Tar du sjansen på dette? Vi anbefaler et brett som er anti-sklibehandlet.  Foto: Royal Copenhagen
Tar du sjansen på dette? Vi anbefaler et brett som er anti-sklibehandlet. Foto: Royal CopenhagenVis mer

Smarte brett holder fast på glassene

Brett med anti-skli: Smart for deg som ikke er aller mest stø på hånden.

Da jeg var liten lurte jeg alltid på hvorfor min eldre tante bar én og én kopp med skål inn på kaffebordet. Da jeg spurte om hvorfor ble det relativt stille over kaffekoppene, men jeg klarte å spekulere meg fram til et par ting fra den buktalerlignende mumlingen som fulgte: Brett, skli, dyrt antikt porselen, knus, katastrofe. Og ikke minst: Dette skal vi aldri snakke om igjen.

Min bestemor nevnte imidlertid historien igjen én gang, da hun viste meg husmorbrettet hun hadde stående på hytten. Det var dekket av et klebrig belegg som gjorde at glass eller kopper sto støtt og sklisikkert, og at selv barnebarn på ustø bein kunne øve seg på å bære glass og kopper ut på terrassen.

Sklisikre brett er ekstra gunstig om du skal bevege deg på underlag som ikke er jevnt, for eksempel om du skal spise middag i hagen. Foto: Eva Solo
Sklisikre brett er ekstra gunstig om du skal bevege deg på underlag som ikke er jevnt, for eksempel om du skal spise middag i hagen. Foto: Eva Solo Vis mer


Det gamle husmorbrettet fra 60-tallet står fortsatt på hytten, og det er fortsatt klebrig, men litt slitent. Vi skulle gjerne byttet det ut, men vi har ikke lykkes i å finne en erstatning som er like god. Nå begynner imidlertid et par gode alternativer å vise seg fram.

Er du klønete? Da er det kanskje smart å investere i glass eller servise med knusegaranti.

Praktisk og pent fra Eva Solo og Rosendahl

Eva Solo lanserte i fjor et serveringsbrett med et gummibelegg som skal gjøre det lettere å bære uten uhell. I tillegg til anti-sklibelegget har det også høye kanter, som bidrar til å forhindre at krystallet får et fatalt møte med parketten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brettet måler 34x50 centimeter, har gode håndtak om du skal bære mye eller tungt, og fås i både svart og limegrønt.

Pris: 499 kroner Fra RoyalDesign.no.

 Foto: Rosendahl
Foto: Rosendahl Vis mer


Den danske servise- og kjøkkenutstyrsprodusenten Rosendahl er kanskje aller mest kjent i Norge for sin Grand Cru-serie. Serien har fått navnet etter det første produktet som ble produsert for tyve år siden - en vinpropp i stål og gummi - og kjennetegnes ved fire karakteristiske hakk eller spor som går igjen i de fleste produktene.

I forbindelse med tyveårsjubileet lanserer Rosendahl i år to produkter i begrenset opplag. Inspirasjonen er hentet fra både Mad Men-universet og, ikke minst, det festlige 20-tallet, da champagnen fløt og cocktailene hadde sine glansdager. Det interessante er nettopp serveringsbrett i blankt stål, og med et gummibelegg som holder champagneglassene pent på plass.

Brettet måler 39 cm i diameter og koster 699 kroner.

Synes du prisen er litt stiv, finnes brettet uten sklisikring i bambus til cirka 450 kroner - eller i en omvendt og mindre versjon i sort plast med børstet stålplate til 189 kroner.

Høyt og smalt eller lite og brystformet? Se hvilket champagneglass du bør velge.

Gjør det selv-variantene

Antiskli fra hjemmehjelptjenestens leverandør koster 125 kroner per meter. Foto: Arcus-Vita.no
Antiskli fra hjemmehjelptjenestens leverandør koster 125 kroner per meter. Foto: Arcus-Vita.no Vis mer


Det blir nok langtfra like pent - men om funksjon står i førersetet - eller du har et brett du er glad i som du ønsker å gjøre litt mer funksjonelt, finnes det flere varianter av antiskligummi på rull.

Har du en rest av et teppeunderlag, kan dette brukes. Noen gummierte doilies (små blondeunderlag i papir) kan også brukes, og de ser ikke så verst dekorative ut heller. I tillegg har de fleste byggevarehus og jernvarehandler antisklimaterialer på rull, for en drøy hundrelapp. Her er det bare å klippe til, og du får antiskli til opptil flere brett, i tillegg til andre steder du måtte trenge belegg.

Båtfolket er gode på antiskli. Foto: Biltema
Båtfolket er gode på antiskli. Foto: Biltema Vis mer


Det er imidlertid smart å shoppe litt rundt. Vi fant blant annet en gummimatte på rull med antisklieffekt på Jula til 1.395 kroner (tre millimeter tykk, 10x1 meter) noe som vel er litt i overkant både stort og dyrt for å sklisikre et lite brett - på Klubben.no får du en rull for 430 kr (halvannen millimeter tykk, måler 0,2 x 2 meter). Hos Arcus-Vita.no selger de metervare, 125 kroner per løpemeter.

Hvorfor ikke lære av båtfolket? Det finnes masse spesialprodukter for å forhindre at ting sklir i dørken. Antisklimatten til høyre fant vi på Biltema til 49,90 kroner. Den er i mykt skummateriale og måler 30 x 150 cm.