Smarthjem-løsningene snakker ikke sammen

Formatkrig mellom elektronikk-gigantene.

<b>ULIKE STANDARDER:</B> Samsung og LG satser begge stort på styring av hjemmet. Men de har valg hver sin teknologiplattform. Bildet er fra LGs CES-stand i 2012. Foto: LG
ULIKE STANDARDER: Samsung og LG satser begge stort på styring av hjemmet. Men de har valg hver sin teknologiplattform. Bildet er fra LGs CES-stand i 2012. Foto: LG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På årets IFA-messe i Berlin snakket folk for n-te gang om det endelige gjennombruddet for smarte hus og «tingenes internett», altså at alt fra kjøleskap til lyspærer og dørlåser skal kunne styres og overvåkes via nettet.

Mange har allerede realisert dette i huset sitt, helt eller delvis. Men da er det ofte snakk om hjemmesnekra løsninger med flere ulike produkter som ikke kommuniserer seg imellom.

Det er kanskje ikke så farlig at brannalarmen ikke kommuniserer med kjøleskapet. Men giganter som LG, Samsung, Apple, Google og Microsoft har en drøm om at alt utstyr skal kunne snakke sammen.

Deres utstyr, altså.

Formatkrigen raser

Som så ofte elllers i teknologiens verden blir ikke de store enige. Det er som om krigen mellom de to videokassettsystemene Beta og VHS gjentar seg selv, gang etter gang.

SENTRALEN: Samsungs «Smartthings Hub» styrer alle enhetene i huset. Foto: ØYVIND PAULSEN
SENTRALEN: Samsungs «Smartthings Hub» styrer alle enhetene i huset. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
SENSOR Små sensorer som dette overvåker både kjøleskap og andre ting i huset. Her fra LGs IFA-stand. Foto: ØYVIND PAULSEN
SENSOR Små sensorer som dette overvåker både kjøleskap og andre ting i huset. Her fra LGs IFA-stand. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

LG og Samsung er for eksempel i hver sin leir: Allseen Alliance og Open Interconnect Consortium.

Mens Samsung kaller sine smarthjem-produkter for SmartThings, heter LGs variant Smart ThinQ. Navene er så like at du nesten må være advokat for å skille dem.

Både Samsung og LG er derimot med i organisasjonen oneM2M, men produktene fra de to rivalene kan ikke styres fra samme app.

Samtidig forteller både Samsung og LG oss at de satser på åpne standarder, og at de ikke kunne drømme om å lukke andre ute.

Google og Apple kjører sitt eget løp

KJØLESKAPET: Både på døra og på mobilen din på jobben kan du se hva du mangler i kjøleskapet. Foto: TORE NESET
KJØLESKAPET: Både på døra og på mobilen din på jobben kan du se hva du mangler i kjøleskapet. Foto: TORE NESET Vis mer

For ytterligere å øke forvirringen finnes også Thread Group, der blant andre Google-eide Nest og mobilprosessorgiganten Arm er medlemmer. Det samme er låsprodusenten Yale, som er størst på det norske markedet med sine smartlåser.

Virvaret av «tingenes internett»-sammenslutninger stopper ikke der. Vi har også IT-bransjens Industrial Internet Consortium, der både Intel, Microsoft Cisco, Oracle, AT&T, GE og IBM med.

Og hva så med Apple? De har ikke overraskende sin egen løsning, kalt HomeKit. Samtidig har de gående et samarbeid med Philips om smartlys.

Kan bruke samme mobil

LG-APP: Fra denne kan du styre stekeovnen og diverse smart-dingser i huset. Foto: TORE NESET
LG-APP: Fra denne kan du styre stekeovnen og diverse smart-dingser i huset. Foto: TORE NESET Vis mer

Den gode nyheten for alle med mobil (muligens med enkelte unntak for de med Windows-mobil) er at de fleste løsningene styres via Android og iOS-apper.

Dermed er det ikke sikkert det er så nøye om du investerer i ulike systemer som i utgangspunktet ikke snakker sammen.

Den andre gode nyheten er at utstyret nå er så billig at de fleste har råd til det. Mens smarthus tidligere var forbeholdt mangemillionærer med villa i åsen, er det nå som oftest snakk om enkeltmoduler til noen hundrelapper pr. stykk.

Vil bli standardutstyr

FRA GODSTOLEN: Om du tilfeldigvis ikke skulle ha mobilen for hånden, kan du ta TV-en til hjelp. Foto: TORE NESET
FRA GODSTOLEN: Om du tilfeldigvis ikke skulle ha mobilen for hånden, kan du ta TV-en til hjelp. Foto: TORE NESET Vis mer

Vi så mengder av slikt hjemmestyringsutstyr på den kinesiske delen av IFA-messa. Hvor godt det fungerer, vet vi ikke. Men kinavarene har utvilsomt presset prisene kraftig nedover også hos de etablerte leverandørene - som selvsagt produserer varene sine i Kina, de også.

På TV-fronten ser vi nå at et stort antall modeller også i den rimelige prisklassen har innebygde smart-funksjoner som gjør at du kan se innhold fra nettet, kommunisere via sosiale medier og styre TV-en via app.

Samme utvikling ser vi når det gjelder kjøkkenutstyr, dørlåser og sikkerhet. Om bransjen ikke finner fram til en felles standard er i hvert fall én ting sikkert: Smartfunksjoner vil bli standard i det aller meste vi bruker hjemme og som går på strøm.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!