Smart lasermåler fra Bosch

PLR 50 kan både måle og regne ut rom og flater.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

Godt måleverktøy er viktig, det sparer deg for materialer, ergrelser og penger. Tommestokken eller målebåndet er ofte godt nok, men ikke alltid. På større lengder og på vanskelige steder kommer de til kort.

Men teknikken løser problemene. Med en lasermåler fikser du det meste. Også oppmåling av boligareal for å finne ny ligningsverdi på boligen din.

Bosch PLR 50

Det finnes enkle og rimelige lasermålere, med begrensninger. Men hvis du både skal bruke måleren til snekring av gjenstander og til husbygging trenger du bedre utstyr.

Denne måleren fra Bosch kan brukes på store og små avstander og du trenger ingen medhjelper til å holde målebåndet.

PLR 50 er en liten boks på størrelse med en mobil, men omtrent tre ganger så tykk. Den har 10 knapper og et lite LCD-display pluss en knapp som løser ut en avstandspinne for å kunne måle f.eks. inne fra et hjørne.

I tillegg er det en liten libell som hjelper deg til å holde måleren i vater.

Måleområdet er fra 5 cm og opp til 50 meter.
Nøyaktigheten på 2 mm
Måletiden er typisk på 0,5 sek, maks 4 sek.
Drives av 4 AAA-batterier og veier 180 gram
Leveres med etui.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


I bruk

PLR 50 er enkel å bruke, og instruksjonsboken er kort og grei (tykkelsen skyldes at inneholdet er på 13 språk).

Den øverste knappen både slår på måleren og brukes til å aktivere måling. Knapperaden under velger hva du skal måle og neste knapperad styrer minnefunksjonene. Den nederste knapperaden velger referanse, sletting av minne/av og kontinuerllig måling.

For å måle avstand fra bakkant av måleren til den motsatte veggen trykker du måleknappen for å slå på måleren. Trykk en gang for å aktivere laseren og starte målingen, neste trykk slår av laseren og viser avstanden.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Skal du måle flateinnholdet i et rom velger du dette med knappen under måleknappen og rektangelsymbolet dukker opp på skjermen. Da måler du først avstanden på langs i rommet, som i punktet over, så trykker du en gang til og måler på tvers. Da vises flateinnholdet på skjermen.

Skal du måle volumet velger du dette med den samme knappen som over, og måler høyden i tillegg til mellom veggene. Volumet i rommet blir da vist i displayet.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Skal du måle høyden på et objekt, f.eks. en hekk, en flaggstang eller et hus velger du indirekte måling med knappen øverst til høyre. Du måler først den horisontale avstanden fra der du står, så avstanden opp til toppen. Så ser du den utregnede høyden i displayet.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Minnefunksjonene kan summere eller trekke fra måleresultater.

Målereferansen kan velges til å være fra bakkant, forkant eller fra avstandspinnen.

Hvordan fungerer det?

Alle funksjoner fungerer glimrende. Vi har målt både inne i høyttalerkabinetter og i rom med vegger av mange forskjellge typer materialer. Det eneste som er problematisk er flater som ikke reflekterer, men sprer eller videresender laserlyset, som vinduer og svært grove/knudrete materialer.

Målingene er mye raskere enn med andre måleverktøy og minst like nøyaktige. Vi fant ingen avvik i forhold til tommestokken på målinger inne i høyttalerkabinettet vi testet i, selv om et mulig avvik er oppgitt til 2mm.

Spesielt inne i konstruksjoner og over større avstander er måleren svært praktisk.

Har du først brukt en slik måler så går du neppe tilbake til de gammeldagse måleverktøyene.

Prisen er 1398 kroner.

Det finnes også en rimeligere modell PLR 25 med måleområde opp til 25 m.

Listeprisen på denne er 1098 kroner, men vi har funnet den på nett til under 800 kroner, frakt kommer i tillegg.

Les også vår artikkel om andre laserverktøy