Smarte avokadotriks

Du trenger ikke være væpnet til tennene, alt du trenger i kampen mot brun avocado er stein og sitron.

Blir det guacamole igjen etter tacomiddagen? Legg en avocadostein i skålen før du dekker med lokk eller plast. Foto: Per Ervland
Blir det guacamole igjen etter tacomiddagen? Legg en avocadostein i skålen før du dekker med lokk eller plast. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avokado er fast tilbehør hos mange av de hundretusener som skal spise taco i kveld. Den grønne frukten er saftig, mettende og rik på proteiner og E-, B- og C-vitaminer. Og om ikke det skulle være nok, er den så sunn at den regnes som en av de aller sunneste matvarene du kan få i deg, såkalt supermat.

Alle som er glad i avokado vet at den bør spises fort, når du først har begynt å tilberede den. For blir den stående lenge, blir den brun i kantene, og lite apetittelig.

Heldigvis er det relativt enkelt å unngå, og du kommer langt med selve avokadoen. Hemmeligheten ligger i steinen.

Lage halferdig Taco eller kjøpe helt ferdig? Vi har testet Toro Fresh Mex

Ta vare på steinen


Det aller enkleste er å bruke avokadosteinen. Den hjelper avokadoen å holde på den naturlige grønnfargen. Det lønner seg derfor å ha steinen i guacamolen. Spesielt om du lager den lenge før den skal spises - den skal stå lenge fremme - eller om den blir stående til dagen etter.

Skal du bare spise en halv avokado, bør du bruke den halvparten uten stein, og la den andre med steinen ligge i kjøleskapet til du skal bruke den. Den bør selvfølgelig dekkes med plastfolie, slik at så lite luft som mulig slipper til.

Den holder seg enda bedre om du bruker sitron.

Sitron kan du bruke til mye rart, blant annet misfarget plast

Sitron beskytter

Smør sitronen forsiktig utover med fingeren, slik at den dekker hele snittflaten. Foto: ELISABETH DALSEG
Smør sitronen forsiktig utover med fingeren, slik at den dekker hele snittflaten. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Sitron, og andre sure sitrusfrukter som for eksempel lime har også en fin effekt på avokadoen. Supert om du lager guacamole på den meksikanske måten - med de fantasiske fire; lime, chili, hvitløk og koriander.

Når det kommer til den halve avokadoen, med steinen i, vil den holde seg enda bedre om du drypper et par dråper sitron på snittflaten og smører forsiktig utover med fingeren. Skal avokadoen ligge lenge, ville vi dekket den til med plastfolie, men er det bare snakk om et par timer, holder den seg fint på benken uten plasten.

Kan du spise brun avokado?

Det er i hovedsak to årsaker til at avokadoen har blitt brun. Den ene, er at den oksiderer når du har skåret i den. Det grønne fruktkjøttet blir brunt i kontakt med oksygen. Det er ikke særlig delikat, men det gjør ikke noe med smaken, og er ikke farlig å spise.

Den andre årsaken er at den er blitt gammel, eller har fått seg en trøkk. Dette er enda mindre delikat, og smaken blir gjerne trælete. Skjær vekk det bruneste, og spis resten med god samvittighet.

Lag guacamolen selv! Ferdigguacamole er full av salt, avokadopulver og erter.

Slik lagrer du hel avokado

Hvordan du bør lagre den er avhengig av hvor moden den er, når du skal bruke den og hvor den kommer fra. Ifølge Frukt.no skal avokadoer fra Israel og Sør-Afrika lagres ved syv grader, mens de fra tropiske områder oppbevares best ved 13-15 grader. Har du kjølerom eller egne litt varmere temperatursoner i kjøleskapet er dette ideelt, ellers kan du for eksempel oppbevare den i vinduskarmen.

Heldigvis er det ikke farlig å oppbevare avokadoen for kaldt. Ifølge svenske Testfakta.se kan moden avokado fint oppbevares i kjøleskapet, mens for eksempel vannmelon og agurk kan ta skade av temperaturer under ti og åtte grader.

Les mer: Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker

Temperaturen er med på å bestemme hvor fort avokadoen modnes; så ønsker du at den skal holde lenge, bør du oppbevare den kaldt, mens ønsker du at den skal bli mykere, kan du trygt legge den på kjøkkenbenken.

Du bør imidlertid holde avokadoen langt unna tomater, med mindre du trenger å hurtigmodne den. De inneholder plantehormonet etylen, som bidrar til å fremskynde modning av frukt og grønnsaker. Er avokadoen alt for hard, kan du prøve å legge den i en plastpose med tomat i noen timer.

Slik unngår du å kjøpe overmoden frukt

Det selges ikke halve avokadoer, logisk nok, og det er lett å bomme når du er i butikken. Avokadoen skal være fast, men likevel gi litt etter når du klemmer lett på den. (Ikke klem for mye, da blir den brun) Om du holder den i topp og bunn med tommel- og pekefinger, og klemmer lett til, skal det gi like mye etter både i topp og bunn, om den er perfekt spisemoden.

Det finnes flere typer avokado, som har ulik farge på skallet, men som hovedregel gjelder jo mer moden, jo mørkere skall.

Se mer i videoen under:


Se også video om hvordan du ser om den "vanskelige" frukten er moden

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!