SmartCharge lyser selv når strømmen blir borte

Og snart er finansieringen klar.

<B>LYSENDE:</B> Strømbrudd er først og fremst plagsomt fordi en mister Internett og muligheten for mobil-lading, men det er ikke noe hyggelig at lyset går heller. Denne lyspæra lar seg derimot ikke affisere av et usselt strømbrudd. Foto: Produsenten
LYSENDE: Strømbrudd er først og fremst plagsomt fordi en mister Internett og muligheten for mobil-lading, men det er ikke noe hyggelig at lyset går heller. Denne lyspæra lar seg derimot ikke affisere av et usselt strømbrudd. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du sverger til stearin- og telys skal vi ikke ta fra deg gleden ved et strømbrudd midtvinters klokka åtte når det er helt mørkt ute. Noen av oss liker imidlertid ikke å knekke tåa på dørkarmen inn til badet, eller å briste et ribbein fordi døra var litt lenger til høyre enn vi trodde.

SmartCharge-lyspæra er forhåpentligvis like smart som produsenten lover, for endelig kan du beholde lyset også etter at treet som veltet over høyspentledningene tok strømmen fra hele nabolaget.

LES OGSÅ: Advarer mot dårlige LED-pærer

Kraftig batteri

En LED-pære gir deg 350 lumen med lys (5W) spredd i 120 grader, som holder i massevis hvis alternativet er stummende mørke. Du kan velge mellom lystemperaturer på enten 3.000, 4.000 eller 5000K.

Pæra er smart på mange måter. For det første inneholder den teknologi som merker forskjell på at noen simpelthen skrur av lyset i huset (da skal den naturligvis skrus av på vanlig måte), og at strømmen forsvinner.

Skjer sistnevnte sørger et relativt kraftig litium-ion-batteri på 2.200 mAh for at pæra fortsetter å lyse i inntil fire timer etter at strømmen gikk. Det vil være nok i veldig mange situasjoner, og ihvertfall nok til at du får etablert en slags kriseberedskap i forkant av et eventuelt langvarig strømbrudd. Pæra fungerer som vanlig utenom strømbrudd.

Skru på - også etter strømbrudd

Morsomt nok vil det være mulig å skru lyspæra fra lysbryteren selv etter at strømmen har forsvunnet, nyttig hvis for eksempel pæra var skrudd av idet huset gikk i svart. Ifølge oppfinner Shailendra Suman var dette et "svært vanskelig problem å følge", og han påstår også til nettmagasinet Gizmag at dette er første gang noe slikt er mulig.

Idet strømmen kommer tilbake begynner pæra automatisk å lade opp igjen batteriet, og det skal ta rundt seks timer å få det fulladet.

Levetiden på SmartCharge oppgis til 40.000 timer, avhengig av bruksmønster, men det kan bli nødvendig å bytte ut batteriet på pæra etter en stund hvis du bor i et område med like stabil strømforsyning som en forskningsstasjon på Sydpolen. 300-400 ladesykluser bør likevel holde lenge for de aller fleste.

LES OGSÅ: Vi tester Apple og Philips-lys

Støtter Europa

Med støtte for spennet mellom 110 og 240V bør det ikke by på problemer å bruke SmartCharge i Norge, men det er uvisst om det er så enkelt at en kan bestille et sett fra produsenten og koble rett opp i et norsk hjem.

Prisen for en pære ligger på 35 dollar (før frakt og moms), eller rundt 215 kroner. For øyeblikket er SmartCharge-produsenten i ferd med å nå finaniseringsmålet på 50.000 dollar via Kickstarter, til tross for at det er over to uker til auksjonen stenger.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!