Smarte maleverktøy

Smarte maleverktøy

Jobb smartere, ikke hardere - det gjelder også når du skal male eller beise

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke til å unngå, etter noen friår er tiden inne - eller ute - og huset må få et nytt strøk. Om det er beis eller maling, ingen av delene varer evig selv om produktene har blitt stadig bedre.

Vårt hus er behandlet med svart dekkbeis, og spesielt sydsiden hadde blitt matt og tørr i løpet av de fem årene siden forrige beising. Vanntesten viste at det ikke var noen alvorlig fare på ferde, men det estetiske teller jo også.

Dermed var det ut i butikkene for å kjøpe inn det som trengs. Verken rester av beis eller brukt malerverktøy lagres til neste gang, produktene forbedres jo hele tiden. Rensing av beisepensler er dessuten bortkastet arbeide, hos oss blir de alltid utslitt og vi spanderer gjerne nye etter noen år.

Les dette før du maler huset

Mange varianter

Utvalget av maling og beis blir stadig større, nye produkter med lengre levetid og bedre egenskaper dukker opp. Om det holder i 10 nye år vil vise seg, vi valgte uansett å spandere noen hundrelapper på dekkbeisen med lengst levetid i følge reklamen.

Men maleverktøyet er også viktig, og her er det mye å velge i. Det er store prisforskjeller, du får både svært billige pensler og luksusutgaver som koster mange ganger så mye.

Forskjellen i kvalitet er nesten like stor, på de billigste sitter gjerne mye av busta igjen på veggen.

De dyre penslene har kvalitetsbust som tar opp mer maling, er smidigere i bruk og har skaft i materialer og en utførelse som gjør at de er mer behagelige å jobbe med.

Vi velger verken de billigste eller de dyreste, vi finner gjerne noe som passer et sted midt på treet.

Den aller lureste penselen?

I år fant vi noe vi ikke har sett tidligere, en pensel med justerbar vinkel. Den kommer fra Jordan og er i den rimelige gule Basic-serien. Bredden er 120mm, de smalere utgavene finnes ikke i vinklet utgave.

Smarte maleverktøy


At penselen er vinklet er spesielt praktisk når du maler fra brysthøyde og oppover. De dyreste penslene er vinklet tilpasset slik bruk.

Men den gule Basic-penselen kan vinkles fra 0 til 90 grader, dette var utrolig praktisk skulle det vise seg.

En annen smart egenskap er at håndtaket er hult, slik at du kan sette penselen på skaft. Det letter arbeidet mye mer enn man skulle tro.

Smarte maleverktøy


Og kombinasjonen justerbar vinkel og montering på skaft gjorde at jobben både gikk langt raskere og var mindre anstrengende enn tidligere.

Beis eller maling?

Hvilket skaft?

Vi monterte først penselen på et gammelt kosteskaft vi hadde liggende, som vi tidligere har tilpasset og brukt med mallerulle når vi oljet terrassen. Med skrue og skive sitter verktøyet godt. Et nytt kosteskaft koster noen tiere og etter noen få minutter med spikking, boring og skruing er du klar.

Smarte maleverktøy


Men det finnes også tilpassede forlengerskaft fra Jordan i flere utførelser: Treskaft eller aluminium, fast lengde eller justerbart, billig eller ikke fullt så billig.

Smarte maleverktøy


Det mest luksuriøse skaftet er den ergonomiske utgaven. Den kan justeres fra 130 til 200 cm, har plast ytterhylse og aluminium inni, har en stor flens som gjør den lettere å holde vertikalt pluss en kule på enden som gir bedre styring i vanskelige vinkler. Skaftet koster 299 kroner og passer til alt mulig av pensler, ruller, koster osv. med en praktisk låsemekanisme.

Smarte maleverktøy


Lurt med skaft

Fordelene med skaft er mange. For det første belaster du ikke håndleddet like mye, du fordeler anstrengelsen både til begge armene og til alle ledd. For det andre rekker du over langt mer av veggen, du slipper å klatre opp og ned på stige eller høy gardintrapp, du kan ofte klare deg med en stol eller en liten arbeidsplatform.

Vi rakk nå helt opp til mønet på garasjen fra den store solide 8-trinns montørtrappa vi spanderte på oss for noen år siden, tidligere har vi måttet opp på forlenget stige for å nå opp, uten skaft.

Med penselen vinklet i 90 grader på skaftet kan du stå og male rett opp og ned på stående panel, både praktisk og effektivt.

Har huset flere etasjer leier man gjerne en lift hvis plasseringen av huset gjør det mulig. Men selv om man da får stor rekkevidde i alle retninger er selve malingen enklere når du bruker skaft.

Sett farge på huset ditt

Hva med rulle?

Et godt alternativ til pensel er en rulle beregnet på utendørsmaling. Den er ganske smal, har lang bust og er svært myk. Den monteres også på skaft og kan vinkles i begge retninger.

Smarte maleverktøy


Det er lettere å sprute maling når du bruker rulle og blir litt for rask og ivrig, derfor bør du dekke godt til med plast der du ikke vil ha maling, som på trapper, terrasser, blomsterbed osv.

Smarte maleverktøy


Det er først og fremst ved stående panel at rullen kommer til sin rett, hvis det er såpass mellomrom mellom bordene at du kommer til. Det gikk ikke hos oss, siden bordene sitter svært tett.

Husk pauser!

Det er viktig å ta pauser i arbeidet før man kjenner at man har belastet muskler og ledd som ellers ikke er i like aktiv bruk.

Gjør gjerne arbeidet mer variert ved å bytte oppgaver, mal vertikalt en stund og ta noen områder med horisontale bord, eller vinduer med litt pirkearbeide som avlastning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer