Smarte maleruller?

Verktøy er til for å gjøre jobben enklere. Det er ikke alltid det stemmer ...

<b>SMART VERKTØY?</b> Både Bosch og Black&Decker har forsøkt å gjøre malerullen mer effektiv i bruk. Men er det vellykket? Foto: BRYNJULF BLIX
SMART VERKTØY? Både Bosch og Black&Decker har forsøkt å gjøre malerullen mer effektiv i bruk. Men er det vellykket? Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

Vi har nylig testet den elektriske malingsprøyten fra Bosch, som var svært effektiv og dermed arbeidsbesparende. Det er jo poenget med alle typer verktøy, at de skal gjøre jobben enklere.

Noe verktøy gir deg mer kontroll, da snakker vi gjerne måleverktøy, mens annet verktøy overfører og konsentrerer håndkraft til små områder. Skrutrekkere og tenger er eksempler på dette. Elektrisk verktøy gjør at du slipper å bruke kraft, du kan bare bruke kontroll mens selve arbeidet gjøres av elektromotoren.

Men det finnes også verktøy som forsøker å løse oppgaver på en annen måte, for at du skal slippe visse operasjoner.

Både Bosch og Black&Decker har tatt for seg malerullen, og forsøker å lage en smartere utgave for å gjøre jobben enklere. Vi har testet begge.

Les også: Vi har testet elektrisk malesprøyte fra Bosch

Samme prinsipp

Poenget i konstruksjonen hos begge, er at du skal slippe å påføre maling på rullen. Selve rullen med holder sitter på et skaft og i holderen er det et brett med åpninger som ligger an mot selve rullen. Ut av disse åpningene strømmer det maling som fyller hårene på rullen. Når du så ruller i vei på veggen fordeles malingen utover på rullen og over på veggen, som med en vanlig rulle.

Forskjellen på de to produktene er at Bosch bruker en elektrisk pumpe og en lang tynn slange for å frakte malingen fra spannet og over til rullen, mens Black&Decker har konstruert selve skaftet som en stor håndpumpe.

Med Bosch sin løsning hekter du to kroker på maskinen over kanten på malingspannet og senker slangen med inntaket ned i malingen.

Med Black&Decker sin løsning fester du et sugerør på kanten av malingspannet, og trer et munnstykke over dette og trekker i håndtaket bakerst på skaftet. Da suger du maling opp i røret. Når du tar ut munnstykket tettes dette slik at du kan trykke håndtaket inn for å fordele maling opp i holderen til selve rullen.

Det du slipper, sammenlignet med vanlig bruk av manuell rulle på skaft, er altså å dyppe rullen i gropen brettet og fordele malingen med et par strøk fram og tilbake.

Men er det egentlig noen stor gevinst, som det er verdt å betale 499 kroner for (Black&Decker) eller hele 1.498 kroner (Bosch) for?

Les også: Her finner du Dinsides verktøy-guider til hjemmesnekkeren

I bruk

Vi testet først Bosch sin pumpe. Alt var ferdig montert, så det var bare å sette kroken over kanten av malingspannet. Spannet var imidlertid alt for lavt så vi måtte tape fast et gummihjul under for å få det høyt nok.

Malingspannet var for lavt ... Foto: BRYNJULF BLIX
Malingspannet var for lavt ... Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Et gummihjul sørget for riktig høyde på spannet. Foto: BRYNJULF BLIX
Et gummihjul sørget for riktig høyde på spannet. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Sugeslangen og krokene på plass i spannet. Foto: BRYNJULF BLIX
Sugeslangen og krokene på plass i spannet. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Pumpen startes med en liten fjernkontroll som kan festes i skaftet til rullen, i forlengerhåndtaket eller ligge hvor som helst. Det tok såpass lang tid å fylle hele slangen med maling at vi hentet en liten klype til å holde knappen inne. Det tok et par minutter.

Fjernkontroll med klype, for å unngå "krampe" i hånden. Foto: BRYNJULF BLIX
Fjernkontroll med klype, for å unngå "krampe" i hånden. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Malingen har et stykke å gå fra spann til rulle. Foto: BRYNJULF BLIX
Malingen har et stykke å gå fra spann til rulle. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Malingen har endelig kommet opp i håndtaket. Foto: BRYNJULF BLIX
Malingen har endelig kommet opp i håndtaket. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Når malingen var vel oppe var det enda litt mer ventetid før rullen var såpass mettet at det var noen vits i å begynne å rulle.

Det ble tydelige striper, så vi prøvde å tynne ut malingen cirka 5-6 prosent. Det kjentes på malingkonsistensen da vi rørte ut vannet, men vi merket egentlig ingen forskjell i bruk. Maling som skal rulles kan ikke være for tyntflytende heller, da renner den bare fra endene, pluss at det spruter hvis man ruller fortere enn i krabbefart.

