Smart komfyrvakt

Den kan redde livet ditt...

Varmeføler og reléboks Foto: Produsenten
Varmeføler og reléboks Foto: ProdusentenVis mer

Komfyren er det elektriske apparatet som har forårsaket desidert flest dødsbranner i perioden 1986 til 2009. Dette slås fast i en omfattende rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om dødsbranner i Norge de siste årene.

Rapporten viser at det i hovedsak er menn som omkommer i denne typen branner.

Og hva er grunnen til at dette skjer?

Dessverre viser statistikken at de fleste dødsbranner skjer på natten i helgene. Da skal det ikke mye fantasi til å skjønne sammenhengen, at man kommer tilsjasket hjem fra byen og skal steike seg litt småvarmt før man køyer, sovner fra hele greia og våkner et enda varmere sted...

Les mer: Komfyren forårsaker flest branner

Komfyrvakt som lærer

Men det finnes tekniske løsninger som kan redde liv, uansett hvor glemsk eller indisponert man måtte være. Komfyrvakt er påbudt i alle nye boliger fra 1. januar 2011, men det er fullt mulig å installere i eldre boliger også.

Micro Matic har en smart løsning som er enkel å ettermontere og ikke minst enkel i bruk.

Løsningen består av to enheter; føleren som monteres over komfyren/platetoppen og reléboksen som monteres ved kontakten.

Varmeføler Foto: Produsenten
Varmeføler Foto: Produsenten Vis mer
Reléboks Foto: Produsenten
Reléboks Foto: Produsenten Vis mer
Føleren består av et "øye" som kan dreies i holderen slik at det "ser" flaten som skal overvåkes. Blir det for varmt vil reléet kutte strømmen og brannfaren er over.

Les også: Med denne kan du styre hele huset

Men hvordan vet systemet at det er for varmt? Det er svært enkelt, og krever bare at brukeren i en innkjøringsperiode holder hånden foran "øyet" på sensoden når det begynner å blinke grønt og gi et lydsignal ved normal bruk. Da har man fortalt at dette er en normal situasjon og systemet vil automatisk justere opp alarmterskelen.

Hvis denne terskelen senere overskrides vil "øyet" blinke rødt og koble ut strømmen til platen er kald. Da vil strømmen kobles på igjen. Hvis terskelen overskrides, og strømmen brytes og slås på igjen flere ganger etter hverandre vil strømmen bli brutt permanent. Systemet vil da tolke situasjonen som farlig og kobler ut komfyren. For å sette på strømmen igjen må du koble ut sikringen på komfyrkursen først, når du så kobler strømmen inn igjen vil systemet resettes.

Montering

Føleren monteres oppunder avtrekksvifte eller på vegg, eventuelt i en veggboks. Derfra går det en tynn kabel til reléboksen som monteres ved siden av stikkontakten.

Tilkoblingen er permanent og krever inngrep i kablingen fram til kontakt og skal derfor gjøres av elektriker.

Reléboks, tilkoblinger Foto: Produsenten
Reléboks, tilkoblinger Foto: Produsenten Vis mer


Mer informasjon om forhandlere og installatører finner du her.