<strong><b>VATERSKRUEN:</strong> </b>En norsk oppfinnelse som gjør det enklere og raskere å montere vinduer og dører. Foto: WÜRTH
VATERSKRUEN: En norsk oppfinnelse som gjør det enklere og raskere å montere vinduer og dører. Foto: WÜRTH Vis mer

Smarte nye produkter til hjemmefiksingen

Vi fant alt fra smarte vaterskruer til justerbare terrassesokler.

Publisert
Sist oppdatert

Byggevaremessen «Bygg reis deg», hvor du finner alt som har med byggeprosessen å gjøre, pluss vedlikehold og oppussing, fant sted i forrige uke.

Og selv om den først og fremst henvender seg til de profesjonelle dukker det også opp noen godbiter til de av oss som liker å gjøre ting selv.

Her er noen av de smarteste nyvinningene vi fant på årets messe.

Vaterskruen

Å montere nye vinduer er ikke helt enkelt. De skal helst stå både i lodd og i vater, og det skal være plass til tetting rundt karmene.

Vanligvis har man brukt kiler, som slås inn fra begge sider og kappes til. Dette er en svært rimelig løsning, men den krever godt håndlag hvis den skal gjøres raskt og effektivt. De som ikke har erfaring vil gjerne knote en god del underveis.

Redningen både for den proffe som skal ha jobben gjort unna og for hjemmefikseren kan være vaterskruen fra Würth. Dette er en norsk oppfinnelse som gjør at det blir både raskere å enklere å montere vinduet. Dette er en spesiell treskrue med et stort, flatt sekskanthode, med avstandsmarkeringer under hodet.

<strong><b>VATERSKRUEN:</strong> </b>En norsk oppfinnelse som gjør det enklere og raskere å montere vinduer og dører. Foto: WÜRTH
VATERSKRUEN: En norsk oppfinnelse som gjør det enklere og raskere å montere vinduer og dører. Foto: WÜRTH Vis mer


Først skrur du fast to vaterskruer nedover i losholten som vinduet hviler på, og vatrer opp mellom disse ved å dreie vaterskruene.

<strong><b>NED I LOSHOLT:</strong> </b>Vaterskruene festes i losholten, en på hver side. Foto: WÜRTH
NED I LOSHOLT: Vaterskruene festes i losholten, en på hver side. Foto: WÜRTH Vis mer
<strong><B>DET VATRES:</strong> </b>Ved hjelp av den smarte teleskopskinnen er det enkelt å vatre opp de to vaterskruene. Foto: WÜRTH
DET VATRES: Ved hjelp av den smarte teleskopskinnen er det enkelt å vatre opp de to vaterskruene. Foto: WÜRTH Vis mer
Deretter skrur du fast to vaterskruer i den ene sidestenderen og justerer til de er i lodd. To nye vaterskruer i den andre sidestenderen skrus nesten inn, slik at de kan justeres ut etter at vinduet er plassert.

Når vinduet settes inn og hviler mot vaterskruene på undersiden som er i vater og mot de i lodd på siden, strammes de siste vaterskruene slik at vinduet sitter i klem.

<strong><b>STRAMMES TIL:</strong> </b>Etter plassering strammes vaterskruene til på den andre siden. Foto: WÜRTH
STRAMMES TIL: Etter plassering strammes vaterskruene til på den andre siden. Foto: WÜRTH Vis mer


Deretter festes vinduet med ordinære skruer.

Smart tilleggsutstyr er en teleskopisk forlengererskinne for vateret, og den oppblåsbare klemmeputen AmoBag.

<strong><b>OPPBLÅSBAR:</strong> </b>Det går kjapt å feste vinduet i topp med den oppblåsbare AmoBag. Foto: WÜRTH
OPPBLÅSBAR: Det går kjapt å feste vinduet i topp med den oppblåsbare AmoBag. Foto: WÜRTH Vis mer


Les også: Skrueguiden

Justerbare terrassesokler

Hva som er passe høyde for en terrasse varierer med så mangt. For å gjøre valget enklere kan du bruke justerbare sokler til fundamentet til terrassen. Så slipper du å bygge opp med stein, snekre og justere.

Soklene som vi så på messa var fra Terrassespesialisten, tåler et tonn per stykk og finnes i høyder fra 17 millimeter til 850 millimeter.

Spesielt på takterrasser eller andre steder med drenerende underlag kan dette være en utmerket løsning.

<strong><b>SMARTE SOKLER:</strong> </b>Disse kan bygges opp fra 17 millimeter og opp til 850 millimeter og sparer deg for mye arbeide. Foto: BRYNJULF BLIX
SMARTE SOKLER: Disse kan bygges opp fra 17 millimeter og opp til 850 millimeter og sparer deg for mye arbeide. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Også for hytter, lysthus, anneks og andre mindre bygninger er dette en løsning som gjør det langt enklere å få alt i vater og i den høyden som ønskes.

Les også: Fem tips for deg som skal bygge terrasse

Super knebeskyttelse

Har du bygget terrasse og stått på knærne i noen timer har du kanskje fått vann i knærne? Det finnes mange forskjellige knebeskyttere, men de fleste avlaster bare selve kneet.

Kneefree fra Duri Fagprofiler er en annen løsning som støtter både kneet og leggen. Dermed blir vekten fordelt over både knær og skinnlegger, og i tillegg bygger den i høyden. Da slipper du også press på tær og ankler.

<b<SVÆRT PRAKTISK! </b>Den beskytter ikke bare kneet, men også ankler og tær, og fordeler vekt og isolerer. Foto: BRYNJULF BLIX
Den beskytter ikke bare kneet, men også ankler og tær, og fordeler vekt og isolerer. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Kneefree festes utenpå buksen, og er ikke i veien når man står eller går. Den isolerer også ved arbeide på kaldt underlag og har utenpåliggende utskiftbart slitasjebelegg.

Samtidig er vekten bare 350 gram per ben.

Les også: Kle deg for jobben!

Ferdigmalt utvendig kledning

Ferdigbehandlet innvendig panel har vi hatt en stund, og det samme med gulv og tak. Men utvendig har valget vært beising eller maling av ytterkledningen.

Nå er det også mulig å få tak i ferdigmalt utvendig kledning.

<b>FRITIDSGARANTI! </b>De garanterer at du skal slippe å male huset i ti år frammover. Foto: BRYNJULF BLIX
FRITIDSGARANTI! De garanterer at du skal slippe å male huset i ti år frammover. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Produktet fra Bjærtnes sag består av ferdigmalte bord med spikerfals for skjult innfesting. De monteres liggende og er endepløyd før skjøting.

Malingen består av en firestrøks maskinell behandling av framside, sidekanter og ender, og inneholder både sopp-og råtebeskyttelse.

Materialet er produsert med glattere overflate en normal kledning, som gjør den mer vannavstøtende og dermed skal bidra til lengre levetid.

Kledningen leveres med 10 års fritidsgaranti, som betyr at du skal ha garantert malingsfri i ti år før det blir nødvendig med etterbehandling.

Les også: Det er ikke sikkert du trenger å male hele huset

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer