MDF-list med profil for klips. Finerbelagt på den synlige siden, i flere forskjellige tresorter. Foto: Brynjulf Blix
MDF-list med profil for klips. Finerbelagt på den synlige siden, i flere forskjellige tresorter. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Smarte gulvlister uten spiker

Lister kan brukes til mer enn å skjule sprekker. Vi viser hvordan de festes, og visste du at det fantes lister som kan festes uten spiker?

Har du pusset opp vegger eller gulv er det gjerne på tide å bytte ut listene. Man ser det ofte ikke når de bare er der, men når materialet rundt fornyes framstår slitasjen på listene tydeligere.

Klassiske gulvlister

Det finnes gulvlister i alle fasonger, materialer og varianter, og nå finnes det også lister som kan festes uten spiker - se lenger ned i artikken for mer om dette.

En klassisk liste-løsning er å bruke en fotlist som passer til veggen, kombinert med en feielist som passer til gulvbelegget.

Mange velger imidlertid heller en list som har en profil som kombinerer profilen som kombinasjonen fot- og feielist danner. Det er vesentlig enklere å montere, og inntil halvparten så mye jobb.

Fotlist, feielist og profilert kombinasjon. Foto: Thaugland
Fotlist, feielist og profilert kombinasjon. Foto: Thaugland Vis mer


Har man ikke svært spesielle ønsker bruker man ferdig malte eller lakkerte lister, og sparer masse tid og arbeid.

En håndsag og gjærkasse kan også brukes. Foto: Brynjulf Blix
En håndsag og gjærkasse kan også brukes. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Til å kappe listene bruker man enten håndsag og gjærkasse, eller en elektrisk kapp- eller gjærsag. Til å feste listene er det billigst med hammer, dykkertspiker og dor, men det er aller enklest og raskest med en spikerpistol.

Det går også an å lime lister, men da ødelegger en vegg og gulv når man en gang i framtiden skal fjerne den. Er listene spikret er de enkle å fjerne med brekkjern.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis det ikke er trevegger eller trelekter i veggene i boligen, og veggene er av betong, murstein eller lettbetong, bør listene festes med plugger og skruer. Alternativene er stålspiker eller byggelim, men dette er ikke lett å få til i praksis.

Smarte gulvlister

Det finnes flere alternativer til tradisjonelle lister, med andre løsninger i bruk av materialer, festeanordning og funksjon.

Det finnes et godt utvalg av lister som ikke er i de tradisjonelle, lyse tresortene, eller er hvitmalte. Lister kommer også i belagte og finérte utgaver, hvor selve stammen er av MDF, altså sammenpresset og limt finmalt spon av tre.

Finéren kan være i en tresort, eller i et belegg med imitasjoner av andre materialer. Hvis listene skal passe til et steingulv kan det kanskje være aktuelt med et belegg som passer til dette.

Men de smarte listene har mer å by på.

Det som er spesielt er festemetoden. I stedet for å stifte fast listene fester du klips av plast eller metall i veggen langs gulvet med skruer. Avstanden mellom klipsene kan som regel være opptil 60 centimeter, som er normalavstanden mellom stendere i de fleste vegger.

Klips og list på vegg. Foto: Tarkett
Klips og list på vegg. Foto: Tarkett Vis mer


Etter at klipsene er festet tilpasser du listene med kapp- ellergjærsag. Så er det bare å klipse dem på med et håndgrep, alternativ med et lite slag med hammer og beskyttende slagkloss.

Har du murvegger er dette et interessant alternativ til vanlige trelister.

Ønsker du å fjerne listene, hvis du for eksempel skal male veggene, kan du løsne dem forsiktig med et brekkjern eller annet egnet verktøy, så kan de settes på igjen.

Men noen av disse løsningene har enda en smart egenskap. De har rom til en ledning som kan ligge skjult bak listen. Dette er perfekt for TV-kabel eller nettverkskabel, men kan også brukes til vanlig strømkabel eller høyttalerkabler til bak-høyttalere.

Ledning kan skjules bak listen. Foto: Brynjulf Blix
Ledning kan skjules bak listen. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


(Det er lov å skjule løse strømkabler bak lister hvis de ikke er festet eller bygget inn i en konstruksjon. Da må det brukes installasjonskabel i rør.)

Plastlister

Festeklips med kabelholder. Foto: IBG
Festeklips med kabelholder. Foto: IBG Vis mer


Hvis det er flere ledninger som skal skjules finnes det spesial-lister for dette. Her brukes også det samme prinsippet med festeklips som skrues fast i veggen, men selve listen er en tynnvegget plastprofil med god plass innvendig til kabler.

Plastlister med ledningsskjuler Foto: IBG
Plastlister med ledningsskjuler Foto: IBG Vis mer


Det finnes også kabelkanaler som har en fasong som med litt godvilje kan minne om feielister.

En kabelkanal kan fungere som feielist. Foto: Clas Ohlson
En kabelkanal kan fungere som feielist. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Disse har en kraftig dobbeltsidig tape på undersiden som fester kanallisten til gulvet. Har man en hvit fotlist kan resultatet bli helt ok, og uansett langt bedre enn løse ledninger langs veggene.

I bildespesialen finner du flere bilder av alternative listeløsninger.

Klips i plast eller metall fra ByggMax. Skruer og plugger følger med. Foto: Brynjulf Blix
Metallklips fra ByggMax Foto: Brynjulf Blix
Plastklips fra ByggMax Foto: Brynjulf Blix
Sokkellister koster mer enn andre lister. Foto: Brynjulf Blix
Instruksjoner for montering. Det ser vanskeligere ut enn det er. Foto: Brynjulf Blix
Klips og lister fra samme leverandør. Foto: Brynjulf Blix
Gerikt-løsninger for å skjule kabler rundt dørkarmen. Foto: Primo