Smart når du har knust serviset

Tåler til og med vaskemaskin!

Kjedelig, men det er ikke sikkert du må kaste den. Foto: Privat
Kjedelig, men det er ikke sikkert du må kaste den. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det ikke typisk? Det er ikke det masseproduserte glasset som går i gulvet i julen. Det er arvegodset som har gått ut av produksjon, og ikke kan erstattes, som går i gulvet.

Heldigvis kan det meste repareres.

Klønete? Servise fra Royal Copenhagen, barneservise fra Villeroy og Boch og odysséglassene fra Hadeland har knusegaranti.

Fiks på én-to-tre

Tallerkenen på bildet over var en del av et sett på seks keramikkfat. De var av ukjent herkomst, men med stor affeksjonsverdi. Flaks var det likevel at da tallerkenen først bestemte seg for å sprekke, så sprakk den i to, og ikke tusen biter.

Vi valgte Loctite Precision hurtigtørkende superlim, som lover å lime det meste, og som en ekstra bonus: det skal også tåle oppvaskmaskin. Vi har testet på ødelagt arvegods, og Loctite superlim leverer varene:

Tallerkenen må være tørr og ren før du limer. Foto: Privat
Påfør et tynt lag superlim ... Foto: Privat
Klem sammen delene ... og få minutter senere er tallerkenen ferdigtørket og klar til bruk. Foto: Privat


Vi ser jo at tallerkenen er limt, men det er en del av sjarmen. Og limet holder foreløpig det det lover: Tallerkenen har overlevd en rekke runder i oppvaskmaskinen.

Hvilket lim skal du bruke hvor - og når? Sjekk vår lim for dummies-guide

Kjøp brukt

Tips: Legg brikker - eller kaffefilter mellom gamle tallerkner for å beskytte dem. Foto: Elisabeth Dalseg
Tips: Legg brikker - eller kaffefilter mellom gamle tallerkner for å beskytte dem. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Har det gått i tusen knas, bokstavelig talt, er det også mulig å kjøpe brukt. Trinn én er selvfølgelig å sjekke med fabrikken (dersom den fortsatt eksisterer) om de kan hjelpe med å skaffe utgåtte servis eller glass.

Det kan også være smart å sjekke lokale loppemarkeder, sette inn etterlysninger i lokalavisen, på finn.no, i ukeblader som Allers, Norsk Ukeblad, Hjemmet, Familien - og lete i alle bruktbutikker.

Skulle alt dette svikte er vi så heldig at verdens største bruktbutikk er bare noen tastetrykk unna. Et kjapt google-søk på «discontinued china» - porselensservise som ikke lenger er i produksjon - ga rundt 105.000 treff. Noen av disse har også sølvtøy og glass-serier, andre må du søke etter mer spesifikt.

På enkelte av nettstedene kan du registrere deg med hvilket servise du har eller ønsker deler fra, slik at du få beskjed når nye (brukte) deler av ditt servise, bestikk (sølv og stål) eller din glass-serie legges ut for salg.

Gode ord å kunne når du skal søke på utenlandske nettsteder:
discontinued = ikke lenger i produksjon
fine china, china = fin porselen
porcelain = porselen
stoneware = steingods
pottery, earthenware = keramikk
glassware = glass
cutlery= bestikk
sterling = (ekte) sølv
stainless steel = rustfritt stål
crystal= krystall

Vi har fått anbefalt det britiske nettstedet China search, vet du om noen flere kan du tipse oss i debatten under, eller send oss en mail.

Tips: Pass på at du handler med kredittkort, og ikke vanlig bankkort, ettersom kredittkortselskapene har ansvar for å godkjenne hvem du får betale til. Skulle det skje en feil, eller hvis du skulle bli lurt, vil det være kredittkortselskapets ansvar.

Flere tips til trygg netthandel finner du her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!