Smugtitt på årets møbelnyheter

Rykende ferske møbelnyheter! Kommer snart til en butikk nær deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Stockholmsmessen er den viktigste messen for oss.Peter Urkedal, Møbelringen»


DinSide (Stockholm): Norske møbelhandlere har vært på shopping på Møbelmessen i Stockholm.

Vi har snakket med representanter for to av landets største møbelkjeder, Bohus og Møbelringen, for å finne ut hva de har tenkt å ta med seg hjem til sine norske kunder.

Gå rett til bildespesialen

Fire hovedtrender

Per-Ivar Ekeberg i en tidsriktig grå sofa fra Stordal. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Per-Ivar Ekeberg i en tidsriktig grå sofa fra Stordal. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


De to møbelkjedene er nesten overraskende samstemte når vi spør om hva de har tenkt å ta med seg hjem fra messen.

  • Modulsofaer, gjerne med sjeselong, runde former
  • Grått årets store farge, supplert med sølv
  • Oppbevaring, mediemøbler; smarte løsninger og høyglans
  • Floss-tepper

Friheten til å velge

Ifølge Per-Ivar Ekeberg, markedssjef i Bohus, kommer vi til å få mye bra å velge mellom når det gjelder fleksible sofaløsninger.

- Modulsofaer har vært populært en stund, og her på messen er det både bra presentert og representert, sier Ekeberg til DinSide. - Det rettkantete er ikke lenger så dominerende.

Både Bohus og Møbelringen peker på at årets sofaer er mer organiske i formen, hjørner og armlener har blitt avrundet. Det er myke former og stoff i naturfarger, sier Karl Rino Jenssen i Møbelringen.

- Fleksibilitet og frihet til å velge går igjen, både i stoppmøbler - og i skap og hyller.

Stor bildespesial: Smugtitt på årets møbelnyheter

Høyglansete overflater, smarte løsninger

Sofaen Stream fra Brunstad er betegnende for det vi vil jobbe med, sier Urkedal i Møbelringen. Organisk form, god kvalitet. Foto: Elisabeth Dalseg
Sofaen Stream fra Brunstad er betegnende for det vi vil jobbe med, sier Urkedal i Møbelringen. Organisk form, god kvalitet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Er du lei av kabler, er dette året å gå til innkjøp av mediemøbler. - Vi ser at det kommer flere smarte løsninger i "platemøbler", sier Ekeberg. Dette gjelder både arbeidsbord og pulter, samt hylleseksjoner til flatskjerm eller stereo, såkalte mediemøbler. Ekeberg trekker blant annet frem at nå skal vi slippe å se ledninger, det er mye skjult kabelføring.

Høyglansete overflater i hvitt og sort har beveget seg fra kjøkkenet til stuen. - Det er mest hvitt, men også noe sort, sier Larssen. - Denne trenden begynte i Sverige for et par år siden, og har nå begynt å få fotfeste også i Norge, sier Urkedal. - Som de fleste trender får det først fotfeste i bynære strøk.

Det mørke valnøttreet er også på vei inn, spesielt i platemøbler, men når det gjelder tre, selges det fortsatt desidert mest eik.

Grått er hot

Peter Urkedal og Lars Rino Jenssen i Møbelringen ved et eikebord fra Svenske Rowico. Foto: Elisabeth Dalseg
Peter Urkedal og Lars Rino Jenssen i Møbelringen ved et eikebord fra Svenske Rowico. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Som DinSide rapporterte i høst, grått er hot. Det blir mye naturfarger å se i butikkene fremover, og grått seiler opp som den nye beigen, eller caffelatten, om du vil. - Det er smart å velge en nøytral sofa, og heller spe på med mønster eller farger i løse puter, sier Ekeberg.

- Vi ser at det er stadig kortere vei fra catwalken til sofaen når det gjelder farger, mønster og materialvalg.

På møbelmessen så vi fargerike puter, i blant annet lilla og rødt i de grå sofaene - men de fleste hadde spritet opp med tekstiler i skimrende metall, både gull og sølv.

Les også: Slik innreder du med grått

Flosstepper

Ifølge konseptutvikler i Bohus, Egil Paulseth Andresen, er det fluffy tepper, flosstepper som gjelder nå. - Det er en litt ny vri på de tradisjonelle flossteppene. De er ensfargete, men med ulike typer tråder, noen med struktur, noen med knuter. Slik blir det liv i teppet, selv om det er ensfarget, sier han til DinSide.

Ifølge Andresen er tepper med relieffmønster, altså nivåforskjeller, ikke fargeforskjeller, også på vei inn. - Det blir ikke masete på denne måten, struktur tar over for mønster.

- Vi beveger oss vekk fra de syntetiske billige teppene, sier Ekeberg. - Nordmenn vil ha kvalitet. Ull, lin. Godt håndverk.

Stor bildespesial: Smugtitt på årets møbelnyheter