Smart makrontriks

La makronene tørke på en åpen ovnsdør, er tipset fra Ida Gran-Jansen.

<b>BAKEDRONNING:</b> Ida Gran-Jansen vant den første runden av <i>Hele Norge Baker</i>, er kåret til Norges beste bakeblogger, og er nå aktuell med ny kokebok, og sitt eget bakeprogram på TV 3; <i>Idas fristelser </i>. Foto: MTG TV
BAKEDRONNING: Ida Gran-Jansen vant den første runden av Hele Norge Baker, er kåret til Norges beste bakeblogger, og er nå aktuell med ny kokebok, og sitt eget bakeprogram på TV 3; Idas fristelser . Foto: MTG TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske makroner. Deilige små munnfuller som smelter på tungen. Uimotståelig søte bakverk når du får det til, men det er lett å bomme.

- Det er veldig viktig å la makronene tørke skikkelig, sier Ida Gran-Jansen til Dinside.

Det gjør hun for å få den glatte fine overflaten, og unngå at de sprekker under steking. Det er vanlig å la makronene tørke på benken i minst en halvtime, gjerne en time, før man setter dem i ovnen.

Vi elsker utstyret som får oss til å fremstå som bedre enn det vi er: Test av makronmatte

Kutt tørketiden

ÅPEN DØR: Nei, det er ingen tabbe, Ida Gran-Jansen speeder opp tørkeprosessen av makronene ved å sette dem på åpen ovnsdør mens stekeovnen står på. Foto: MTG TV
ÅPEN DØR: Nei, det er ingen tabbe, Ida Gran-Jansen speeder opp tørkeprosessen av makronene ved å sette dem på åpen ovnsdør mens stekeovnen står på. Foto: MTG TV Vis mer


Hviletid, enten det er tørke- eller hevetid, er en årsak til at mange utsetter eller dropper baking, eller ender opp med å bake noe litt annet enn det de hadde tenkt.

Da kan Gran-Jansens tips komme godt med.

- Jeg skrur ovnen på 100 grader, og lar brettet stå på ovnsdøren og tørke, så går denne prosessen mye fortere.

Et annet tips, om det ikke passer å la ovnsdøren stå åpen, er å bruke hårføner.

Se alle de andre smarte tingene du kan gjøre med hårfønere.

For komplisert? Vi har testet Møllerens franske makronmiks

Smarte tips når du skal bake makroner

Det finnes en rekke ulike oppskrifter og metoder. Her er et par knep vi har plukket med oss på veien:

 • Lager du makroner på "gamlemåten", for hånd: ikke vær redd for å slå ut luften av eggehvitene. Det skal du. Slå alt du kan. Noen sier 50 slag. Noen hundre. Vi sier slå til deigen er så myk og blank at når du slipper litt røre fra en skje ned i bakebollen vil det raskt bli absorbert av resten av deigen.
 • Bruk gamle egg: Knekk gjerne eggene et døgn før du skal bruke dem, daggamle eggehviter gir best resultat.
 • Har du riktig mandelmel? Sjekk at det er beregnet på å bake makroner. Det skal ikke være fettredusert, og være helt finmalt. Du får også penest resultat om mandlene er skåldet.
 • Vær forsiktig når du maler mandlene: Maler du mandlene selv, bruk helst en egen mandelkvern, eller en manuell kvern. For akkurat som når du maler ulike type nøtter er det ikke mye kverning som skal til før fettet skilles ut. Dette er perfekt om du skal lage peanøttsmør eller hjemmelaget nugatti, men ødelegger makronene.
 • Tilpass det tørre etter hvitene. Det er stor forskjell på egg. Noen oppskrifter bruker vekt og forholdstall, mens andre har antall hviter. Blir røren litt for fast, tilsett litt mer eggehvite til du får ønsket konsistens.
 • Har du pisket nok? Bruk en sleiv og la noe av røren renne ned i et sløyfemønster. Det skal skli utover. Blir det sittende, rør litt til, eller tilsett noe mer eggehvite.
 • Rull ned sprøyteposen. Sprøyteposer er praktisk, men det blir lett litt klin. For å unngå at du får makronmasse eller -fyll over hele deg, rull eller brett ned sidene på posen. Da er det lett å få massen helt ut i tuppen, og du får en klissefri pose å arbeide med.
 • Bruk sirkelbevegelser når du sprøyter ut makronmassen. Slik unngår du stort sett at det danner seg en liten tupp på toppen av makronen, om massen er litt for fast og ikke siger nok utover
 • Blir du ikke kvitt toppen på makronene til tross for alt dette? Litt vann på fingeren er trikset, dypp fingeren i vann, og dytt toppen ned. Du bør ikke vente for mange minutter med dette, før makronene begynner å tørke på toppen.
 • Slå dem! Makronene skal renne utover og ha en glatt overflate, og heve fra undersiden. Det er det som gir dem den klassiske formen. Det er derfor vi lar dem hvile (vi anbefaler cirka en halvtime). Dette er imidlertid ikke alltid nok. Et triks er å banke stekeplaten i kjøkkenbenken et par ganger - alternativt kan du slå i bunnen av platen et par ganger.
 • La de tørke Makronene skal stå og tørke litt. La dem stå i en halvtime-time på benken, om du ikke følger Gran-Jansens tips, eller bruker hårføner.
 • Sett døren på gløtt Vi pleier å sette ovnen på 180 grader, og stikke en sleiv i døren, slik at den står på gløtt, når vi steker. Vi varmer opp ovnen på nytt til 180 grader før hvert brett.
 • Dobbelt brett Har du ikke makronmatte? Sett to brett oppå hverandre, eventuelt bruk flere ark med bakepapir. Har du et flergangsbakepapir i silikon kan du også bruke det under det vanlige bakepapiret. Dette skal forhindre at makronene sprekker.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!