Smart såpedispenser til kjøkkenet

Bakteriehysteriet kan gå for langt. Vi falt likevel for denne smarte såpedispenseren.

Hygienisk: Automatisk såpedispenser til skitne matlagingshender.  Foto: Per Ervland
Hygienisk: Automatisk såpedispenser til skitne matlagingshender. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, denne journalisten er ikke tilhenger av daglige doser antibac, for ikke å snakke om hygienemassehysteriet som oppsto da svineinfluensaen truet med å herje landet. God kjøkkenhygiene, derimot, er viktig.

På kjøkkenet mitt er det to steder jeg tenker at det bor litt ekstra bakterier. Selv om jeg prøver å ta det unna innimellom, er det lett å glemme: Kranen på vasken og såpedispenseren. For når hendene skal vaskes, tar vi på kran og såpe, og her er det rom for at smitte kan boltre seg.

Les også: Hvor ofte må du skifte håndkledet?

Nå er det kanskje min feil at kranen blir ekkel (eller ok, de forrige eierne som pusset opp kjøkkenet og valgte en kran med liten hendel). For kjøkkenkraner finnes med store hendler som gjør at det er lett å skru på vannet med håndbaken, slik at eventuelle matrester ikke blir sittende fast. Såpedispensere er det ofte litt verre med - med mindre du har investert i en litt tung og stødig en. For det å bruke håndbaken på såpedispenseren, fører stort sett til at den velter.

Oppvaskfellen nesten alle går i: Pass på når du vasker blomstervaser

Berøringsfri såpedispenser

På baksiden er en av- og påknapp som lar deg styre hvor mye batteritid du bruker.  Foto: Per Ervland
På baksiden er en av- og påknapp som lar deg styre hvor mye batteritid du bruker. Foto: Per Ervland Vis mer


Med den nye dispenseren Dettol No-Touch, slipper du dette problemet. Akkurat som håndfrie løsninger etter hvert har kommet på en rekke offentlige toaletter, har den en batteridrevet sensor som avgir en dose såpe når du holder hånden foran. Til dette trenger du 4 AA-batterier.

Nå har ikke vi sjekket hvor lenge disse varer, men vi antar dette vil variere. For de trenger ikke stå på hele tiden. På baksiden av dispenseren er en av- og påknapp, der du kan velge når den skal være aktiv. For eksempel når du håndterer matvarer som bør vaskes av hendene med én gang, som svinekjøtt eller kyllingkjøtt.

Såpen som følger med fås i tre forskjellige varianter; agurk, grapefrukt og grønn te. Den er dermatologisk testet og fri for parabener. Den oppleves imidlertid som relativt sterkt parfymert, og det kommer rikelig av den hver gang.

Apotek og butikk

Her i DinSides redaksjon har reaksjonene vært delte: Noen synes det kan bli litt vel mye bakteriehysteri, mens andre mener dette ville være en fin løsning på toalettet, for barn som kommer inn fra sandkasse og hage, med møkkete barnehender. Alternativet er her uansett, for dem som er interessert.

Pris: 109 kroner for startpakke (dispenser + refill) og 39,50 for refill.

Dettol-dispenseren selges i apotek, og vil også bli tilgjengelig i dagligvarebutikker fra mai i år.

Fakta om håndhygiene:

  • Det krever minst et halvt minutts grundig håndvask for å bli kvitt skadelige bakterier som andre har etterlatt.
  • Rask håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 prosent av bakteriene
  • Etter vanlig håndvask sitter ofte bakterier igjen på hendene, spesielt på fingertuppene, mellom fingrene, på tomlene og håndbaken
  • Bakterier trives i hjemmet og andre innendørsmiljøer og er kilde til overførsel av smitte via hendene.
  • Bakterier kan overleve på dørhåndtak, benkeflater, mynter og annet i opp til et halvt år.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer