Smart med drill

Hull og skruer er ikke alt. En ordentlig drill kan gjøre mye mer. Pusse sko for eksempel?

Publisert
Sist oppdatert

Tilbake i tidlig drill-alder på begynnelsen av 70-tallet var en drill noe annet enn i dag. For det første var den dyr, den kostet gjerne bortimot et par tusen kroner, men kvaliteten var høy hvis man valgte tysk. Vi kjøpte vårt første eksemplar av en AEG midt på 70-tallet, og byttet den ut med en mer avansert med hastighetsregulering på slutten av samme tiår. Og den fungerer like bra den dag i dag, 30 år senere.

To billige driller: Hvilken bør du velge?

Den gangen var det ikke snakk om batteridrift eller endring av rotasjonsretningen. Det var 2 mekaniske utvekslinger, trinnløs motorregulering, pluss slagmodus for boring i mur.

Men det som var stas var at det fantes mye forskjellig tilleggsutstyr til å montere på drillen. Den fungerte med andre ord som motor for forskjellige typer sager etc. Vi hadde både bordsag og stikksag-forsats, pluss bordstativ, bordfeste, bøyelig aksel med slipe, frese og poleringsutstyr.

I dag er det slutt på forsatser, prisene har blitt så lave at det ikke er noe marked for slikt. Men det finnes fremdeles en del annet utstyr som drives av drillen. Her har vi samlet noe, pluss et smart tips til slutt.

43 millimeter hals er standardfeste
43 millimeter hals er standardfeste Vis mer


OBS: Dette gjelder for driller som har 43mm hals. De aller fleste batteridriller har ikke dette og kan ikke brukes. Batteridriller har også for lav rotasjonshastighet til en del av oppgavene nevnt her.

Les også: Denne drillen bør du holde deg unna

Bordstativ for drill
Bordstativ for drill Vis mer


Bordstativ

Skal du bore hull som er vinkelrett på materialet er det ingen ting som slår et bordstativ. Det blir mer nøyaktig, du har bedre oversikt over hvor boret treffer, kan kontrollere presset bedre - i det hele tatt.

Spesielt når du skal bore i små gjenstander er det gunstig, naturligvis sammen med en bor-stikke. Dette er en skrustikke som er flat på undersiden, spesielt konstruert for å festes på et borstativ.

Du kan også til en viss grad bruke drillen i stativet som fres, hvis det ikke er oppgaver som krever stor presisjon. Men til å fjerne skarpe kanter og runde av hjørner etc. går det greit.

Her runder vi av en skarp kant
Her runder vi av en skarp kant Vis mer


Bordfeste

Et bordfeste gjør at drillen kan brukes til mange andre oppgaver. Da snakker vi først og fremst om sliping og polering.

Bordfeste, velbrukt
Bordfeste, velbrukt Vis mer


Du får mange forskjellige typer slipeskiver til å feste i drillen, i varierende grovhet. Til mer avansert sliping trenger du en egen maskin med anlegg og gnistbeskyttelser osv., men til enklere jobber fungerer dette.

Slipeskive
Slipeskive Vis mer


Polérskive
Polérskive Vis mer


Skal du sørge for at noe er skikkelig blankpusset er det mye morsommere å bruke drillen enn å stå og gnikke og gni. Til og med pub-til-pub skoene kan få seg en omgang her, så de skinner mer enn da de var nye. (Den beste skopuss vi noen gang har fått var hos en eldre afro-amerikansk herre i en pusse-sjappe i San Fransisco i '82. Han avsluttet en grundig behandling med en omgang med lammeullsskive på drill - og våre slitne sko så ut som splitter nye lakksko!)

Fiberskive får med seg det den skal
Fiberskive får med seg det den skal Vis mer


Skal du fjerne maling uten å slipe i selve materialet er fiberskiver tingen. De får med seg alt av maling og underlag på metall og treverk, og etterlater seg minimalt med slipespor i materialet.

Fastbrente matrester i gjenglemte gryter og kjeler lar seg også fjerne med slike skiver. De etterlater seg en slags grov stålull-effekt, og en omgang eller to for hånd med fin og ultrafin stålull avslutter prosessen. Her snakker vi selvfølgelig om kokekar uten noen form for innvendig belegg...

Les også: Disse fem verktøyene bør du ha

Platenibbler

Skal du kutte i tynne metallplater er en nibbler tingen. Den bøyer ikke materialet rundt kuttet og slår av en liten halvmåne både på vei opp og ned. Den er langt lettere å manøvrere enn platesaks eller stikksag, spesielt til der du ikke skal ha rette linjer.

nibbler for klipping i plater, nærbilde av kjeften til venstre.
nibbler for klipping i plater, nærbilde av kjeften til venstre. Vis mer


Lei av å sveive

Du skifter hjul på bilen selv, ikke sant? Det finnes rimelige muttertrekkere som tar seg av hjulmutterne, men for å jekke bilen opp og ned er det sveiva som gjelder.

Men mange jekker har et øye som du trer i en krok på enden av sveiva. Har du en kraftig drill setter du bare en kraftig krok i denne. Da er det bare å trykke inn knappen og se at bilen hever seg, uten anstrengelser...

Jekk med krok i drillen
Jekk med krok i drillen Vis mer


Hvor man får kjøpt de omtalte enhetene? Jernvarehandelen, byggevarehus, Biltema, Clas Ohlson, velassorterte verktøybutikker.

Har du flere gode tips? Del dem med oss i forumet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer