<strong><strong>FINT:</strong></strong> Maleprosjekter er noe de fleste prøver seg på, men hvordan holde utstyret i god skikk? Våte filler og plastfolie kan være billige og lure hjelpemidler. Foto: Colourbox.com
FINT: Maleprosjekter er noe de fleste prøver seg på, men hvordan holde utstyret i god skikk? Våte filler og plastfolie kan være billige og lure hjelpemidler. Foto: Colourbox.com Vis mer

Smarte knep for deg som skal male

Med litt plastfolie og en våt fille sparer du mye jobb.

Publisert
Sist oppdatert

Flere og flere går over til vannbasert maling på bekostning av oljemaling. Men det stiller andre krav til både verktøy og arbeidsrutiner, enn oljebaserte malingstyper. For vanntynnet maling tørker raskere, både i bøtter og på verktøy.

For å slippe hinner som ødelegger resultatet, bør du ta i bruk dette enkle trikset:

– Pakk verktøyet i en fuktig fille når det går noen minutter mellom hver gang det er i bruk, råder Per Myhre, faglig konsulent i Jordan overfor Ifi.no.

Slik tørker malingen saktere, og verktøyet holder seg fint til du trenger det igjen.

Merkevare er ingen sikker kvalitetsgaranti, men styr unna billige penselsett.

Plastfolie-trikset

Men det kan være du jobber med oljemaling eller har behov for at verktøyet skal holde seg mykt for eksempel over natten. Da kan du prøve et annet billig-knep, nemlig plastfolie.

Plastfolie er smart ekstrautstyr for den som pusser opp. Foto: Produsenten
Plastfolie er smart ekstrautstyr for den som pusser opp. Foto: Produsenten Vis mer


Pakker du ruller og pensler tett i flere lag plastfolie, holder de seg myke i flere dager, dersom du trenger pause i oppussingsarbeidet. Dette har vi selv god erfaring med.

Men vi har også fått tips om at plastfolien kan brukes direkte i malingsbøttene. Skal malingsbeholderen stå i mer enn en kort periode etter bruk, danner det seg en hinne øverst, som må fjernes for at malingen skal gi godt resultat. Denne hinnen kan du slippe unna ved å legge plastfolie tett ned på malingsoverflaten i beholderen etter bruk, før du setter på lokket. (Vi har ikke prøvd dette selv, men det har kanskje noen av våre lesere?)

Har du prøvd slike eller lignende triks? Del gjerne med andre i debatten under artikkelen. Funker kjerringrådene? Finn flere tips og knep her.

Flekkete etter jobben? Rene hender med utstyr fra kjøkkenskapet

Det kommer stadig noe nytt ...

Malings- og verktøyprodusentene sitter ikke på gjerdet. Mens vi tidligere måtte slite med "fastlimte" metallokk som må brytes opp med skrujern, kommer nå mange moderne malingsbøtter med smarte lokk som tetter boksen langt bedre enn de gamle metallokkene, samtidig som den lettere lar seg åpne etter bruk. Vi har også omtalt produktnyheten som kan gjøre det enklere for amatørene å pensjonere malingsbrettet og smarte penselholdere for malingsspannet.

For to år siden guidet DinSide deg til flere smarte maleverktøy, og i sommer har vi også prøvd utstyret som kanskje gjør bruk av pensel og rull overflødig: Test av malesprøyte fra Bosch.

Overflaten avgjør: To eller tre strøk maling?

Men en ting er å få godt resultat med en gang. Etter en tid kan nye problemer oppstå. Bestanddeler i moderne maling har nylig fått skylden for heksesot, et problem som stadig flere huseiere sliter med. Tidligere i år ble en utbygger i Bergen dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning for heksesotskader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer