Smart skjærebrett

Når du er lei av å snitte mer enn grønnsaker.

Pego skjæresystem har knotter som holder grønnsakene på plass for deg, så slipper du å kutte deg i fingeren. (Vi vil imidlertid anbefale at du vasker gulroten før du kutter den opp.) Foto: Rowan Williams
Pego skjæresystem har knotter som holder grønnsakene på plass for deg, så slipper du å kutte deg i fingeren. (Vi vil imidlertid anbefale at du vasker gulroten før du kutter den opp.) Foto: Rowan WilliamsVis mer

Det gjør vondt å skjære seg i fingeren. Det gjør vondt å skjære av en flik av fingertuppen. Det gjør ekstra vondt om dette skjer når du hakker chili.

LES OGSÅ:

Ja, vi snakker dessverre av erfaring, og selv om denne erfaringen ikke har gjort oss rikere, har vi blitt mer observant på smarte produkter som skal gjøre oppkutting og skjæring av grønnsaker litt tryggere og mere fingertuppvennlig.

Les også: Slik blir billigknivene like bra som proffenes

Mer enn bare en fjøl

Det er her Pego kommer inn. Skjærebrettet som skal gjøre arbeid med den store kniven litt tryggere for kjøkkenkløner, -klumser eller bare deg som er litt distré.

Pego skjærebrett er et skjærebrettsystem som kort fortalt skal holde maten fast for deg, slik at du slipper å ha sarte fingertupper i nærheten av kniven. Systemet består av perforerte fjøler, som du kan plugge knottene ned i, rundt maten du ønsker å holde på plass.

Se bare her:

Med knottene slipper du nærkontakt med finger og kniv. Foto: Rowan Williams
Du kan oppbevare kniven i siden av systemet. Foto: Rowan Williams
Flere brett i flere farger, til kjøtt, fisk og grønnsaker. Foto: Rowan Williams
Knottene plugges enkelt ned i brettet. Foto: Rowan Williams
De kan også brukes til å holde maten på plass når du smører - skulle du trenge hjelp til det. Foto: Rowan Williams
Foto: Rowan Williams
Pego skjæresystem har knotter som holder grønnsakene på plass for deg, så slipper du å kutte deg i fingeren. (Vi vil imidlertid anbefale at du vasker gulroten før du kutter den opp.) Foto: Rowan Williams

Røde eller brune flekker på skjærebrettet? Slik blir du kvitt dem

Det følger med tre ulike brett, om du skal kutte salat etter kjøtt, for eksempel, og ikke har lyst til å avbryte matlagingen med oppvask. Under selve de perforerte skjærebrettene finnes et oppsamlingsbrett, og helt nederst - en vekt. Smart design gjør at du ikke sliter på vektfjærene når du skjærer - du må fjerne alle brett for å kunne bruke vekten.

Det følger også med en kniv, som du oppbevarer inne i basen av skjæresystemet.

Det er ikke så dumt, for mange sløver knivene ved å oppbevare dem helt feil.

Universell design

Som mange andre smarte kjøkkenprodukter er Pego i utgangspunktet utviklet med tanke på personer med ulike former for funksjonshemminger, for eksempel bevegelseshemminger eller svaksynthet. Det betyr ikke at mange andre kan ha glede av det. Kanskje ikke minst barn.

I videoen under kan du se designer Rowan Williams fortelle mer, og demonstrere hvordan det virker.

Pego ble vist frem første gang under en designmesse i London i begynnelsen av juli i år. Enn så lenge er Pego på prototypestadiet, men designeren har tatt ut patent på produktet. Oppmerksomheten produktet fikk tyder på at det ikke vil være lenge før det kommer i produksjon.

Les også: Antibakterielle fjøler funker ikke