Snakk om nyttige tapeter

Nå skal tapetet gjøre noe mer enn bare se bra ut. Men fortsatt bør du sjekke hva slags kvalitet den har før du velger.

<b>LAST NED OPPSKRIFTEN RETT FRA TAPETET:</b> Masterchef kalles dette tapetet. Du skanner inn koden ved den råvaren du kanskje har i kjøleskapet - og så kommer det en passende oppskrift inn på smarttelefonen din. Foto: MrPerswall
LAST NED OPPSKRIFTEN RETT FRA TAPETET: Masterchef kalles dette tapetet. Du skanner inn koden ved den råvaren du kanskje har i kjøleskapet - og så kommer det en passende oppskrift inn på smarttelefonen din. Foto: MrPerswall Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tapeter kan være mye mer enn bare pene å se på. Nå kommer tapetene som også kan være nyttige, som du kan lære noe av, eller som du kan være tidsfordriv.

Hva med et tapet som kan gi deg middagsoppskriften rett på smartmobilen?

Se bilder av de nye tapetene nedenfor.

Uansett hva du velger: Det er viktig å tenke igjennom hvilken bruk tapetet skal utsettes for, og hvordan du legger den. For ikke å snakke om at du bør sjekke batchnummeret på alle tapetrullene!

Tapetet som gjør noe

Du husker kanskje strek-til-strek-oppgavene fra oppgavehefter i oppveksten? Nå kan du få dette på veggen (kanskje du bør gjemme sprittusjen?).

Du kan også få tapeter som legger opp til at du skal lime inn familiebildene. Og for deg som heller er klar for å lære noe nytt, er det muligheter for det: Hva med å pugge det periodiske system igjen?

Dette er eksempler fra den nye tapetkolleksjonen fra MrPerswall, som de kaller interaksjonskolleksjonen. Formålet er å åpne for kreativ bruk.

På kunnskapssiden er det også flere andre tapetprodusenter som kan gi veggene en ny giv. Hva med for eksempel et gedigent verdenskart på veggen? Eller solsystemet? Blant annet tilbyr svenske Photowall slike tapeter.

Noe av det mer spesielle - og som absolutt er et svar på det som rører seg i vår tid, er tapetet med QR-koder. Bak QR-kodene gjemmer det seg oppskrifter, som du altså kan få rett inn på smarttelefonen din - og middagsplanleggingen er rett i boks - eller i lomma.

Lærerike og smarte tapeter:

LAST NED OPPSKRIFTEN RETT FRA TAPETET: Masterchef kalles dette tapetet. Du skanner inn koden ved den råvaren du kanskje har i kjøleskapet - og så kommer det en passende oppskrift inn på smarttelefonen din. Foto: MrPerswall
QR-koder med oppskrifter passer kanskje bra på kjøkkenveggen? Foto: MrPerswall
Lær noe nytt mens du venter på at potetene koker: Døvetegn på veggen. Foto: MrPerswall
Løs en labyrint? Foto: MrPerswall
Prikk-til-prikk: Hva viser egentlig bildet på veggen? Foto: MrPerswall
Solsystemet Foto: Photowall
Planeter Foto: Photowall
Verdenskart Foto: Photowall
Paris Foto: Photowall
Husker du det ennå? Frisk opp Det periodiske system Foto: MrPerswall
Lær noe nytt: Skyggefigurer er gøy! Her kan du lære hvordan du kan lage dem. Foto: MrPerswall
Lag en gedigen fotomontasje: Her legger tapetet til rette for en gedigen bildevegg. Foto: MrPerswall
Mer bilder på veggen. Foto: MrPerswall


Les også: Slik tapetserer du

Hvilke tapet bør du velge?


En ting er å forelske seg i et mønster, men du bør også sjekke kvaliteten på tapetet.

Det finnes ulike varianter av tapet, blant annet papir, vinyl, silke, eller bambus.

Du vil også merke forskjeller i kvalitet når du skal legge tapetet: Det er lettere å legge en tykkere fibertapet av god kvalitet, enn en billigere papirtapet av dårligere kvalitet. Her kan du spare mye ergrelse.

Usikker på hvilken du bør velge? Se miniguide til tapetvalget her

Lyssky?

Noe av det viktigste er hvor godt tapetet tåler lys. De fleste tapeter er merket med lysbestandighet, i en skala som går fra 1 til 8, der 1 er dårligst og 8 er best.

Merk at enkelte utenlandske leverandører har en litt annen skala, så forhør deg med din forhandler.

Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør, ifi, bør du ikke velge tapeter med lavere lysbestandighetsverdi enn fem dersom du ønsker et tapet som varer lenge. Som tommelfingerregel falmer lyse tapeter raskere enn mørke.

Les også: Husk å sjekke batchnummeret

NB Lysbestandighet sier ikke noe om hvor lang tid det tar før tapetet falmer, men hvor mye av fargen du vil miste. Farten er blant annet avhengig av hvor mye dagslys tapetet utsettes for.

De viktigste tapetsymbolene. Foto: Ifi.no
De viktigste tapetsymbolene. Foto: Ifi.no Vis mer