Smart for deg som vil dyrke hjemme

Drivhus fra 70 til 700.000 kroner: Du trenger ikke dyre drivhus for å dyrke hjemme.

SMÅTT OG SMART: Minidrivhus med varmematte gjør at du kan gro ute hele året - som er mye mindre plasskrevende og koster mye mindre penger enn for et drivhus i full størrelse. Foto: KRISTIN SØRDAL
SMÅTT OG SMART: Minidrivhus med varmematte gjør at du kan gro ute hele året - som er mye mindre plasskrevende og koster mye mindre penger enn for et drivhus i full størrelse. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir stadig mer populært å dyrke hjemme. Salget av frø for grønnsaker og urter økte med over 30 prosent i fjor, og rundt 60 prosent de tre siste årene, viser tall fra Plantasjen.

Og vi er veldig glade i tomater: Tomatplanter og tomatfrø økte med 70 prosent.

– Vi ser en tydelig trend hvor folk ønsker å dyrke spiselige planter, enten om de vil starte med frø eller kjøpe småplanter av for eksempel reddiker eller jordbær. Også planter med frukt som er klare til å plukkes, som chili- og sitronplanter, blir stadig mer populære, sier gartner Hilde Poppe i Plantasjen i en pressemelding.

Folk dyrker alt fra gulrøtter i melkekartonger på balkongen til slangeagurker i minidrivhus, forteller hun.

Har du laget en fin eller smart dyrkeløsning i hagen eller på balkongen? Send oss gjerne bilde og noen setninger om hva du har gjort.

Les også: Slik gikk det da vi plantet i kokosfiber

Minidrivhus

Det finnes mange løsninger av minidrivhus, og du finner dem i mange prisklasser, fra de enkleste i plast fra Clas Ohlson og Biltema - til de litt mer avanserte i hardplast eller tre.

- Det har vært en kjempeutvikling i etterspørsel og interesse, og jeg tror ikke det har nådd toppen ennå, sier Jeanette Grønli i Solfang.no - som forhandler drivhus av både den større og dyrere - og den mindre og rimeligere typen.

Minidrivhuset nedenfor kommer med en varmematte med temperaturmåler, som gjør at den kan stå ute om vinteren.

MINIDRIVHUS MED VARMEMATTE: Med denne kan du gro ute hele året. Du kan også kjøpe kun varmematten. Fra BioGreen. Foto: KRSTIN SØRDAL
MINIDRIVHUS MED VARMEMATTE: Med denne kan du gro ute hele året. Du kan også kjøpe kun varmematten. Fra BioGreen. Foto: KRSTIN SØRDAL Vis mer


Her er flere minidrivhusløsninger til kun noen hundrelapper. Sjekk også de smarte vekstklokkene som du kan se avbildet i bildeserien. De kan du få for 69 kroner.


Les også: Du kan også ha din egen urtehage i kjøkkenbenken inne

- Smykke til hagen

Det har også blitt mer populært med utestuer og drivhus som brukes som utestuer.

Grønli forhandler også drivhus i sedertre, som er blant de mer dyre drivhusene.

- Når folk går opp på denne kvaliteten, vil de ha et smykke i hagen, sier Grønli til Dinside.

Drivhusene i sedertre lages på bestilling i England - og de har luftemekanismer som er satt inn med en spesiell voks - og som gjør at de åpner seg automatisk når det blir varmere enn 12 grader i drivhuset. Liknende luftemekanismer er det mange av de mer avanserte drivhusene som har.


Les også: 1. juli trer de nye byggereglene i kraft. Da kan du bygge inntil 50 kvadratmeter uten å søke

700.000 kroners drivhus

Det er langt fra en dyrkeklokke til 69 kroner til et drivhus til 5.000 eller 20.000 kroner. Og det er enda lengre til et drivhus til 700.000 kroner. Det er likevel et alternativ, for deg som ønsker noe helt spesielt:

Smart for deg som vil dyrke hjemme


Drivhuset er i galvanisert stål, og det du kan se på bildet, har et areale på 40 kvadratmeter. Gode muligheter for prismekroner og sofagruppe i tillegg til tomatplantene der, altså.

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Som i de fleste litt dyrere drivhus, eller utestuer for den saks skyld, kan du velge kvalitet på glassene ut i fra hvilke sesonger du ønsker å bruke det. Satser du på helårsbruk, trenger du tykkere isolerglass - og da koster det mer enn om du velger enklere glass. Forskjellen på 22 mm isolerglass og 8 mm herdet glass på det nevnte drivhuset er 700.000 kroner kontra 550.000 kroner.

Har du laget en fin eller smart dyrkeløsning i hagen eller på balkongen? Send oss gjerne bilde og noen setninger om hva du har gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer