Hullsager, Power Change fester og adapter. Foto: Brynjulf Blix
Hullsager, Power Change fester og adapter. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Smartere hullsager?

Hullsager kan være noe herk, men det finnes en lur løsning

Hullsager kommer man ikke utenom når man skal ha hull til kontakter, rør og vifter. Også når man skal ha hull i platematerialer som plast og metall er det grenser for hvor store bor man kan bruke.

Hullsager finnes i mange varianter og dimensjoner, men det er to standardfester som er i bruk. For større dimensjoner har holderen en kombinasjon av gjenger i senter og to styrepinner som sørger for å fordele kraften ut mot periferien.

For mindre dimensjoner skrur man hullsagen på holderen.

Hvis det er en del forskjellige hull som skal sages, må man derfor bytte selve hullsaga når det er snakk om forskjellige større dimensjoner. Skal man bytte til en mindre hullsag må man ta ut holderen i drillen og sette på den andre. Og så tilbake igjen.

Skal man bare bore et par forskjellige hull er dette absolutt til å leve med, men når det er snakk om stadige skifter kan man ønske seg en smartere løsning.

Og den har altså Bosch funnet på, med sitt Power Change adapter.

Power Change

Med Power Change trenger du bare ett adapter som holder alle dimensjoner. Og du skifter både hullsag og senterbor med et klikk.

Selve mekanismen som settes i drillen ser ut som en liten chuck. Du trekker den bakover og skyver inn senterboret, som har 1/4" bit-feste. Disse borene finnes i forskjellige lengder og til forskjellige materialer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Power Change adapter og to senterbor med 1/4" feste. Foto: Brynjulf Blix
Power Change adapter og to senterbor med 1/4" feste. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hullsager fra Bosch har fast Power Change feste med sekskant, spor og flens. Du trer hullsaga over senterboret, trekker mekanismen i adapteret tilbake og det smekker tilbake og låser saga.

Bosh hullsag med fast adapter Foto: Brynjulf Blix
Bosh hullsag med fast adapter Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Smartere hullsager?


Har du vanlige hullsager finnes det fester å få kjøpt i pakker á seks stykker, i to forskjellige dimensjoner. Disse skrur du fast i festehullet på dine eksisterende hullsager.

Om man vil ha fester fastmontert på alle hullsagene sine kan by på oppbevaringsproblemer, det blir ikke plass i settene, og festene bygger jo en god del mer i totalhøyden når sagene ikke er i bruk.

To adapterdimesjoner dekker alle hullsager Foto: Brynjulf Blix
To adapterdimesjoner dekker alle hullsager Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Ett sett som monteres etter behov på de hullsagene man skal bruke i et prosjekt er et greit kompromiss for vårt bruk.

Adaptere finnes i flere versjoner, med sekskantfeste i forskjellige størrelser og med SDS-feste.

Vi har brukt systemet en stund og er svært fornøyd. Skifte er lynraskt og spesielt større hullsager sitter stødigere og med mindre slark enn med standardadaptere.

Hvordan Power Change fungerer ser du i videoen under.