Netflix-lanseringen er et godt ekesmpel på at Smart-TVen din ikke er så smart som TV-produsentene vil ha deg til å tro. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Netflix-lanseringen er et godt ekesmpel på at Smart-TVen din ikke er så smart som TV-produsentene vil ha deg til å tro. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Smart-TVen din er dum

Selv om alle TV-produsentene skryter av avanserte funksjoner, er sjansen stor for at TVen din er gammeldags innen ett år.

I dag har nesten alle TV-ene som selges i Norge en Smart-TV funksjonalitet.

Det betyr i korte trekk at du kan koble TV-en din til nettet og surfe, spille spill, kikke på YouTube, og ikke minst leie film eller TV-serier via de ulike tilbydernes video-on-demand-apper(VOD).

Det er selvsagt vel og bra, og i utgangspunktet har vi heller ikke noe imot at TV-produsentene bruker store ord når de skryter av sine egne Smart-funksjoner.

Utviklingen har nemlig vært stor siden de første Smart-TV-funksjonene begynte å dukke opp allerede i 2009. I praksis kan vi si tjenestene begynte å bli stabile i 2011, mens de begynte å bli raske nå i 2012.

Dessverre har TV-produsentene glemt det aller viktigste: At det lønner seg å ta vare på eksisterende kunder.

Netflix-appen: Fungerer kun på 2012-modellene

Det store problemet med alle produsentenes Smart-TV-løsninger er nemlig at mange nye apper kun blir tilgjengelig på helt nye TV-modeller.

Med andre ord: Hvis du har en ett år gammel SmartTV, er det ren bingo om du kan kjøre de appene TV-produsenten skryter av i dag.

Og vi kan bruke denne ukes lansering av Netflix som et godt eksempel:

  • I dag fikk vi nemlig en stolt pressemelding fra Panasonic om at Netflix-appen vil være tilgjengelig på Panasonics TV- og Blu-ray modeller fra 2012.
  • Men det de ikke nevner med et ord er at Netflix-appen ikke vil være tilgjengelig på 2010- eller 2011-modellene. At det er tilfellet har vi imidlertid fått bekreftet i etterkant, og forklaringen er "tekniske utmaningar".
Netflix-sjef til DinSide: – Tanken om å samle alt er ikke gjennomførbar

Fra toppmodell til antikvitet på ett år?

Nei, det er ikke du som er av for gammel årgang, om Smart-TV ikke virker. Det er TV-en.  Foto: Panthermedia
Nei, det er ikke du som er av for gammel årgang, om Smart-TV ikke virker. Det er TV-en. Foto: Panthermedia Vis mer


Spør du oss er dette lite klokt, for at kundene blir skuffet er det ingen tvil om. (Har du lyst på noen saftige gloser kan du bare ta en titt på Panasonics danske Facebook-sider.)

Men tro ikke at Panasonic er alene om å glemme sine kunder: Konkurrentene gjør nemlig akkurat det samme.

I følge våre danske kollegaer i Recordere.dk vil nemlig verken Samsung, LG eller Sonys eldre TV-modeller bli utstyrt med Netflix.

Enda verre er det med Philips, for i følge vår kontakter i Sverige vil ikke Netflix-appen bli tilgjengelig før på Philips 2013-modeller. Med andre ord: Selv om du kjøper årets toppmodell i 9000-serien, en TV som først er på vei til butikken i disse dager, så vil den ikke fungere.

Og for å gjøre det hele enda verre, kan vi bare nevne at Sharp og Loewe bruker samme TV-plattform, og derfor ser ut til å være i samme båt ...


Alle våre TV-tester finner du her

Så hvorfor blir ikke appene oppdatert?

Når apper i Android- og iOS-verdenen til stadig blir oppdatert slik at de også fungerer på eldre mobiler, burde jo det samme også vært tilfellet i TV-verdenen.

I praksis munner det ut i et kostnadsspørsmål, der TV-produsentene og App-tilbyderne ikke blir enige om hvem som skal ta regningen.

I tillegg ligger alltid krypteringskravene som stilles for at TV-produsentene skal få lov til å lansere TV-apper (som Netflix) i bakgrunnen.

For ikke bare er kravene store, de varierer også fra land til land. Dette er også forklaringen på at TV-produsentenes velfungerende Netflix-apper på 2011-modeller i USA, ikke kan brukes i Norge.

Krypteringskravene i de nordiske TV-markedene gjør rett og slett at softwaren er helt annerledes, og derfor må hele programmeringsjobben gjøres på nytt. Den regningen er det altså ingen som vil ta.

Konklusjon: Smart-TV bør aldri være avgjørende

Tilfellet med Netflix er forøvrig langt fra enestående, og vi kunne også brukt videoleie-appen fra SF Anytime som et annet eksempel. Den fungerte nemlig på 2011-modellene til Panasonic, men ikke på 2010-modellene. Eller hva med Viaplay-appen som i disse dager lanseres på 2012-modellene til Philips? Vel, den fungerer selvsagt ikke på 2011 eller 2010-modellene den heller...

Og gjett hva: Vi tipper også at mange vil bli skuffet når når HBO-appen lanseres.

Vår klare oppfordring er derfor at du aldri lar en TVs SmartTV-funksjoner være avgjørende for hvilken modell du skal kjøpe.

Med andre ord: Velg TV på bakgrunn av bildekvalitet, design og pris.

Er det fancy nettfunksjoner du er interessert i, bør du heller kjøpe deg en Apple TV, eller enda bedre: Koble din PC eller Mac direkte til TV-en.

Alle våre TV-tester finner du her