Smarte strømmålere baner vei for nye tjenester

Automatisk avlesning av strøm er bare begynnelsen på hva du kan forvente med smarte strømmålere.

Om få år vil både denne nye og gamle strømmåleren fremstå som helt avlegs. Foto: Elisabeth Dalseg
Om få år vil både denne nye og gamle strømmåleren fremstå som helt avlegs. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke meldte vi at utrullingen av automatiske strømmålere, AMS, er utsatt med to år. Ny frist for strømselskapene er nå 1. januar 2019. Det betyr imidlertid ikke at alle strømselskapene har ligget på latsiden.

I forbindelse med at regjeringen annonserte at AMS-utrullingen skulle utsettes, pekte bransjeorganisasjonen Energi Norge på Lyse Energi som et eksempel på hva norske strømkunder kan vente seg fremover.

– Vi har hele veien hatt den smarte måleren som utgangspunkt når vi planlegger nye løsninger. Da vi fikk beskjeden om at vi skulle rulle ut AMS, så vi på det som en mulighet til å kunne tilby noe mer, sier Espen Schiager, kommunikasjonsrådgiver i Lyse Energi, til DinSide.

Måling av strøm er nemlig bare begynnelsen. Sammen med nye tjenester skal den bli husets hjerne.

Smart: Denne styrer alarm, vannstopp og elektrisistetsstopp, men mulighetene er uendelige ...

Vil bli tryggest i Europa

Espen Schiager i Lyse Energi. Foto: Lyse Energi/Altibox
Espen Schiager i Lyse Energi. Foto: Lyse Energi/Altibox Vis mer


Selve måleren i seg selv er ikke veldig spennende. Det som er spennende er alle de nye tjenestene man kan legge oppå. Lyse har flere piloprosjekter i gang for å teste ut nye strømmålere.

Systemet de ser for seg er todelt. I tillegg til å registrere nøyaktig strømforbruk, time for time, skal du få en hub for automasjon og styring av ulike funksjoner i hjemmet. Systemet skal også fungere som en sikkerhetssentral, med blant annet ulike alarmfunksjoner.

– I første omgang ser vi på lys- og varmestyring, sier Schiager, og forteller at de også ser på sentral styring av andre funksjoner i hjemmet, det være seg persienner, markiser, eller automatisk slukking av for eksempel kaffetrakter og komfyr.

Når det kommer til sikkerhet har de allerede en innbruddsalarm og brannalarmløsning, begge med direkteutrykning. Disse skal også bakes inn i det nye systemet.

Systemet skal enkelt kunne integreres i et hvilket som helst hjem. Denne vil settes opp et panel ved utgangsdøren, og du skal også kunne styre systemet fra smarttelefon eller nettbrett.

– Tanken er å gjøre det enkelt, du skal kunne styre hele huset fra smarttelefon eller nettbrett, eller fra et panel ved utgangsdøren. Og vi ønsker at Rogaland skal være blant de sikreste og tryggeste områdene å bo i i Europa, forteller Espen Schiager hos Lyse Energi.

Hold øye med strømforbruket: Vi har testet Efergy Elite Energimåler

Vinn-vinn

Lyse Energi vurderer å bruke slike strømmålere fra Kamstrup M. Foto: Produsenten
Lyse Energi vurderer å bruke slike strømmålere fra Kamstrup M. Foto: Produsenten Vis mer


Schiager forteller at strømstyring nok er det som ligger nærmest selskapets kjernevirksomhet. De ønsker å gi kundene en mulighet til å styre strømmen og energiforbruket på en bedre måte. Han legger imidlertid ikke skjul på at det også vil være en fordel for selskapet om kundene blir mer bevisste strømbrukere.

– 50 prosent av energiforbruket i vår region er private husholdninger. Det er høy last i strømnettet om morgenen, høy last om ettermiddagen; altså når folk står opp og dusjer, og når de kommer hjem fra jobb.

Får de fordelt strømforbruket vil behovet for å bygge ut strømnettet bli mindre, så det vil bidra til å kutte selskapets kostnader.

Hemmeligheten er altså å spre på strømforbruket. Og det betyr ikke at man må fryse eller jobbe skift, forklarer Schiager.

– Det er for eksempel mange som har nattsenking på varmekablene. De slås på igjen litt før man går i dusjen, seks-halvsyv, og er på til man går på jobb. Når man er ferdig med å dusje, jobber varmtvannstanken med å varme opp vannet. Setter du varmekablene på fra fire til seks om natten og slår av når strømmen er dyrest, fra halv syv, vil gulvet fortsatt være varmt når du skal dusje. Slik flytter du energiforbruket litt frem. Når det kommer til varmtvannstanken er det ingen grunn til at den skal jobbe om morgenen når du har gått på jobb. Her kan du skyve på energiforbruket: Utsett oppvarmingen av vannet til klokken 12, så har du varmt vann til du kommer hjem.

Pilotprosjekt


Schiager understreker at det nye systemet langt fra er ferdig, og de smarte funksjonene vil nok rulles ut i ulike trinn. Per i dag har de en egen alarmtjeneste, men dette er foreløpig ikke koblet på. Det skal det. Alt skal integreres i den såkalte "smart gateway"-boksen.

– Alarm- og varmestyring vil være det første som kommer. Men alt skal kobles sammen til slutt, sier Schiager.

De har ennå ikke valgt alle leverandørene, og teknologien er langt fra klar og på plass i en pakke - men de jobber med det. Nå har de 40 pilotbrukere i varmestyringsprosjektet, og flere mindre pilotprosjekter tester ut nye strømmålere.

– Det vil bli en så stor og viktig del av boligen, så vi vil være helt sikre på at det virker, sier Schiager.

Prisen er heller ikke klar, men det er målet:

– Vi ønsker å senke prisnivået, slik at det ikke bare blir de rikeste som har råd. Slike tjenester eksisterer i dag, men mange er dyre og hverken tenkt eller ment for personen i gaten.

Du må ikke vente til myndighetene får ut fingeren, du står fritt til å installere AMS nå, men det kan lønne seg å vente. Se hvorfor.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!