Smarte salatreddere

Med disse smarte triksene og produktene kan du vinke farvel til slapp og vassen salat.

Frisk salat er supert tilbehør til middagen, men den må være knasende sprø og fersk! Foto: Panthermedia
Frisk salat er supert tilbehør til middagen, men den må være knasende sprø og fersk! Foto: Panthermedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er noe med salat og sommer. Endelig er det ferske grønnsaker i butikkene igjen, og vi kan fråtse i knasende sprø og friske grønnsaker, i stedet for de etter hvert litt slappe rotgrønnsakene og ihjelkokte frossenvariantene.

Dessverre er det ikke alltid slik. Og før vi rekker å spise hele salathodet, er det så slapt at det frister mer å spise frossen spinat. Heldigvis finnes det råd!

Smarte nye kjøleskap har egne temperatursoner som gjør at grønnsakene holder seg ferske lenger. Mens noe frukt og grønt bør du holde langt unna kjøleskapet.

Slik redder du slapp salat

Legg slappe salatblader i isvann i et par minutter, så blir de sprø og fine igjen.  Foto: PantherMedia / Maksim Shebeko
Legg slappe salatblader i isvann i et par minutter, så blir de sprø og fine igjen. Foto: PantherMedia / Maksim Shebeko Vis mer


Slapp salat er noe av det tristeste man kan spise, men du trenger ikke kaste salaten selv om bladene har begynt å henge med hodet. Alt du trenger for å redde den er en bolle, kaldt vann, og gjerne noen isbiter.

Ha kaldt vann med noen isbiter i oppi en bolle, og legg i salaten. Sørg for at all salaten blir dekket av isvannet. La den ligge i et par minutter, så bør den være klar til bruk.
Er den skikkelig slapp, lar du den bare ligge i litt lenger.

Se også kokketrikset som gjør matlagingen enklere

Slik unngår du slapp salat

Vi er veldig fornøyd med vår Tupperware-boks med rist i bunn, men de kan være vanskelig å få fatt i, om du ikke kjenner en Tupperwarekonsulent. Vi fikk vår i presang som en del av et sett på tre boller (med en rist), men på Tupperwares nettsider finner du en oversikt over forhandlere.  Foto: Tupperware
Vi er veldig fornøyd med vår Tupperware-boks med rist i bunn, men de kan være vanskelig å få fatt i, om du ikke kjenner en Tupperwarekonsulent. Vi fikk vår i presang som en del av et sett på tre boller (med en rist), men på Tupperwares nettsider finner du en oversikt over forhandlere. Foto: Tupperware Vis mer


Det aller beste er imidlertid å sørge for at salaten slipper å isbade før du skal bruke den. Hjemme hos oss har vi to salatreddere vi stadig bruker.

Den ene er fra Tupperware og heter salatcrisper. Den andre er en løs liten rist som kan legges i bunn av en hvilken som helst boks. Prinsippet er uansett det samme: Salaten liker ikke å være våt. En rist i bunnen av boksen løfter salaten opp, slik at den ikke ligger direkte i vann. Eventuelt vann som sitter på bladene kan renne av og ned i bunnen av boksen. Trikset er å holde bladene helt tørre. Lignende finner du blant annet på den norske nettbutikken Nyttognyttig.no for en hundrelapp.

Er salaten litt slapp, bruker vi isvanntrikset på all salaten. Den salaten vi skal spise gir vi en omgang i salatslyngen for å få av vannet, mens salaten vi ikke skal bruke med én gang rister vi bare lett av vannet, før vi legger den på rist i en lufttett boks. Etter at vi begynte å bruke disse smarte produktene, er det svært sjelden salat må kastes hjemme hos oss.

Ei heller den litt vanskelige ruccolaen, som har en tendens til å bli dårlig med en gang du lukker pakken. Den er det bare å skylle, og legge på rist.

Du kan også bruke en salatslynge. Der ligger jo salaten i en kurv, men her har salaten gjerne en tendens til å henge seg litt fast i risten på siden. I tillegg tar salatslyngene gjerne stor plass i kjøleskapet, og så kan du ikke bruke den som slynge når den brukes som oppbevaringsboks.

Se også test av Eva Solo salatslynge

Salatslyngen kan også brukes til oppbevaring, men merk at om det er små salatblader, som for eksempel ruccola, så har de en tendens til å sette seg fast i risten på sidene.  Foto: Ikea
Salatslyngen kan også brukes til oppbevaring, men merk at om det er små salatblader, som for eksempel ruccola, så har de en tendens til å sette seg fast i risten på sidene. Foto: Ikea Vis mer


TIPS: Bruk en plastpose Når du har reddet salaten i isvann, eller mens salaten fortsatt er frisk: Den holder seg ofte bedre om den ikke ligger i klem. Det samme gjelder for øvrig for urter. Du trenger ikke en egen salatboks for å gi salaten plass: ha den i en plastpose som er større enn hodet, og sørg for at du blåser den litt opp før du knytter igjen. Slik slipper du at salathodet blir liggende i klem mellom gulrøtter og poteter. Legg gjerne litt tørkepapir i bunn som kan suge til seg fuktighet fra salatbladene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!