Smarte ting du kan gjøre med hårføneren

Den kan gjøre mye mer enn å tørke hår.

Hårføneren kan brukes til langt mer enn bare tørking og styling av hår.  Foto: Panthermedia
Hårføneren kan brukes til langt mer enn bare tørking og styling av hår. Foto: Panthermedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En god hårføner er gull verdt - ikke bare for å style hår eller tørke lange lokker når temperaturen kryper under nullpunktet. Her er ti smarte tips:

1: Smelte stearin


Stearinlys som drypper og renner utover, er irriterende. Langt mer irriterende er det å ødelegge møbler. De aller fleste kjenner nok til strykejerntrikset: Stryk bort flekkene (med papir med god oppsugingsevne mellom flekken og strykejernet).

STEARIN? Etter endt julefeiring blir det gjerne en del stearinflekker på dukene. Foto: ELISABETH DALSEG
STEARIN? Etter endt julefeiring blir det gjerne en del stearinflekker på dukene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Dette går imidlertid ikke på alle overflater. Det er heller ikke alt som tåler at du heller kokende vann på det, slik som er vanlig med lysestaker. Der kommer hårføneren inn! Her er det bare å plukke bort det du kan, og føne resten til det smelter, for så å tørke det bort.

Les også: Slik fjerner du stearinflekker

2: Løsne malingstape


Malingstape er glimrende for å sørge for at malingen holder seg der den skal. Lar du den derimot sitte for lenge (de fleste variantene bør ikke sitte mer enn fem til sju dager) risikerer du at den gjør mer skade en gagn.

I slike situasjoner tyr proffene til varmluftspistoler. Vi foretrekker en god hårtørker. Føn langs tapen, slik at limet blir varmt. Da er det mye lettere å løsne den, uten at den drar med seg maling.

Du kan også bruke hårføner for å fjerne klistremerker fra tremøbler, men da anbefaler vi heller at du bruker majones.

LES OGSÅ: Når maskeringstapen blir sittende for lenge

3: Avrime fryser

Skader du fryseelementene fordi du er utålmodig når fryseren skal avrimes må du selv besørge eventuell reparasjon. Foto: ELISABETH DALSEG
Skader du fryseelementene fordi du er utålmodig når fryseren skal avrimes må du selv besørge eventuell reparasjon. Foto: ELISABETH DALSEG Vis merHårføneren kan også være god å ty til om du skal avrime fryseren, og isen tar evigheter før den tiner. Merk at ikke alle hvitevareprodusentene er enige om at dette er en god idé: Da vi sjekket, svarte både Electrolux og Miele at det var smart å bruke en hårføner, mens Gorenje advarte om at varme fra hårføneren kan skade kjøleelementene.

Sjekk derfor med din produsent før du prøver dette.

Les mer: Slik avrimer du fryseren

4: Stryke duk


Hvorfor stryke når du kan føne? Skal du dekke bord med duk, er et smart triks å legge den på bordet, spraye lett med vann, og føne ut skrukkene.

Tips: Har du dampprogram på vaskemaskinen, anbefaler vi å gi duken en kjapp oppfrisking her før du legger den på bordet. Da blir den jevnt fuktig, uten å bli våt.

Har du klær som bare er litt skrukkete, kan du også prøve dusj-trikset: Heng skjorten opp, strekk den ut så godt du kan, og la den henge på badet mens du tar en lang og varm dusj. Dampen vil bidra til å jevne ut skrukkene.

5: Varme opp toalettsetet

WC eller bad uten varmekabler? Er det ubarmhjertig kaldt på toalettsetet, kan du føne det lunkent. Det er ikke mye som skal til før det ikke gjør vondt å sette seg ned.

Se også: Toalettet med oppvarmet sete som gir deg vask og føn

6: Varme sengetøy


Liker du å ha det kaldt på soverommet, men synes det blir litt i overkant kaldt i sengen på vinteren? Får du lakenskrekk i de kalde månedene, bruk føneren til å varme opp sengetøyet.

7: Støvtørking


Nei, du kan ikke blåse rommet støvfritt, men har det samlet seg støv på steder som er vanskelig å nå med støvsugeren, eller er du redd for å ødelegge noe? Og de smarte munnstykkene til støvsugeren har reist til landet der venstresokkene bor?

Prøv å blåse bort støvet med hårføneren. Bruk lav styrke og kald luft om du har valgmuligheter.

8: Tine frosne rør


Har vannet frosset i rørene? En hårføner kan hjelpe deg med å tine dem fort, slik at du får vannet tilbake. NB Ikke glem å sjekke for lekkasje før du slår på vannet igjen.

9: Tine frossen dørlås

Har låsen frosset igjen? Frem med hårføneren og blås den varm, slik at du kan åpne den. Funker også på bildøren, om du har ledning lang nok til å rekke frem. Se nedenfor:

Skal du pensjonere en hårføner er det også flere grunner til at det ikke så dumt å ha den i garasjen. Du kan også bruke den til å ...

10: Tine frossen spylevæske


Har du glemt å bytte til spylevæske for kuldegrader, kan du risikere at den fryser. Ikke bare er det fare for at den har frosset på tanken, du kan regne med at også slangene fra spylerbeholderen og spylerdysene er frosset.

En løsning er å sette bilen i en varm garasje, men dette er det ikke alle som har tilgang til. Da er det bare å finne frem føneren:

- Å bruke hårføner er en mulighet. Å bruke varmepistol er også en variant, men da skal du være forsiktig, da den utvikler en høy varme. Hold den på god avstand slik at den ikke skader plast og lakk, har Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund (NAF), tidligere sagt til DinSide.

Les mer: Slik tiner du opp frossen spylevæske.

Artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside, og hentes opp til glede for nye lesere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!