Smart kombiredskap fra Clas Ohlson

Når du skal klippe i høyden trenger du både sag og saks. Her kan du kombinere.

<B>SVÆRT PRAKTISK: </b> Med to hoder og langt skaft får du et svært allsidig hageredskap. Foto: BRYNJULF BLIX
SVÆRT PRAKTISK: Med to hoder og langt skaft får du et svært allsidig hageredskap. Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

Trær og busker har det med å vokse, og noen ganger ønsker vi at de skal hindre innsyn eller gi skygge de (få) gangene det er for mye sol. Da må det stusses og kappes og vi trenger egnet redskap med rekkevidde, som er langt mer praktisk enn å stå på stige og bruke elektriske redskaper.

I Clas Ohlsons CXL-serie har det dukket opp et par nye verktøy som er utmerkede alternativer.

Det vi har testet denne gangen består av et teleskopisk skaft i tre deler med håndtak, batteri og motor, samt utbyttbare redskaper for hekkeklipp eller grensaging.

Vi har tidligere testet både hekkeklippere og grensager med lang rekkevidde, blant annet en løsning fra Bosch. Der var selve motoren montert nederst, med en drivaksling inne i hylsen opp til selve verktøyet, som var enten en grensag eller en hekkeklipper.

Dette har ikke vært like praktisk, fordi lengden ikke var trinnløst justerbar, den var ganske tung i bruk, og trengte en lang skjøteledning.

LANG: Teleskopisk og fleksibel med to hoder. Foto: BRYNJULF BLIX
LANG: Teleskopisk og fleksibel med to hoder. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Les også vår test av den svært effektive ugressfjerneren Weeder

To basismodeller

Redskapen kommer enten som hekkesaks eller som grensag. Er det grensag du trenger, kjøper du bare den. Skulle behovet for en hekkesaks dukke opp kan du kjøpe hekkesakshodet senere. Er det hekkesaks du trenger kjøper du den, og kan kjøpe grensag-hodet senere.

TO HODER - EN MASKIN:  Det er gjort i en håndvending å bytte hode. Foto: BRYNJULF BLIX
TO HODER - EN MASKIN: Det er gjort i en håndvending å bytte hode. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


I tillegg må du kjøpe batteri og lader, regelen er at de fleste produktene i denne serien kommer uten. Derfor er også prisene på enkeltdelene ganske lave.

 Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Redskapene kommer stort sett ferdig montert. Du må montere det bevegelige håndtaket for venstre hånd, og sverd og kjede må monteres på saghodet.

FLEKSIBEL: Støttehåndtaket er enkelt å flytte. Håndtaket med batteriet kan også dreies til ønsket vinkel. Foto: BRYNJULF BLIX
FLEKSIBEL: Støttehåndtaket er enkelt å flytte. Håndtaket med batteriet kan også dreies til ønsket vinkel. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Så er det bare å sette på ønsket hode, sette batteriet på plass, justere lengden og plasseringen av håndtaket og gå i gang.

TO HODER - EN MASKIN:  Det er gjort i en håndvending å bytte hode. Foto: BRYNJULF BLIX
TO HODER - EN MASKIN: Det er gjort i en håndvending å bytte hode. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


LES OGSÅ: Er dette et godt alternativ til plantejord?

I bruk

Å montere saghode eller klippehode på skaftet er ganske enkelt. Det er bare å sikte seg inn, vri det slik at det kommer innenfor låseringen, så vri litt til slik at låsepinnen smetter på plass.

VRI OG LÅS:  Sett inn, vri og hodet sitter på plass. Foto: BRYNJULF BLIX
VRI OG LÅS: Sett inn, vri og hodet sitter på plass. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Når du skal ta av hodet trekker du utløseren til låsepinnen tilbake, så kan du vri hodet løst og trekke det av.

Håndtaket kan også tas av, da blir hele redskapen enda mer kompakt når du skal sette det bort for sesongen.

DEMONTERT: Lett å demontere når du skal sette det bort for vinteren. Foto: BRYNJULF BLIX
DEMONTERT: Lett å demontere når du skal sette det bort for vinteren. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Rekkevidden er svært god, helt på høyde med de lengste blant andre redskaper vi har testet. Avstanden mellom håndtaket og tuppen på grensaga er 250 cm, det betyr at du har en arbeidsrekkevidde på godt over fire meter når du holder redskapen i brysthøyde.

 Med tredelt teleskopisk skaft blir rekkevidden imponerende. Foto: BRYNJULF BLIX
Med tredelt teleskopisk skaft blir rekkevidden imponerende. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


At den samtidig er teleskopisk i tre deler gjør at du kan finjustere høyden slik at den passer optimalt med håndtak og stropp. Skal du klippe toppen av en lang hekk er dette en stor fordel.

Har du en lav hekk blir den derimot i lengste laget, selv når begge de øverste leddene er trukket inn. Løsningen er å endre vinkelen på sverdet og flytte seg litt unna, men vekten blir da en større belastning enn når du holder skaftet loddrett.

Effektiv

Både klippehodet og saghodet fungerte utmerket. Hvis kjede og kniver er skarpe er det ingen problemer med motorkraft for de oppgavene som redskapen er laget for.

I tillegg til klipping av hekk fungerer hekksaksa også utmerket som slåmaskin når gress og ugress har blitt for langt. Med det lange og justerbare skaftet er det lett å justere seg til en ideell "elektrisk ljå" der gresklipperen ikke kommer til og gresstrimmeren blir for stusslig.

Sverdet på grensaga er oppgitt til å være 16 centimeter, men den reelle forskjellen til Ryobi sin grensag med oppgitte 20 centimeter er mindre enn tallene skulle tilsi.

16 eller 20?   Forskjellen er i praksis mindre enn tallene skulle tyde på. Foto: BRYNJULF BLIX
16 eller 20? Forskjellen er i praksis mindre enn tallene skulle tyde på. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Vi hadde ingen problemer verken med å sage greiner eller små trær. Man kan også sage fra flere sider av greina eller stammen dersom man støter på en større utfordring.

Konklusjon

Dinside anbefaler Klipsch Reference On Ear.
Dinside anbefaler Klipsch Reference On Ear. Vis mer


Disse redskapene er brukervennlige, svært fleksible og har rekkevidde i toppklasse. Det er enkelt å bytte hode, og justering av lengden er trinnløst over et stort område.

Batterikapasiteten er god, med 4 amperetimers batteri kan du klippe mye og lenge.

LXC-serien har nå blitt utvidet fra typiske håndverktøy til å omfatte hageredskaper. Det gjør serien svært allsidig og med sine rimelige priser er den et enda mer interessant alternativ til andre merkevarer.

Testresultat

Kombinert grensag og hekksaksløsning

Terningkast 6

Den mest fleksible skaftløsningen for justering av rekkevidde og arbeidshøyde. Enkel montering og bytte av klippe/sagehode. Rimelig. Omfattende system som bruker samme batteri.

Kan være litt tung å holde når man skal klippe lave hekker, men serien har også en rimelig tradisjonell hekkesaks mer egnet til slikt bruk.

Olje til grensagen fulgte ikke med.