Malingen legger seg i striper. Foto: BRYNJULF BLIX
Malingen legger seg i striper. Foto: BRYNJULF BLIX Vis merVi måtte jobbe ganske hardt for å få ut malingen, og påføringsbrettet rundt baksiden av rullen fungerer jo som en brems. Det var definitivt hardere å rulle med denne enn å bruke en vanlig malerulle på skaft. Malingen ble dessuten aldri så jevnt fordelt på rullen som vi selv får til med enkle grep på et malebrett.

Rengjøringen av utstyret er faktisk ganske enkel. Det følger med to overganger til å feste i en vannkran, med innvendige eller utvendige gjenger. En liten nøkkel til å skru av silen i kranen følger også med, pluss en pakning.

Så er det bare å montere slangen til vannkranen, ta av rullen, sette rulleholderen i en bøtte og skru på vannet. Så spyler du gjennom hele slangen til malingen er borte. Det samme gjør du med den delen som hang ned i malingsspannet.

Selve holderen til rullen med fordelingsplaten må du gjøre ren under rennende vann med en svamp eller børste.

Rensing av malingslangen til Bosch-maskinen, kobles rett på kran med en overgang som følger med.Rull-hjolderen må vaskes for hånd. Foto: BRYNJULF BLIX
Rensing av malingslangen til Bosch-maskinen, kobles rett på kran med en overgang som følger med.Rull-hjolderen må vaskes for hånd. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Rullen må du også gjøre ren på vanlig måte, oppbevare den i en tett plastpose over natten til neste malingsøkt, eller rett og slett kaste den etter bruk. Løse ruller finnes å få kjøpt, du kan også bruke andre standardruller som passer, siden malingen påføres utenfra.

Black&Decker sin pumpe var enkel å ta i bruk. Sugerøret klemmes enkelt fast på malingspannet, her var det ikke noe problem med høyden på selve spannet.

Black&Deckers malerulle, med sugerøret til malingspannet nederst. Foto: BRYNJULF BLIX
Black&Deckers malerulle, med sugerøret til malingspannet nederst. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Du trer bare siderøret på hovedrøret ned over sugerøret i malingspannet og trekker i håndtaket. Det krevde litt bruk av kraft når man skulle suge opp maling i røret, og også når man skulle dytte maling opp i rullen.

Det er plass til en del maling i røret. Foto: BRYNJULF BLIX
Det er plass til en del maling i røret. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Når røret er fylt av maling skyver du maling fram mot rullen med et håndtak. Foto: BRYNJULF BLIX
Når røret er fylt av maling skyver du maling fram mot rullen med et håndtak. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Håndtaket som først brukes til å suge inn malin fra spannet og så presse den ut til rullen. Foto: BRYNJULF BLIX
Håndtaket som først brukes til å suge inn malin fra spannet og så presse den ut til rullen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Rullen fylles innenfra, innsiden er perforert og materøret er faktisk akslingen. Denne konstruksjonen ga kanskje litt bedre fordeling av maling over rulleoverflaten, malingen strømmer ut gjennom mange små hull.

Men selve bruken av rullen var tilsvarende erfaringen med Bosch. Det var egentlig ikke enklere, bare annerledes og slett ikke mindre slitsomt.

Rengjøring gjøres ved å fjerne selve rullen, bytte fra malingspann til bøtte og suge opp vann i stedet for maling, og spyle vann ut igjen. Dette gjentas helt til all malingen er borte.

Les også: Billig maling er like bra som dyr

Konklusjon

Vi trodde at begge disse løsningene skulle gjøre det lettere å male med rulle. Men det ble dessverre ikke vår erfaring.

Kort og greit ble selve malingen enda litt mer slitsom enn med rulle på skaft, og påføring av maling på rullen ble bare mer komplisert og dyrere, ikke spesielt raskere eller mer effektiv.

(Den elektriske malesprøyten fra Bosch var derimot en helt annen erfaring, som virkelig gjorde jobben enklere og raskere. Og prisen er bare et par hundre kroner høyere enn malerullen fra samme produsent.)

Testresultat

Bosch PPR 250

Terningkast 2

Lett å gjøre ren.

Tungvint i bruk. Ga ikke like godt resultat som vanlig manuell rulle.

Testresultat

Black & Decker BDPR400-XJ Speedyroller

Terningkast 3

Rimelig, ukomplisert i bruk.

Tungt å suge og presse maling, ikke så god malingsflyt som med vanlig manuell rulle.