<b>LEI AV UTEDO?</b> Du kan få det som hjemme på hytta, selv uten offentlig tilknytning. Foto: colourbox.com
LEI AV UTEDO? Du kan få det som hjemme på hytta, selv uten offentlig tilknytning. Foto: colourbox.com Vis mer

Smart løsning når du er lei utedoen

Det finnes en utvei, selv uten offentlig tilknytning.

Publisert
Sist oppdatert

– Nå bygger folk store, fine hytter og ønsker alle fasiliteter, også selv om det ikke er gravd for ledninger, sier Håvard Veddegjerde i Jets.

De har kommet med en løsning som gjør at du ikke trenger offentlig tilknytning for å nyte godt av samme sanitærkomfort som hjemme.

Om du har innlagt venn eller om du bærer vann i bøtter, er det samme: Du kan likevel få et komplett sanitæranlegg på hytta.

Jets og selskapet Ecomotive har sammen med Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (UMB) utviklet en komplett sanitærløsning for hytta, som omfatter vannspylt vakuumtoalett med egen svartvannstank, og separat renseanlegg for hyttas øvrige vannutslipp i et gråvannsrenseanlegg - som renser gråvannet og slipper det ut i naturen igjen.

Hvilken toalettløsning skal du velge på hytta? Utedo, biotoalett, forbrenningstoalett eller vannklosett? Les mer om de ulike løsningene i denne artikkelen.

90 prosent mindre vann

Jets er spesialister innen vakuumtoaletter, så toalettet i denne løsningen er selvsagt et vakuumtoalett, med vannspyling. Fordelen med dette er at du slipper all lukt, det kan stå inne i hytta, og med et kombinert vakuum- og vanntoalett så er vannforbruket mye lavere enn på et standard vannklosett.

Håvard Veddegjerde i Jets.
Håvard Veddegjerde i Jets. Vis mer


Ifølge Håvard Veddegjerde i Jets bruker et slikt toalett 90 prosent mindre vann enn et ordinært vannklosett.

Du trenger heller ikke innlagt vann for å drifte en slik løsning.

– Du kan bruke trykkvann eller bærer inn fra brønn og koble til en tank. En 25-liters kanne holder til nesten 50 toalettbesøk, sier Veddegjerde til DinSide.

Med lavere vannforbruk følger også mindre mengder svartvann. Alt avfall og vann fra toalettet er svartvann, og dette samles i en tett tank som må tømmes. Med en 3.000-liters tank, holder det å tømme svartvannstanken hvert 2. eller 3. år, dersom hytta stort sett benyttes av tre-fire personer.

Utfordringen med denne løsningen er imidlertid å få kommunen med på notene.

– Kommunene vil gjerne ha hyeeierne til kommunen, men de vil gjerne la være å bygge ut renseanlegg for å ta unna behovet, sier Veddegjerde.

Slik ser løsningen ut, med renseanlegg for gråvann, vakuumtoalett og svartvannstank.
Slik ser løsningen ut, med renseanlegg for gråvann, vakuumtoalett og svartvannstank. Vis mer


Svartvann og gråvann separeres

I denne løsningen fra Jets, Ecomotive og UMB, skilles gråvannet og svartvannet. Gråvannet kan renses og tilbakeføres til naturen - med den fordelen at man også fører grunnvannet tilbake til naturen.

Svartvannet inneholder over 90 prosent av alle smittestoffer som er skadelige fra en hytte, og det er selvsagt viktig at dette ikke slippes tilbake i naturen. Derfor går dette ut i en separat, tett tank, som må tømmes av kommunen og kjøres vekk.

Ettersom gråvannet og svartvannet holdes adskilt, og ikke blandes sammen, blier det mindre mengder svartvann som må kjøres vekk. I motsatt tilfelle, altså dersom svartvann og gråvann blandes, vil alt dette vannet bli infisert av skadelige smittestoffer, som bør kjøres vekk. Da blir det snakk om store mengder. Eller tanken går full og smittestoffene siver ut i grunnen rundt hytta og ned i grunnvannet.

– Når tanken er stor nok, og kommunen tømmer, har hytteeieren null interesse for å bli miljøsynder, sier Veddegjerde.

Renseanlegg

Renseanlegget for gråvann er utviklet av UMB, og kalles Ecomotive A01. Dette er et biologisk renseanlegg, og det er ingen kjemikalier som skal tilsettes. Det er et biologisk rensefilter, hvor bakterier spiser opp og bryter ned alle avfallsstoffene - og det produseres et materiale som kan slippes ut i en filtrasjonsgrøft.

I motsetning til andre rensefiltre, blir det ingen masse som må spas ut, og hytteeieren slipper å tenke på dette.

– Du renser gråvannet lokalt på tomta, til en rensegrad som er blitt så høy at du kan slippe det rett ut i grunnvannet ditt, det kan altså resirkuleres og pumpes opp igjen, sier Veddegjerde i Jets.

Han forteller også at det i Sverige er blitt forbudt å kjøre bort gråvannet.

– Der skal gråvannet renses og slippes tilbake ut i grunnvannet, så man ikke tømmer gunnvannskildene, sier Veddegjerde til DinSide.

100.000 kroner

Ifølge Veddegjerde i Jets kan du få levert hele denne løsningen som er skissert her, for under 100.000 kroner. Da får du en 3.000-liters tank for svartvannet, og det koster rundt 85.000 kroner inkludert moms - men dette er uten installering. Du trenger altså ikke innlagt vann, men du må ha strøm for å drive gråvannsrenseanlegget.

I tillegg må du ha vei opp til hytta, eller i hvert fall nesten opp til hytta, slik at septikbilen kan komme seg nært nok til å få tømt svartvannstanken.

– Septikbilen har som oftest 75 meter slange. Vi kan også legge tankene 300-500 meter unna hytta, sier Veddegjerde.

En påkobling til kommunens vann- og kloakksystem kan koste i størrelsesorden 200.000-350.000 kroner, avhengig av forholdene rundt.

Er det mulig?

Er det mulig for deg å stenge utedoen for godt og få installert dette systemet?

Det du først må gjøre, er å sjekke hvorvidt kommunen vil tillate dette systemet.

– Hvis du skal ha en slik løsning, må du først snakke med kommunen og høre om du får lov til å legge ned et gråvannsrenseanlegg, og å ta vare på kloakken i tett tank. Du må fortelle at du har tenkt å tømme den en gang i året, gjerne gjennom en tømmeavtale, og at du bruker et vakuumtoalett. Det kan du legge fram for kommunen, og høre hvordan de stiller seg til saken. Så kan du legge inn søknad om sanitært anlegg, sier Veddegjerde.

Det er imidlertid langt fra sikkert at kommunen vil stille seg positive i første instans.

– Vår store begrensning ennå er saktegående kommunestyrer som sitter og ruger på gammel teknologi. Uvitenhet om systemet vårt er en stor utfordring. Mange har ikke hørt om vakuum engang, sier Veddegjerde til DinSide.

– Det som har vært vårt store problem, er at kommunene ikke vil se på vårt system som unikt og annet enn et standard vanntoalett. Dersom dette skal endres, må en ha en lovendring, og da stopper byråkratiet, sier Veddegjerde videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer