må være riktige og produktene må være holdbare, sier han.

Når skjermene blir så tynne, må tilkoblingene sitte i en ekstern boks. Slik må vi belage oss på at det blir inntil videre. Cha tror også at den tradisjonelle fjernkontrollen vil leve lenge ennå. Styring ved hjelp av håndbevegelser og stemme har fortsatt en vei å gå, ifølge Cha.

Fleksibelt mellomstadium

Før rulle-TV-ene entrer markedet, vil vi imidlertid se såkalte fleksible Oled-TV-er. Dette er buede TV-er som med et tastetrykk blir helt flat.

Her er LG og Samsungs fleksible TVer, og video av Samsungs fleksible TV får du i denne saken

- En buet TV har mange fordeler, men ser ikke alltid like bra ut på en rett vegg. Med en fleksibel Oled-TV kan man selv bestemme når man ønsker at den er buet, for eksempel til film. Til fotballkampen, der mange skal se samtidig, kan skjermen være flat, sier Cha.

Slike TV-er er ifølge LGs designsjef like om hjørnet.

- Mitt tips er at du vil se mange utrolige produkter under CES-messen i Las Vegas i januar, avslutter han.

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av LG. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer