Smarte løsninger for å håndtere hageavfall

Se noen av løsningene du får kjøpt, eller kan lage selv.

<strong><b>PROBLEMET:</strong> </b>Sekken skal fylles, men vi har verken hjelp eller støtte... Foto: BRYNJULF BLIX
PROBLEMET: Sekken skal fylles, men vi har verken hjelp eller støtte... Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hageavfall er noe man må håndtere nesten hele året. Er det ikke løv, så er det gress, kvister, trær og røtter.

Har man hage må man begrense i hvert fall deler av veksten, og kutte og samle det som skal kjøres bort. Og siden det ikke lenger er lov å brenne hageavfall på egen tomt de fleste steder, velger mange å kjøre det bort i sekker.

Men før man kommer så langt skal det klippes, samles og legges i sekker, det gjør seg slett ikke av seg selv.

Hva finnes av praktiske hjelpemidler?

Det finnes mye spesialverktøy, og vi har testet mange forskjellige varianter. Til ugress fant vi denne smarte ugressfjerneren fra Fiskars som var super-effektiv.

Skal du trimme hekken i høyden finnes det hekkesakser med ekstra lang rekkevidde. Greiner kapper du med elektrisk kjedesag på stang, og det finnes til og med en løsning med motor og stang, og forsatser for både hekk og greiner.

Å rake sammen avfallet er det minste problemet, en rive eller en rake gjør jobben, avhengig av hvor grovt materiale man har med å gjøre.

Greiner er ikke så greie å legge i sekker, derfor er en kvistkvern et supert redskap som gjør at kvist og greiner med tykkelse på opp til 40-45 millimeter blir til en svært håndterbar masse.

Men så er det dette med å få avfallet opp i sekker. Sekkene står jo ikke av seg selv, og fulle sekker er heller ikke lette å flytte hvis vi snakker om fuktig og kompakt materiale.

Det finnes smarte løvsamlere som du trer hendene inn i, hvor du får med deg mye mer enn med bare hendene. Det finnes også sekker som står av seg selv, men de er for å samle løvet i for så å tømmes et annet sted.

Når du skal kjøre bort avfallet er det en stor fordel å kunne legge det rett i sekker som også skal kastes.

Under ser du hvordan vi har løst problemet selv, ved å lage en løsning for å kunne fylle sekkene enklere.

<strong><b>TIL LØV:</strong> </b>Det finnes enkle og rimelige løsninger når du bare skal samle løv og flytte det til et annet sted i hagen.  Foto: BILTEMA/MAXBO
TIL LØV: Det finnes enkle og rimelige løsninger når du bare skal samle løv og flytte det til et annet sted i hagen. Foto: BILTEMA/MAXBO Vis mer


Smart holder til sekkene

<strong><b>ER MAN TO:</strong> </b> Når man er alene trenger man en annnen løsning. Foto: FISKARS
ER MAN TO: Når man er alene trenger man en annnen løsning. Foto: FISKARS Vis merEn tralle med ramme og strikk til å holde en søppelsekk er grei på stabilt underlag, men er for spinkel og ustø til å bruke i hagen. Da er det bedre å finne en løsning til en mer robust sekketralle.

For å enkelt flytte på hageavfallet, har vi laget en løsning som fungerer flere steder, som både kan henges over en kant, for eksempel på et gjerde, og henge på trall.

For å holde sekken skrudde vi sammen en ramme av trykkimpregnerte lekter vi hadde liggende. For å gjøre det enkelt og solid brukte vi vinkeljern. Det blir verken elegant eller vakkert, men i denne sammenhengen var ikke det spesielt viktig.

<strong><b>ENKELT OG GREIT:</strong> </b> En ramme laget av lekter og vinkler, med støtte mot gjerdet, hengende i en krok. Foto: BRYNJULF BLIX
ENKELT OG GREIT: En ramme laget av lekter og vinkler, med støtte mot gjerdet, hengende i en krok. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Vi hadde også en stor opphengskrok liggende, som egentlig var tiltenkt den lange utendørs skjøteledningen.

For å få riktig høyde både når vi skulle fylle sekken og når vi skulle kjøre den bort, monterte vi på en bordbit på ramma, og skrudde fast den store kroken på denne, opp ned.

<strong><b>KROKEN:</strong> </b>Kroken  skrudde vi fast i en plankebit, for å kunne henge opp sekkeholderen. Foto: BRYNJULF BLIX
KROKEN: Kroken skrudde vi fast i en plankebit, for å kunne henge opp sekkeholderen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Siden sekkeholderen skulle kunne henge på innsiden av gjerdet og litt ut fra dette måtte vi fore ut med et par biter av de samme lektene. Da slo vi to fluer i en smekk ved å gjøre disse så brede at de også støttet opp holderen når den skulle henge på sekketralla.

<strong><b>PÅ TRALLA:</strong> </b> Kroken henger på tralla, og vi tilpasset støtten bak ramma slik at sekken henger støtt under transport. Foto: BRYNJULF BLIX
PÅ TRALLA: Kroken henger på tralla, og vi tilpasset støtten bak ramma slik at sekken henger støtt under transport. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


For å holde selve sekken skrudde vi inn noen små kroker i ramma. Da trer vi bare sekken rundt ramma og trekker plasten hardt over krokene. Da blir det hull i plasten, men det gjør ingen ting. Sekken med innhold henger ikke i disse krokene, poenget med ramma er å sørge for at det er en åpning. Bunnen av sekken hviler på bakken eller på plata i sekketralla, så det er ingen belastning på krokene som holder sekken åpen.

<strong><b>MED EN KROK:</strong> </b>Kanten på søppelsekken trer vi bare over en krok, da sitter den. Foto: BRYNJULF BLIX
MED EN KROK: Kanten på søppelsekken trer vi bare over en krok, da sitter den. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Fungerer utmerket

Sekkeholderen har fungert akkurat som vi hadde tenkt. Den er enkel å hekte på og ta av, enten det er snakk om å henge på gjerdet eller på sekketralla.

 Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Når sekken er full er det bare å ta tak i ramma med øverste del av sekken med begge hender og løfte alt over på tralla. Der står den godt på bunnplata og ramma henger stødig på plass i krok og bakstøtte.

<strong><b>FERDIG:</strong> </b>Sekken er full og klar til å trilles bort til hengeren og kjøres på gjenbruksstasjonen. Foto: BRYNJULF BLIX
FERDIG: Sekken er full og klar til å trilles bort til hengeren og kjøres på gjenbruksstasjonen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer