Smart triks når du prøvemaler

Trikset som redder veggen.

Henger du opp et stort ark eller en kartong på veggen som skal males slipper du skille v/prøvemalingsfeltene når du har valgt farge. Foto: IFI.NO
Henger du opp et stort ark eller en kartong på veggen som skal males slipper du skille v/prøvemalingsfeltene når du har valgt farge. Foto: IFI.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av oss har lært: Den lille firkantete fargeprøven som ser grå ut i butikken blir lyserosa eller kvalmt grønn når den kommer opp på veggen, i stort format. Det lønner seg ofte å prøvemale et parti på veggen, slik at du virkelig får inntrykk av hvordan fargen vil se ut.

Langt til malingsbutikken? Flügger sender deg malingsprøvene i posten

Problemet er bare at dersom du vurderer knallfarger, eller farger som avviker veldig i styrke fra den du har fra før eller den du ender opp med, kan risikere å få skjemmende skiller på veggen. I verste fall må du male et ekstra strøk for å skjule skillet på stedet der du lekte med tanken på knalloransje før du endte opp på den klassiske, nøytrale S1002N.


Løsningen er like enkel som den er enkel å glemme: Mal på et stort ark; eller et stykke kartong, som du fester på veggen.

Ikke riv den med med en gang

Fargen vil oppleves forskjellig i ulikt lys, så ønsker du å være sikker på at du har valgt riktig farge, er det smart å se hvordan fargen ser ut både i dagslys og når mørket faller på, og du tenner lyset inne.

Arbeidslampene mange bruker når de pusser opp er sjelden en god indikator på hvordan fargen vil se ut til slutt, fordi disse gjerne har en helt annen fargetemperatur enn dine ordinære lamper.

De som går ekstra grundig til verks prøvemaler gjerne på flere av rommets vegger, slik at de får ordentlig inntrykk av hvordan fargen vil se ut i forhold belysningen. Men velger du å male på kartong som du taper fast til veggen, kan du enkelt flytte på denne for å se hvordan fargen vil se ut i ulikt lys - i stedet for å male flere ganger.

(Du kan også rulle sammen og ta med deg til butikken for å se hvordan fargen vil se ut ved siden av sofaen du ønsker deg.)

Alt om oppussing på DinSide bolig

Slik oversetter du farge til malingskoder

Fargen oppleves forskjellig i forhold til hvordan lyset treffer, derfor kan det lønne seg å sjekke på flere vegger.  Foto: DinSide
Fargen oppleves forskjellig i forhold til hvordan lyset treffer, derfor kan det lønne seg å sjekke på flere vegger. Foto: DinSide Vis mer


Er du en av dem som får total beslutningsvegring når du står foran alle fargeprøvene i butikken, men heller får fargeinspirasjon når du roter rundt i skittentøyskurven, handler mat - eller ser en fin blomst i en butikk?

Denne smarte dingsen fra NCS finner fargekoden for deg. Synes du det blir litt heftig å investere i en slik, kan du se om det er mulig å ta med fargeinspirasjonen til malingsbutikken, så kanskje de kan hjelpe deg? Les mer og se video.

Kilde: Ifi.no, Jernia, Jotun, DinSide, Nordsjö

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!