HomeCooker er utviklet med tanke på dem som trenger et ekstra par hender. Den rører i gryten, mens du dekker bord, hjelper med lekser, eller ser på repriser av amerikanske sitcoms. Foto: Philips
HomeCooker er utviklet med tanke på dem som trenger et ekstra par hender. Den rører i gryten, mens du dekker bord, hjelper med lekser, eller ser på repriser av amerikanske sitcoms. Foto: PhilipsVis mer

Smarte middagshjelpere fra Philips

Kutter, hakker, rører og koker. Her er to geniale nyheter for deg som trenger et ekstra par hender på kjøkkenet.

(IFA 2012): Det var ikke langt mellom nyhetene på årets IFA-messe, en av verdens største elektronikkmesser. Og som vanlig var det stort sett enorme TV-er, og tekniske nyvinninger og forbedringer som ble årets snakkiser.

En av årets største snakkiser fant vi imidlertid i den nederlandske elektronikkprodusenten Philips' kjøkkenavdeling; HomeCooker med tilhørende hakkemaskin, eller kuttetårn: Cutting Tower.

Årets julegave?

Home Cooker til venstre - og det røde som stikker opp er rørepinnen - som dekker helle bunnen av gryten. Cutting Tower til høyre sender oppkuttete eller revete grønnsaker rett ned i gryten.  Foto: Elisabeth Dalseg
Home Cooker til venstre - og det røde som stikker opp er rørepinnen - som dekker helle bunnen av gryten. Cutting Tower til høyre sender oppkuttete eller revete grønnsaker rett ned i gryten. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Utifra de aller første ryktene skulle man nesten tro de laget maten for deg. Det gjør de ikke, men det er ikke langt unna: Den ene river, hakker og kutter, mens den andre rører, koker, damper eller baker. Det skadet sikkert heller ikke hypen at den britiske kjendiskokken Jamie Oliver har vært med å utvikle maskinen, og lanserte den på en pressekonferanse i forkant av messen.

Og Oliver eller ei, dersom denne lanseres på det norske markedet i god nok tid før jul, vil vi tippe at dette blir en av årets julegaver.

Matlaging - nesten uten hender!

Det er litt vanskelig å sette ord på noe vi ikke har sett maken til, men for å bruke ord vi kjenner: HomeCooker er et frittstående, selvrørende, kokeapparat som kan brukes i høyden. Sånn omtrentlig.

I bunnen er en gryte tilkoblet et varmeelement som du kan stille inn på mellom 40 og 250 grader (100 til 480 grader fahrenheit). Det som er unikt med denne gryten er at den har en rørepinne i bunnen, som sveiper over hele gryten i jevnt tempo. Denne tar seg av den delen av oppskriften (på posesuppen?) som sier "la suppen koke opp under langsom omrøring". I tillegg til å stille inn termostaten, kan du også programmere inn tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er det to andre gryter som kan fylles med vann og stables i høyden. I disse kan du for eksempel koke grønnsaker - eller dampe dem på et av de to ileggene som også følger med. Du kan altså lage risotto, dampe fisk - og grønnsaker, i høyden, helt uten å røre komfyren.

Kutter rett i gryten

I tillegg til gryten med rørepinne er det to ekstra gryte som kan stables over, med to ulike ilegg, for damping. Foto: Elisabeth Dalseg
I tillegg til gryten med rørepinne er det to ekstra gryte som kan stables over, med to ulike ilegg, for damping. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Cutting Tower er hakket mindre grensesprengende. Det er en variant av en food processor eller hakkemaskin. Det geniale her ligger i brukervennligheten: I stedet for at du kutter noe i en bolle, og selv må ta maten ut av maskinen og opp i gryten, leverer Cutting Tower maten ferdig hakket oppi gryten. Den har rett og slett ingen bunn, men "spruter ut" ferdig revet eller kuttet mat rett opp i gryten - eller der du trenger den.

Dette er ikke helt ulikt Moulinex Fresh Express elektrisk skive- og rivjern, som vi testet tidligere i år; men cutting tower er hakket kraftigere, og kan også levere maten ferdig i "terninger". Et konsept som på travle dager får oss til å bytte oppskrift.

En liten smakebit:

Under kan du se maskinen i bruk; først varmer den opp oppkuttet frukt som senere skal bli kompott, senere rører den i risotto samtidig som den damper grønnsaker.


På papiret ser maskinen intet mindre enn supersmart ut, og vi lot oss også imponere av det vi fikk sett og forklart av Philips på IFA-messen. Hvordan den vil oppføre seg i hverdagen er imidlertid noe helt annet, så vi har selvfølgelig bedt om å få teste en maskin, straks de kommer til Norge.

Foreløpig er hverken pris eller nøyaktig lanseringsdato klart, men den er ventet i løpet av høsten. I Storbritannia, der maskinene kommer på markedet i midten av september, er prisen satt til 250 pund for HomeCooker, 100 pund for Cutting Tower. Omregnet til kroner blir det cirka 2.300 og drøye 900 kroner, henholdsvis.

Se flere nyheter fra den store elektronikkmessen IFA 2012 her.

Mange alternativer

Dampende hett: Kenwoods populære kjøkkenmaskin kommer nå med induksjon i bunn Foto: Elisabeth Dalseg
Dampende hett: Kenwoods populære kjøkkenmaskin kommer nå med induksjon i bunn Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Selv om vi ikke har sett akkurat HomeCookeren før, så finnes det ulike produkter på markedet som kan gjøre deler av det den kan.

Kenwoods kjøkkenmaskiner er det mange som kjenner til og liker, og vi ga Kenwood Titan terningkast fem da vi testet den i fjor. I fjor kom en oppgradert variant med induksjonsplate i bunn, som også ble vist frem på messen. Denne kan altså piske eller røre samtidig som den varmer, og skal være ideell for eksempel til sauser som har en tendens til å klumpe seg.

Vi har også, som nevnt over, testet en raspe- og skivemaskin fra Moulinex, der det du river kommer ut foran, ikke ned i en bolle. Og har du Bosch' Mum kjøkkenmaskin, får du nå en foodprocessor som kan kobles til, som lar det du kutter, hakker og lignende falle rett ned i bollen - eller i gryten om du stiller den der.

Billigvarianten for deg som ønsker rørehjelp, har DinSide testet tidligere: Vi ga Stirr elektrisk visp terningkast tre og her kan du se hvorfor.

Kan Jamie Oliver lage kjøkkenutstyr?

Det er liten tvil om at britiske Oliver kan lage mat, men navnetrekket hans er ikke nødvendigvis forenelig med kvalitet. Hans stekepanner for Tefal holder ikke mål, viser svensk test, mens grytene kom hakket bedre ut av det da Sveriges Tekniske Forskningsinstitut skulle teste kasseroller. Foreløpig lar vi oss begeistre av idéen HomeCooker, og så gleder vi oss til å teste hvordan det virker i praksis når produktet er klart for det norske markedet.

Trykk her for alle nyhetene fra årets IFA-messe!

Alle videoer: Foto: Elisabeth Dalseg, Klipp: Per Ervland