Med en liten vakuumpistol og tilhørende poser holder restematen opptil fem ganger lenger i kjøleskapet.  Foto: Per Ervland
Med en liten vakuumpistol og tilhørende poser holder restematen opptil fem ganger lenger i kjøleskapet. Foto: Per Ervland Vis mer

Smart til matrestene

Vakumpakker du maten holder den mye lenger. Og det beste av alt: Du trenger ikke dyrt og fancy utstyr.

Publisert
Sist oppdatert

Hva gjør du med restene når du har laget middag? For mange står valget mellom å spise det samme til middag flere dager på rad, eller å måtte kaste restene.

Vi har tidligere skrevet om hvordan hvitevareprodusentene vil bidra til å redusere matsvinn. Nye kjøleskap har flere temperatursoner og det aller siste kjøleskapet fra Siemens har en egen vakuumskuff. For fjerner du oksygen, holder maten opp til fem ganger så lenge.

Men det er jo ikke alltid man skal kjøpe nytt kjøleskap, og heldigvis finnes det rimeligere alternativer. I videoen under kan du se Hege Vevle fra Hjemmekokklauget vise hva hun gjør med matrestene sine slik at de skal holde lengst mulig.

 


Kan alt vakuumeres?

Hege Vevle i Hjemmekokklauget bruker vakuumpistolen for at råvarene skal holde seg ferske. Foto: Per Ervland
Hege Vevle i Hjemmekokklauget bruker vakuumpistolen for at råvarene skal holde seg ferske. Foto: Per Ervland Vis mer


Det meste kan vakuumeres, men det er viktig at du vakuumerer fast og "tørr" mat. Prøver du å vakuumere sauser, vann, dressinger et cetera, vil dette kunne suges ut av ventilen sammen med luften, og du risikerer å ødelegge vakuumpistolen.

Er matvarene i litt saus eller marinade bør du la de renne av seg, eventuelt tørke av med godt tørkepapir før du vakuumerer det.

– Det er også viktig at du passer på at både mat og hender er rent før du har det oppi posen, sier Vevle.

Vakuum i alle prisklasser

I videoen over viser Vevle en OBH Nordica Handy vakuumpakker, som koster fra 400 kroner. Pakker med vakuumposer med ventil som passer til vakuumpistolen koster fra 150 kroner for 12 små poser. Posene kan vaskes i maskin og brukes flere ganger.

Det finnes selvsagt flere ulike vakuumeringsmaskiner på markedet, men prisen er normalt langt høyere.

Mange selges i forbindelse med sous-vide, og vi har blant annet testet SVS vakuum i forbindelse med vår test av Sous-vide Supreme.

Hvitevareprodusenten Electrolux har lansert en egen vakuumeringsmaskin for innebygging i skuff, som også skal kunne vakuumere væske, basert på proffmodell. Dessverre må også prisen sies å være proff. Den er på rundt 32.000 kroner for vakuummaskinen, noe som gjør den lite aktuell til privat bruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer