Smart og usynlig oppheng som ikke ødelegger veggen

Slik kan du ommøblere i hjemmegalleriet, hver dag.

Deco Rail er metallisten du ser her bak taklisten. Du fester den først til veggen, og så kan du tre inn på vaiere som du så kan henge bilder i.  Foto: Deco Systems / Ifi.no
Deco Rail er metallisten du ser her bak taklisten. Du fester den først til veggen, og så kan du tre inn på vaiere som du så kan henge bilder i. Foto: Deco Systems / Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange grunner til at du ikke ønsker å bore i veggen for å henge opp bilder. Uansett hvilken grunn eller unnskyldning du har, bør du sjekke ut Deco Rail.

Deco Rail minner litt om fordums bildelister, slike som gjerne brukes på gallerier og museer: Lister høyt under taket, som man kan henge bilder ned fra, gjerne i tynt fiskesnøre. Det er enkelt å bytte om på bilder fra utstilling til utstilling - og du slipper å dekke over skjemmende hull i veggen når du tar bildene ned, eller flytter på dem.

Deco Rail-systemet gjør omtrent det samme, men du unngår å ha to sett lister oppunder taket. Det er et opphengingssystem som skjules bak selve taklisten. Du ser altså ikke at det er der, med mindre det er i bruk.

Oppussingsferdighetene er på vei ut: Se hva du burde klare å fikse selv

Slik virker det:

Bilder på veggen gir hjemmet karakter. Foto: Per Ervland
Bilder på veggen gir hjemmet karakter. Foto: Per Ervland Vis mer


Først monterer du skinnen til veggen, deretter fester du den taklisten du ønsker over. Taklisten bør bygge cirka 50 millimeter ned fra taket for å dekke opphenget helt, dette bør du dobbeltsjekke med din forhandler.

Vaierne klikkes inn, og kan flyttes bortover veggen etter behov. Du kan også heve og senke krokene, og variere lengden på vaierne etter behov (men har du først kuttet dem av, må du kjøpe nye om du ønsker å øke lengden igjen).

Det finnes flere typer kroker og oppheng, tilpasset ulike størrelser og ikke minst vekt på det du ønsker å henge opp.

Mer orden i heimen: Fjerner kabelrot

Skinnen koster cirka 130 kroner for to meter, en pakke med ti vaiere koster 120 kroner, og de ulike krokene til oppheng koster fra 120 til rundt 300 kroner per stykk. Må du kjøpe nytt listverk koster dette fra 30 kroner per meter for de aller enkleste til 700 kroner for de mest forseggjorte listene.

I videoen under viser produsenten hvordan du monterer systemet:


DecoRail føres av Deco Systems i Norge, og er tilpasset deres Deco listverk.

Slik kunstneren ser det: Nesten alle henger bildene for høyt

Kongen av oppheng

På tide å pensjonere drillen? Nå finnes det tape som kan holde flere titalls kilo med bare én meter. Foto: Tesa
På tide å pensjonere drillen? Nå finnes det tape som kan holde flere titalls kilo med bare én meter. Foto: Tesa Vis mer


Er det ikke streng leiekontrakt eller tyve tommeltotter som hindrer deg i å bore, er det både rimeligere og enklere å henge opp et bilde eller to direkte på veggen, enn å bytte ut alt listverket i taket. Men mange vegrer, grunnet manglende gjør det selv-ferdigheter.

Heldigvis er hjelpen nær, og med disse smarte guidene, blir du fort kongen av oppheng:

Skal du bore er det viktig å velge riktig bor til riktig underlag. Underlaget, det vil si hva veggen er laget av, er også avgjørende når du skal velge oppheng. Du bør også sjekke den store pluggoversikten for å sikre at opphenget sitter godt fast, og ikke detter ut av veggen.

Valg av boremaskin er også viktig: Tykke vegger i betong trenger den ekstra kraften du får med en borhammer, mens du kommer langt med en slagdrill eller en vanlig drill om du bare skal bore i en lettvegg.

Hvor mange driller trenger du? DinSides handymann klarer seg ikke uten minst fem (men har nok minst det dobbelte).

Det er imidlertid ikke sikkert du bore i veggen. Det finnes en rekke forskjellige ekstra sterke dobbeltsidige limbånd, som lar deg rett og slett tape bildene opp på veggen. Dette er ikke minst verdt å sjekke ut om du skal henge noe opp på baderommet, der hull i veggen ikke bare er skjemmende, men også kan koste deg dyrt. Det finnes varianter fra flere leverandører, blant annet fra Tesa og fra 3M, produsenten av det originale limbåndet.

Syv tips når du skal henge opp bilder:

Ikke noe å ha på veggen? Her er det hengt opp tomme rammer, samt jukset litt med farget washi-tape.  Foto: Ifi.no
Ikke noe å ha på veggen? Her er det hengt opp tomme rammer, samt jukset litt med farget washi-tape. Foto: Ifi.no Vis mer


Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi.no) har følgende tips til deg som skal henge opp bilder:

  • Ikke heng bildene for høyt på veggen, gå ut fra øyehøyde slik at blikket treffer omtrent i bildets sentrum.
  • Har du mange bilder som skal henges opp, velg gjerne ensfargede vegger, mønstrete tapeter er mer krevende her.
  • Det kan være en fordel å gruppere bilder som har noe felles, det kan være størrelsen på bildene, felles fargeskala, eller samme tema i motivet.
  • Billedopphenget skal balansere, bildene bør veie omtrent like mye på hver side av et tenkt midtpunkt. Tung i denne sammenheng betyr, mørk og stor, lett betyr lyst motiv og lite format. Poenget er å skape harmoni.
  • Sett bildene tett sammen, ikke la avstanden mellom bildene bli for store. La det være luft og bare vegger innimellom.
  • Om du henger bildene over hverandre, heng gjerne de største og de tyngste motivene nederst.
  • La bilder i grupper rette seg etter faste linjer, som rett underkant, rett overkant, rette kanter rundt en komposisjon med mange bilder, eller en rett linje gjennom motivene i bildene.
Les mer på Ifi.no: Kunsten å henge opp bilder

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!