Smart mineral tørker all oppvask i maskinen - også plast

Vi lot oss imponere av Zeolite-teknologien til Siemens.

De små kulene i glasset til venstre skal sørge for at all oppvasken tørker - også plasten.  Foto: Per Ervland/Elisabeth Dalseg
De små kulene i glasset til venstre skal sørge for at all oppvasken tørker - også plasten. Foto: Per Ervland/Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(IFA 2012): Oppvaskmaskinen er nok på topp tre av de hvitevarene vi setter pris på, sammen med vaskemaskinen og støvsugeren. Grunnen? Den gjør jobben vi hater. Men at noe er bra, utelukker ikke at det kan bli bedre.

Tips: Lei av ren, men hvitflekkete oppvask? Slik får du skinnende rene glass.

En av de tingene som definitivt kan bli bedre er tørkefunksjonen i oppvaskmaskiner. For selv om glass og metall blir skinnende rent og tørt, samler det seg store mengder med vanndråper på ting i plast og silikon, som du blant annet kan se på bildet over.

Dette slipper du med Siemens nye oppvaskmaskiner. Her blir også plasten knusktørr.

Slik virker det

Zeolite-tørkingen til Siemens er basert på det naturlige materialet Zeolite, som omdanner fuktigheten som er igjen fra vasken i oppvaskmaskinen til varme. Denne varmen bidrar igjen til å tørke oppvasken helt tørr. Mineralet er formet som små kuler som trekker til seg fuktighet fra luften i maskinen.

I videosnutten under kan du se hvordan Zeolite-kulene reagerer med vann; her i direkte form.


Dette tar naturligvis langt mer tid enn oppvaskmaskiners ordinære tørkeprogram, men det bruker mindre energi. For i motsetning til ordinære tørkefunksjoner som varmer opp elektrisk, er det her Zeolite-reaksjonen med vann som produserer varmen.

Per i dag er det fem modeller på markedet med Zeolite-tørking, priset fra cirka 5,5 til 11.000 kroner.

Også Gorenje hadde en variant av god tørketeknikk, men de gikk ikke så langt at de lovet knusktørre plastprodukter. Men kjenner vi bransjen rett, er det nok ikke lenge til flere konkurrenter følger etter.

Vet du om noen oppvaskmaskiner som tørker alt som ikke er nevnt her, del med andre lesere i debatten, eller send oss en epost.

Her kan du se tørkeprosessen i maskin med spesialfronter for messens skyld: Til venstre har tørkeprogrammet på 30 min akkurat startet, til høyre er det akkurat ferdig.  Foto: Elisabeth Dalseg
Her kan du se tørkeprosessen i maskin med spesialfronter for messens skyld: Til venstre har tørkeprogrammet på 30 min akkurat startet, til høyre er det akkurat ferdig. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Flere nyheter fra årets IFA-messe finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer