Gode restemiddager

Smarte tips: Ikke kast potetskallet

Neste gang du skreller grønnsakene, bør du ta vare på skallet. Sjekk disse tipsene!

SPIS POTETSKALLET: Det aller meste av grønnsaksskrell kan brukes i matlagingen. Tipsene får du i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix.
SPIS POTETSKALLET: Det aller meste av grønnsaksskrell kan brukes i matlagingen. Tipsene får du i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Masse av matsvinnet i Norge skjer hjemme i husholdningen - og dette har mye med planlegging og innkjøp å gjøre. Vi kjøper for mye, glemmer hva vi har og må kaste maten siden den ble dårlig før vi fikk brukt den - eller vi tilbereder for mye mat og ender opp med middagsrester.

Det opplyser Anette Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Men du kan enkelt spare penger og skåne miljøet ved å redusere matsvinnet; faktisk kan du bruke nesten alle restene til å lage utrolig god mat - til og med grønnsaksskrellet!

Her får du noen geniale tips.

Spis potetskallet

- Jeg har alltid en skuff i fryseren der jeg bare har zip-lock-poser med ingredienser jeg tar vare på. Jeg kutter opp overmoden frukt, fryser og bruker til smoothies, sier Hansen.

Om det er brune bananer du kaster mest av, kan du bryte den i biter og fryse denne, og deretter lage en god nicecream - altså sunnere iskrem. Eller du kan bruke den i bakst og til pannekaker.

Men Hansen tar også vare på skall og skrell fra rotgrønnsaker, løk eller slappe og visne grønnsaker:

- Når jeg har nok skrell, setter jeg på en stor kjele og koker grønnsakskraft. Kraften koker seg selv, og etter en times tid har jeg en god base for å lage suppe eller saus. Kraften kan du også fryse i isbitposer, så har du den liggende på lur når du trenger den.

Rester av tomat, paprika, sopp og halvvisne urter går i samme posen, forteller hun.

Og visste du at potetskallet også kan være skikkelig godt å spise?

- Vask potetene godt før du skreller dem, og lag fritert potetskall av skrellet, tipser Hansen.

FRITERT POTETSKALL: Digg snacks! Foto: MatPrat.
FRITERT POTETSKALL: Digg snacks! Foto: MatPrat. Vis mer

Mateksperten bruker også mye chili, men når hun enkelte ganger bare trenger én chili fra en trepakning legger hun de to andre i fryseren fremfor å la dem bli vassen på benken eller i kjøleskapet.

- Da kan jeg ta ut chilien når jeg trenger den - og rive den på rivjernet. Dette gjør jeg også ofte rett over gryta, i guacamolen eller hva jeg enn bruker den til og slipper unna chilikutting på fjøla, forteller hun.

Taco-tips

Hvis du ønsker å ta grep for å unngå å kaste så mye mat, kan du starte med å sjekke hva slags mat du kaster aller mest av, tipser Hansen.

Når du har sjekket dette, kan du finne enkle løsninger som passer for deg:

TACORESTER: Har du tortillalefser til overs etter tacomiddagen, kan du lage chips av disse. Foto: MatPrat.
TACORESTER: Har du tortillalefser til overs etter tacomiddagen, kan du lage chips av disse. Foto: MatPrat. Vis mer

- Er det for eksempel alltid rester av tortillalefser, kjøttdeig, grønnsaker og salsa etter hver tacofredag som går rett i søpla - sett deg som mål å bruke opp akkurat dette, foreslår Hansen.

Hun har følgende tips:

  • Lag minitacos, quesadillas eller en tacosalat til lunsj dagen etter.
  • Eller lag chips i ovnen av tortillalefsene
  • Frys det halve glasset med salsa i et isbitbrett før det blir dårlig, og bruk isbitterningene i supper eller gryter senere.

Smart oppbevaring

- Middagsrester er stort sett alltid godt i matpakken dagen etter, bare sørg for å sette det i kjøleskapet så raskt som mulig etter at det er avkjølt, råder Hansen.

Og apropos oppbevaring: Riktig oppbevaring er nøkkelen for at maten skal holde lengst mulig, understreker Jan Henrik Syversen ved en av Norges mest populære matsider på nett, Gladkokken.no.

For å unngå at maten forringes, er et av hans fremste tips å dele opp maten i mindre pakker og pakke de lufttett i pose eller bokser, tipser Syversen.

Det er også viktig å smake på maten og ikke slavisk følge datomerkingen, mener han. For det er stor forskjell på «best før» og «siste forbruksdato».

Lag en matplan

Du gjør også lurt å lage deg en matplan for hver uke:

- Det er den letteste metoden for å redusere matsvinn på, mener Syversen.

Når du starter uken med å lage en matplan, er det også lettere å passe på at du ikke kjøper inn for mye mat hver gang du handler- for ellers kan du fort ende opp med mat du ikke rekker å spise.

Det mener en av Norges fremste matbloggere, Ina Johnsen, som står bak bloggen Matpaabordet.no.

Matbloggeren tipser deg om følgende:

  • Ta en titt i kjøleskapet og fryseren før du legger ukeplanen slik at du kan planlegge måltider rundt det du allerede har.
  • Husk at det ofte blir rester etter middagen. Du trenger altså ikke å planlegge syv middagsretter for uken.
  • Det kan også være morsomt å invitere på restefest der alle tar med seg rester eller retter laget av rester.
  • Tenk at når du kaste minst mulig mat, unngår du også å kaste penger ut av vinduet.